Polska żywność jest tania?

Download PDF

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w Forum Ekonomicznym w Krynicy. Wziął udział w kilku panelach, mówiąc m.in. o cenach żywności.

Szef resortu rolnictwa omówił kwestię cen żywności w Polsce, odwołując się m.in. do zarzutów stawianych przez opozycję. Jednocześnie przypomniał, że ceny żywności, płac i inflacji są ogólnodostępne. Zatem rzekome ich utajnianie jest, według ministra Ardanowskiego, zwykłym pomówieniem i histerią.

Minister rolnictwa przywołał konkretne dane: w latach 2008–2011 inflacja cen żywności wynosiła 13,1%, a latach 2015–2018 – 8%. Jan Krzysztof Ardanowski zwracał również uwagę na znaczenie przepisów dotyczących m.in. rolniczego handlu detalicznego, sprzedaży bezpośredniej oraz produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej. – Już dziś blisko 15 tysięcy producentów rolnych korzysta z tych rozwiązań i to się szybko rozszerza – przypomniał minister. – To szerokie możliwości również dla konsumenta, który może taniej kupić smaczną, bardzo dobrą żywność – dodał.

Szef resortu omówił poszczególne sektory rynków rolnych i tłumaczył, z czego wynikają konkretne kwoty. – Ceny żywności w Polsce to 69% średniej ceny w Europie – podkreślał minister Ardanowski. Niższe ceny za żywność znajdziemy tylko w Rumunii i Macedonii Północnej.

Źródło: MRiRW

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o