Produkcja brzoskwiń i nektaryn w Europie — prognozy

Produkcja brzoskwiń i nektaryn w krajach południowej Europy powoli wzrasta po trudnych latach 2020 i 2021. Pokazują to ostatnie prognozy zbiorów tych owoców w Europie.
Produkcja brzoskwiń, nektaryn i moreli w Europie bardzo spadła w latach 2020 i 2021. Przyczyną tego były przede wszystkim fale mrozów, jakie nawiedziły kraje południowe naszego kontynentu. W związku z tym podaż tych owoców była bardzo niska. Jednakże tegoroczne prognozy napawają branżę lekkim optymizmem.
Spis treści
Produkcja brzoskwiń w roku 2022
Europêch 2022 czyli niedawno opublikowana prognoza produkcji brzoskwiń i nektaryn w Europie wskazuje, że będzie ona wyższa niż w
poprzednich dwóch latach. Jednakże będzie ona znacznie niższa od średniej sprzed kilku lat.
W tym roku również wystąpiły wiosenne przymrozki, które w przeciwieństwie do lat poprzednich, w znacznie mniejszym stopniu dotknęły Włochy, Francję i Grecję. Jednakże w znacznym stopniu ucierpiała Hiszpania, szczególnie jej północne regiony — Katalonia i Aragonia.
Szacowana produkcja w 2022 r. w całej Europie to łącznie nieco poniżej 2,9 mln ton brzoskwiń i nektaryn. Jest to o 9% więcej w porównaniu z bardzo słabym rokiem 2021. Jednak jest to 20% poniżej średniej z lat 2016–2020. Z tego sama produkcja brzoskwiń deserowych ma wynieść nieco poniżej 2,3 mln ton. Jest to o 15% więcej w porównaniu do słabego 2021 r., jednak o 19% mniej w porównaniu ze średnią 2016–2020.
Jaka będzie produkcja brzoskwiń we Włoszech i Hiszpanii?
We Włoszech podaż brzoskwiń i nektaryn, po słabym dwuletnim okresie spowodowanym przymrozkami, w tym roku wraca do normalnego poziomu. Podaż w 2022 r. oszacowano na około 469,2 tys. ton brzoskwiń deserowych i nieco poniżej 537 tys. ton nektaryn. Ponadto podaż oddzielnie klasyfikowanych brzoskwiń odmian przemysłowych oszacowano prawie na 75 tys. ton. Prognoza podaży brzoskwiń na rok 2022, w porównaniu z dobrymi latami produkcji, jest niższa o 12%. Ponadto w przypadku nektaryn jest to -12%, a w przypadku brzoskwiń przemysłowych -19%.
W Hiszpanii podaż brzoskwiń szacuje się na 207 tys. ton, czyli o 26% mniej w stosunku do roku 2021. Jednocześnie jest ona niższa o 35% w porównaniu ze średnią z lat 2019–2020. Z kolei produkcja brzoskwiń „płaskich” (dyskowatych) ma wynieść nieco poniżej 185 tys. ton (19% mniej w stosunku do 2021 r. i o 40% mniej w porównaniu ze średnią). Produkcję nektaryn oszacowano na nieco powyżej 323 tys. ton. Przy tym produkcja brzoskwiń przemysłowych wyniesie niecałe 182 tys. ton. Oznacza to spadek o 47% w porównaniu z rokiem 2021 i o 39% w porównaniu ze średnią.
Jednakże w najbardziej wysuniętych na północ obszarach Katalonii i Aragonii spodziewane spadki wynoszą odpowiednio -50% i -60% w porównaniu do 2021 r. oraz -64% i -70% w stosunku do średniej z lat 2016–2020.
Produkcja brzoskwiń w pozostałych krajach południa Europy
W Grecji, po szczególnie ciężkim roku 2021, produkcja wydaje się wracać do poziomu zbliżonego do potencjalnego. Ilość brzoskwiń deserowych w br. szacuje się na 209 tys. ton, czyli 88% więcej w stosunku do 2021 r. Jest to też 2% więcej w porównaniu ze średnią z lat 2016–2020. Z kolei produkcję nektaryn oszacowano na nieco ponad 144 tys. ton. Stanowi to wzrost o 189% w stosunku do roku 2021 i o 37% w porównaniu ze średnią z lat 2016–2020). Wzrośnie podaż brzoskwiń przemysłowych, których Grecja wyprodukuje więcej o 38% w porównaniu do roku 2021 i wyniesie około 346 tys. ton. Jednakże w porównaniu do średniej będzie ona niższa o 12%.
Podaż we Francji również powróci do poziomu zbliżonego do potencjalnego, po tym jak w ubiegłym roku wystąpił duży spadek produkcji. Tonaż brzoskwiń francuskich szacuje się na nieco ponad 105 tys. ton, czyli 26% więcej w stosunku do 2021 r. jest to też 1% więcej w porównaniu ze średnią z lat 2016–2020. Produkcję brzoskwiń przemysłowych oszacowano na 3,8 tys. ton (+31% w stosunku do 2021 r., ale -23% w porównaniu ze średnią). Produkcja nektaryn wyniesie prawie 88 tys. ton (+13% w stosunku do 2021 r. i -2% w porównaniu ze średnią).
Reasumując, produkcja brzoskwiń i nektaryn wraca do dawnego poziomu. Jednak czy po obecnym roku tendencja ta będzie stała. Niestety trudno powiedzieć, ponieważ chimeryczna obecnie pogoda może pokrzyżować najbardziej ambitne plany na przyszłość.
źródło: italiafruit.net
Czytaj też:
Grad w Hiszpanii, wcześniej mróz — lokalnie 100% straty
Uszkodzenia mrozowe we Włoszech — lokalnie 100% straty
Mróz zagroził sadom — we Francji kolejny trudny początek sezonu
