Produkcja warzyw na Ukrainie rośnie w siłę

Produkcja warzyw na Ukrainie w ostatnich latach systematycznie się zwiększa. Tamtejsi ogrodnicy nie tylko zwiększają powierzchnię upraw warzyw polowych. Stawiane są również nowe szklarnie i obiekty przechowalnicze. Obok nas rośnie w siłę nowy ważny gracz i poważny konkurent na unijnym rynku.
Ukraińskie media donoszą o zwiększaniu powierzchni uprawy warzyw w tym kraju. Powstają nowe obiekty uprawowe i przechowalnicze. Czy polscy producenci warzyw powinni się obawiać?
Spis treści
Większa produkcja warzyw na Ukrainie w 2025 r.
Od początku wybuchu wojny na Ukrainie produkcja warzyw w obwodzie winnickim wzrosła 2,5-krotnie. W 2025 r. planuje się dalsze zwiększenie produkcji. Mianowicie, przedsiębiorstwa rolne w obwodzie winnickim planują zwiększyć w bieżącym sezonie produkcję warzyw o 20%. Zaś w przypadku ziemniaków, szacuje się dwukrotny wzrost produkcji.
W związku z ograniczoną podażą warzyw w południowych regionach Ukrainy, w przedsiębiorstwach rolnych obwodu winnickiego zbiory warzyw wzrosły 2,5-krotnie w porównaniu z okresem przedwojennym. I ta tendencja się utrzymuje. W tym roku przewiduje się dalszy wzrost powierzchni przemysłowej uprawy warzyw o 20% i 2-krotny wzrost powierzchni produkcji ziemniaków — czytamy na ukraińskim portalu East-Fruit.
Ściśle mówiąc, tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw w tym regionie ma wynieść 23,6 tys. ha, a ziemniaków — 105,1 tys. ha. Jak zauważono, uprawy warzyw i ziemniaków będą stanowiły 8% struktury wszystkich upraw w obwodzie winnickim 2025 r. Charakterystyczne dla obwodu winnickiego jest to, że 99% warzyw i ziemniaków uprawia się w mniejszych gospodarstwach. Natomiast powierzchnia warzyw uprawianych na skalę przemysłową, według szacunków, wyniesie 300 ha, a ziemniaków — 320 ha.

Na Ukrainie w obwodzie winnickim w bieżącym sezonie planuje się wzrost powierzchni produkcji warzyw o 20%.
Których warzyw uprawia się najwięcej na Ukrainie?
W 2023 r. w obwodzie winnickim rozpoczęto produkcję na skalę przemysłową papryki i bakłażanów. Z kolei w 2024 r. zwiększyła się w tym regionie powierzchnia uprawy cebuli, pomidorów i melonów. Generalnie, w ubiegłym roku we wszystkich kategoriach gospodarstw rolnych, struktura uprawy warzyw przedstawiała się tam następująco:
- 16% — cebula;
- 12% — pomidory;
- 11% — marchew;
- 11% — kapusta;
- 10% — buraki ćwikłowe;
- 10% — ogórki ;
- 9% — czosnek;
Zaś pozostałe warzywa stanowiły 21% w strukturze ubiegłorocznej uprawy warzyw.
Coraz więcej nowych szklarni na Ukrainie
Nie tylko produkcja warzyw polowych na Ukrainie się zwiększa. W ostatnich latach powstaje tam również coraz więcej obiektów szklarniowych do uprawy warzyw. Jak przekazał jeden z ukraińskich ogrodników, Eduard Malczenko, po przeniesieniu swojej produkcji do nowej lokalizacji po wybuchu wojny, w ciągu zaledwie 3 lat wybudował 40 szklarni do uprawy warzyw.
Aktualnie, Eduard Malczenko jest współzałożycielem i dyrektorem spółki Podillya Ovochi LLC w obwodzie tarnopolski, gdzie przeniósł się z Chersonia. W nowej lokalizacji, w ciągu trzech lat pracy, wybudował 40 szklarni i dodatkowo uprawia warzywa polowe na 12 hektarach — czytamy na ukraińskim portalu.
Po przeprowadzce do obwodu tarnopolskiego, plantator początkowo uprawiał cebulę i sałatę. Jednocześnie rozpoczął budowę obiektów szklarniowych, na co zdecydował się ze względu na płaski teren oraz bliskość strefy przemysłowej z dostępem do prądu i wody.
Rozwój przechowalnictwa na Ukrainie
Na Ukrainie nadal brakuje profesjonalnych przechowalni warzyw, w tym ziemniaków. Jednak może to się szybko zmienić. Bowiem jest to jeden z priorytetów dla tamtejszego sektora produkcji warzyw. Stąd pojawia się coraz więcej programów dotacji rządowych mających na celu dofinansowanie i rozwój zaplecza przechowalniczego.
Co więcej, przy budowie nowych obiektów do przechowywania warzyw kładzie się nacisk na międzynarodowe normy i standardy. Jak mówi Andriej Maruszczak, dyrektor handlowy Van Dyke Technics, firmy specjalizującej się w profesjonalnych rozwiązaniach do przechowywania i przetwarzania warzyw i owoców:
Jeśli budujesz obiekt magazynowy lub zakład przetwarzania owoców czy warzyw, musisz od początku skupić się na normach i standardach międzynarodowych. Nie możesz po prostu zbudować „stodoły”, a potem zastanawiać się, jak ją ulepszyć w ciągu kolejnych lat. Przechowywanie warzyw musi być od samego początku prowadzone prawidłowo, zgodnie z zezwoleniami i wymogami ukraińskiego ustawodawstwa, a także normami GlobalG.AP lub HACCP.
Ukraina groźnym konkurentem dla polskich producentów warzyw?
Zapewne zmiany zachodzące w ukraińskim sektorze produkcji warzyw to proces, który jeszcze potrwa latami. Niemniej jednak można zauważyć, że na Ukrainie pewne zmiany w tym sektorze już zachodzą. Dotacje rządowe i dostęp do nowoczesnych, zachodnich technologii mogą sprawić, że sektor warzywniczy w najbliższych latach znacząco się rozwinie. Coraz więcej uwagi przykłada się również do jakości produkowanych warzyw oraz spełniania międzynarodowych standardów jakościowych, jeśli chodzi o zaplecze produkcyjne. Biorąc pod uwagę, że w tym kraju „drobni” producenci, uprawiający warzywa mają gospodarstwa o powierzchni 500–5000 hektarów, za kilka lat może się okazać, że Ukraina jest coraz bardziej konkurencyjnym graczem na europejskim rynku.
Źródło: www.east-fruit.com
