Paszportyzacja polskiej żywności 2021 – nowy projekt MRiRW

Polska żywność lepiej oznakowana, a informacje o jej pochodzeniu bardziej dostępne dla konsumentów. Takie są główne cele projektu Paszportyzacja polskiej żywności 2021, który już niebawem wystartuje. Szczegóły tego projektu przedstawił szef resortu rolnictwa podczas ostatniej konferencji.
Prace nad projektem Paszportyzacja polskiej żywności zainicjował MRiRW, KOWR, a także GovTech Polska działająca w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Pierwszym etapem do realizacji projektu było podpisanie listu intencyjnego, który stanowi niezbędny etap, aby wprowadzić pilotaż na rynku ziemniaka, wołowiny, a także wieprzowiny.
Spis treści
Paszportyzacja polskiej żywności 2021 wpisuje się Strategię ,,Od pola do stołu”
Jednym z założeń Strategii ,,Od pola do stołu” jest budowa cyfrowego systemu, który zapewnia wyszukiwanie informacji o produktach rolno – spożywczych. Funkcjonowanie tego systemu jest możliwe dzięki rejestrowaniu i zatwierdzaniu transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności. To z kolei przyczynia się do zwiększenia wiarygodności i przejrzystości w informacji o jej pochodzeniu. Paszportyzacja żywności wpisuje się więc w założenia unijne, a także w międzynarodowe trendy o których wspomniał minister Puda:
,,Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową.”
System śledzenia informacji o produktach jest w Polsce konieczny
MRiRW podało, że w Polsce istnieje kilka przyczyn przez które należy wprowadzić zarówno projekt Paszportyzacja polskiej żywności 2021, jak i odpowiedni system do monitorowania informacji o produktach.
Do najważniejszych z nich należy np:
- mniejsze zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,
- niższa przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,
- podatność na błędy, oszustwa, korupcję,
- pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażeń żywności.
Budowa powyższego systemu stanowi również odpowiedź na oczekiwania konsumentów, którzy są coraz bardziej wymagający. Chcą pozyskać jak najwięcej informacji o produkcie, dlatego wprowadzenie systemu wydaje się być konieczne.
Paszportyzacja polskiej żywności 2021 ma przynieść wymierne korzyści, co podkreśliło MRiRW – Wzajemna współpraca przy budowie systemu przyniesie korzyści całemu sektorowi rolno-spożywczemu w naszym kraju, a również służbom i inspekcjom odpowiedzialnym za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności.
Czytaj również: Paszportyzacja polskiej żywności- poprawi widoczność produktów?
Źródło: MRiRW