Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

Pomoc dla producentów mięsa może nadejść z wielu źródeł. Niezależnie od tego, czy chcemy rozwinąć obecną hodowlę, czy też zdecydować się na inny rodzaj produkcji, warto wiedzieć, gdzie i kiedy należy się zgłosić po wsparcie finansowe.

Środki wspierające produkcję w różnych sektorach hodowlanych mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych. Sprawdzamy, o jakich możliwościach wspomina raport IERiGŻ – PIB, dotyczący rynku mięsa.

Nowy podmiot − KOWR

pomoc dla producentów mięsa

fot. Fotolia

W związku z epidemią ASF, w 2017 r. wprowadzono w Polsce nadzwyczajne środki wspierania rynku wieprzowiny.

1 września 2017 r. działalność rozpoczął Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Do jego zadań należy m.in. gromadzenie, analiza i udostępnianie informacji związanych z rynkami produktów rolnych i żywnościowych oraz opracowywanie i upowszechnianie informacji dot. realizacji mechanizmów krajowej i unijnej polityki rolnej. KOWR podkreśla, że aktualnie priorytetami na polskim rynku mięsa są dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz interwencyjny zakup wołowiny i cielęciny.

Rynek wieprzowiny wymaga zagospodarowania sezonowej nadwyżki tego mięsa. W przypadku wołowiny odbywa się natomiast zarówno zakup nadwyżek produkcyjnych w okresie zwiększonej podaży, jak i sprzedaż mięsa w przypadku jego niedoboru. Sporadycznie uruchamiany jest również mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania baraniny i mięsa koziego. Więcej szczegółowych informacji na temat warunków zdobycia wspomnianych dopłat można znaleźć na oficjalnej stronie KOWR.

Pomoc dla producentów mięsa ze strony ARR

KOWR za priorytety na polskim rynku mięsa uważa dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz interwencyjny zakup wołowiny i cielęciny

Agencja Rynku Rolnego udziela wsparcia finansowego organizacjom na rynku mięsa m.in. poprzez różne działania informacyjno-promocyjne. Międzynarodowe programy pozwalają na podniesienie wiedzy konsumentów o unijnych systemach jakości, metodach produkcji i zaletach mięsa czerwonego, produkowanego w całej UE. Wszystko po to, by rosła rozpoznawalność i konkurencyjność unijnych przetworów. Wśród realizowanych w ostatnich latach inicjatyw wymienić można m.in. program „EkoEuropa − jakość i tradycja”, „Zasmakuj w Europie” czy „Gwarancja jakości QAFP”.

Co i w jaki sposób wspierają wspomniane programy? Kto może ubiegać się o refundację kosztów zakupów żywca? Jaki rodzaj produkcji może liczyć na największe wsparcie finansowe? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższej galerii!

12

Artykuł opracowany na podstawie raportu „Rynek mięsa. Stan i perspektywy”, nr 53/2017, IERiGŻ – PIB, Warszawa 2017.

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. pomoc suszowa

Hektary łąk w miastach, setki gęsi w winnicy i szczęśliwe francuskie pszczoły. Zaskocz znajomych rolników ciekawostkami!

Pomoc w oddłużaniu gospodarstw – sporo wątpliwości

Prawie 2 tys. gospodarzy nie radzi sobie z obsługą kredytów!

17 września 2018

Ustawa o obrocie ziemią – wkrótce kolejne zmiany

Na jakie zmiany związane ze sprzedażą ziemi muszą przygotować się rolnicy?

13 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close