Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

Pomoc dla producentów mięsa może nadejść z wielu źródeł. Niezależnie od tego, czy chcemy rozwinąć obecną hodowlę, czy też zdecydować się na inny rodzaj produkcji, warto wiedzieć, gdzie i kiedy należy się zgłosić po wsparcie finansowe.

Środki wspierające produkcję w różnych sektorach hodowlanych mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych. Sprawdzamy, o jakich możliwościach wspomina raport IERiGŻ – PIB, dotyczący rynku mięsa.

Nowy podmiot − KOWR

pomoc dla producentów mięsa

W związku z epidemią ASF, w 2017 r. wprowadzono w Polsce nadzwyczajne środki wspierania rynku wieprzowiny.

1 września 2017 r. działalność rozpoczął Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Do jego zadań należy m.in. gromadzenie, analiza i udostępnianie informacji związanych z rynkami produktów rolnych i żywnościowych oraz opracowywanie i upowszechnianie informacji dot. realizacji mechanizmów krajowej i unijnej polityki rolnej. KOWR podkreśla, że aktualnie priorytetami na polskim rynku mięsa są dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz interwencyjny zakup wołowiny i cielęciny.

Rynek wieprzowiny wymaga zagospodarowania sezonowej nadwyżki tego mięsa. W przypadku wołowiny odbywa się natomiast zarówno zakup nadwyżek produkcyjnych w okresie zwiększonej podaży, jak i sprzedaż mięsa w przypadku jego niedoboru. Sporadycznie uruchamiany jest również mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania baraniny i mięsa koziego. Więcej szczegółowych informacji na temat warunków zdobycia wspomnianych dopłat można znaleźć na oficjalnej stronie KOWR.

Pomoc dla producentów mięsa ze strony ARR

KOWR za priorytety na polskim rynku mięsa uważa dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz interwencyjny zakup wołowiny i cielęciny

Agencja Rynku Rolnego udziela wsparcia finansowego organizacjom na rynku mięsa m.in. poprzez różne działania informacyjno-promocyjne. Międzynarodowe programy pozwalają na podniesienie wiedzy konsumentów o unijnych systemach jakości, metodach produkcji i zaletach mięsa czerwonego, produkowanego w całej UE. Wszystko po to, by rosła rozpoznawalność i konkurencyjność unijnych przetworów. Wśród realizowanych w ostatnich latach inicjatyw wymienić można m.in. program „EkoEuropa − jakość i tradycja”, „Zasmakuj w Europie” czy „Gwarancja jakości QAFP”.

Co i w jaki sposób wspierają wspomniane programy? Kto może ubiegać się o refundację kosztów zakupów żywca? Jaki rodzaj produkcji może liczyć na największe wsparcie finansowe? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższej galerii!

12

Artykuł opracowany na podstawie raportu „Rynek mięsa. Stan i perspektywy”, nr 53/2017, IERiGŻ – PIB, Warszawa 2017.

Ciekawostki rolnicze. 100 sekund – 10.12.2017

Jaka przyszłość czeka glifosat? Jakie zmiany planowane są we wnioskach o dopłaty? Czym jest Żukbot? Wystarczy tylko 100 sekund, by poznać odpowiedzi.

10 grudnia 2017

Historia mojego gospodarstwa – opowieść rolnika

Konkurs "Pamiętnik Rolnika. Historia mojego gospodarstwa" trwa. Jeśli jeszcze się nie zgłosiłeś, to może zachęci Cię opowieść jednego z rolników

8 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij