Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Pomoc dla producentów mięsa może nadejść z wielu źródeł. Niezależnie od tego, czy chcemy rozwinąć obecną hodowlę, czy też zdecydować się na inny rodzaj produkcji, warto wiedzieć, gdzie i kiedy należy się zgłosić po wsparcie finansowe.

Środki wspierające produkcję w różnych sektorach hodowlanych mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych. Sprawdzamy, o jakich możliwościach wspomina raport IERiGŻ – PIB, dotyczący rynku mięsa.

Nowy podmiot − KOWR

pomoc dla producentów mięsa

fot. Fotolia

W związku z epidemią ASF, w 2017 r. wprowadzono w Polsce nadzwyczajne środki wspierania rynku wieprzowiny.

1 września 2017 r. działalność rozpoczął Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Do jego zadań należy m.in. gromadzenie, analiza i udostępnianie informacji związanych z rynkami produktów rolnych i żywnościowych oraz opracowywanie i upowszechnianie informacji dot. realizacji mechanizmów krajowej i unijnej polityki rolnej. KOWR podkreśla, że aktualnie priorytetami na polskim rynku mięsa są dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz interwencyjny zakup wołowiny i cielęciny.

Rynek wieprzowiny wymaga zagospodarowania sezonowej nadwyżki tego mięsa. W przypadku wołowiny odbywa się natomiast zarówno zakup nadwyżek produkcyjnych w okresie zwiększonej podaży, jak i sprzedaż mięsa w przypadku jego niedoboru. Sporadycznie uruchamiany jest również mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania baraniny i mięsa koziego. Więcej szczegółowych informacji na temat warunków zdobycia wspomnianych dopłat można znaleźć na oficjalnej stronie KOWR.

Pomoc dla producentów mięsa ze strony ARR

KOWR za priorytety na polskim rynku mięsa uważa dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz interwencyjny zakup wołowiny i cielęciny

Agencja Rynku Rolnego udziela wsparcia finansowego organizacjom na rynku mięsa m.in. poprzez różne działania informacyjno-promocyjne. Międzynarodowe programy pozwalają na podniesienie wiedzy konsumentów o unijnych systemach jakości, metodach produkcji i zaletach mięsa czerwonego, produkowanego w całej UE. Wszystko po to, by rosła rozpoznawalność i konkurencyjność unijnych przetworów. Wśród realizowanych w ostatnich latach inicjatyw wymienić można m.in. program „EkoEuropa − jakość i tradycja”, „Zasmakuj w Europie” czy „Gwarancja jakości QAFP”.

Co i w jaki sposób wspierają wspomniane programy? Kto może ubiegać się o refundację kosztów zakupów żywca? Jaki rodzaj produkcji może liczyć na największe wsparcie finansowe? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższej galerii!

12

Artykuł opracowany na podstawie raportu „Rynek mięsa. Stan i perspektywy”, nr 53/2017, IERiGŻ – PIB, Warszawa 2017.

Dzień Sołtysa – PiS uśmiecha się do rolników

Bruce Lee nie dałby rady polskiemu chłopu - twierdzi premier Mateusz Morawiecki!

20 marca 2019

Żniwa gorczycy w marcu? Niecodzienny widok

Widok kombajnu w marcu może nieco zdziwić. Zobacz nietypowe żniwa gorczycy w obiektywie agroFaktu.

14 marca 2019

Gospodarstwa ekologiczne przestały się opłacać?

Gospodarstwa ekologiczne przestały być opłacalne? Maleje liczba producentów, kurczy się areał ekologicznych upraw.

18 marca 2019