Polecane odmiany porzeczki czarnej – właściwości i zalety
Polecane odmiany porzeczki czarnej poniżej prezentowane, wyróżniają się cechami pożądanymi przez finalnych odbiorców owoców. Sytuacja plantatorów tej odmiany bardzo ściśle wiąże się z koniunkturą rynkową i zapotrzebowaniem na owoce. Tegoroczny sezon był łaskawy. Dużo jednak zależało od odmiany. W potrzeby klientów wpisują się polskie nowe kreacje tego gatunku. Sprawdź, jakie!
Porzeczka czarna to gatunek, który na polskim rynku owoców przeżywa wzloty i upadki. Ten sezon należał do udanych dla producentów porzeczek. Trzeba jednak pamiętać, iż zdarzały się lata, kiedy plantacje likwidowano przed zbiorami w odpowiedzi na zapowiadane niskie ceny skupu. Mimo to warto zwrócić uwagę na ten gatunek. Polecane poniżej odmiany porzeczki czarnej powstały w odpowiedzi na potrzeby plantatorów, przemysłu przetwórczego i konsumentów.
Spis treści
Kierunki polskiej hodowli porzeczki czarnej
Selekcja pozwoliła uzyskać szereg odmian o zróżnicowanych parametrach użytkowych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Na polskim rynku szkółkarskim można zaopatrzyć się w sadzonki wielu kreacji tego gatunku. Jednakże polecane odmiany porzeczki czarnej polskiej hodowli Instytutu Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach (IO-PIB) są selekcjonowane z jednej strony pod kątem walorów prozdrowotnych a z drugiej odporności roślin na patogeny.
Polecane odmiany porzeczki czarnej – źródło zdrowia i urody
Porzeczkę czarną ceni się ze względu na właściwości prozdrowotne owoców. Są one bogate w witaminę C, przewyższając nawet owoce
cytrusowe. W zależności od odmiany zawartość ta waha się od 178,3 do 403,1 mg/100 g. Dla porównania cytryny mają około 45 mg/100 g witaminy C. Największą zawartością w przypadku porzeczki czarnej charakteryzowały się odmiany Polonus, Polares, Ores, Ruben i Tisel.
Porzeczki są też doskonałym źródłem antocyjanów i związków fenolowych, tak ważnych w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Bardzo duże ilości antocyjanów zawierają owoce odmian Polonus, Tiben, Polares, Gofert oraz Tisel. Z kolei zawartość związków fenolowych waha się od 294,3 do 755,0 mg/100 g, z czego największą ich obecnością charakteryzowały się odmiany Polonus i Polares a także Ores, Ruben i Tiben.
Owoce czarnej porzeczki zawierają również większe ilości witamin A i B. Z tych względów poleca się je do wyrobu konfitur, soków i napojów alkoholowych. Bogate są także w składniki mineralne, szczególnie potas, magnez i fosfor.
Polecane odmiany porzeczki czarnej do przetwórstwa
Polecane odmiany polskiej hodowli do tłoczenia soków i produkcji koncentratów owocowych to Tisel, Polares, Polonus, Ores i Gofert. Mają one najwięcej ekstraktu wśród badanych odmian. Z kolei do mrożenia zalecane gatunki z hodowli IO-PIB to Ruben, Tihope, Tiben, Polben.
Oczywiście owoce można też przeznaczyć do spożycia na świeżo lub do produkcji różnego rodzaju przetworów.
Polecane odmiany porzeczki czarnej są plenne i regularnie owocujące. Wytwarzają duże lub średnie owoce i wykazują odporność na mączniaka oraz średnią podatność na antraknozę i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Są one też niewrażliwe na wielkopąkowca porzeczkowego.
Czytaj również:
Cena porzeczki czarnej 2022