Polskie maliny są na podium i mają srebrny medal! [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Polskie maliny są lubiane i jedzone masowo. Jesteśmy piątym producentem tych owoców na świecie i drugim w Europie.

Z około 100 tys. ton malin wytwarzanych rocznie w Polsce znaczna część trafia na eksport. W produkcji wyprzedzają nas tylko Rosjanie, Meksykanie, Serbowie i Amerykanie. Polskie maliny są stabilne. Areał ich uprawy wynosi 27–29 tys. hektarów. Maliny królują przede wszystkim na Lubelszczyźnie. Znajduje się tam niemal 70% polskich plantacji. Spożywamy je na surowo, a także w formie konfitur, mrożonek, soków etc.

polskie maliny

Maliny z Polski są eksportowane w formie mrożonek: w ubiegłym roku trafiły one głównie do Niemiec, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Świeże owoce cenią natomiast Holendrzy. Ceny malin spadają i obecnie na stołecznych bazarach można je kupić za około 10 zł/kg.

Źródło: PAP

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o