Copa-Cogeca omawia przyszłość mięsa owiec

Copa-Cogeca omawia przyszłość mięsa owiec

Zdaniem Copa-Cogeca sektor mięsa owiec czeka świetlana przyszłość. Grupa widzi jednak zagrożenia, jakie mogą czekać ten sektor. Jakie?

W tym tygodniu na posiedzeniu grupy analitycznej omawiana jest przyszłość unijnego sektora mięsa owiec. Grupa Copa-Cogeca podkreśliły wyzwania i szanse, przed jakimi staje ten sektor.

Copa-Cogeca zaapelowały o wzmocnienie środków promocji, zwiększenie przejrzystości na rynku i ograniczenie biurokracji. Ich zdaniem trzeba zagwarantować rentowność w sektorze mięsa owiec w przyszłości, albowiem przyczynia się do wzmacniania gospodarki obszarów wiejskich, a także do wzrostu zatrudnienia, gdyż w tych rejonach często brakuje alternatywnych miejsc pracy.

Owce odgrywają również ważną rolę środowiskową, ponieważ na 70% obszarów z naturalnymi utrudnieniami w Unii Europejskiej prowadzi się wypas owiec, dzięki czemu utrzymane są użytki zielone i pastwiska.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Copa-Cogeca.

Dobrostan bydła: podstawowe wymagania

Zapewnienie odpowiednich warunków bytowych hodowanym zwierzętom to jeden z priorytetów w rolnictwie. O czym należy pamiętać?

6 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Walka z ASF – nowe rozwiązania prawne i nowe działania

Specustawa wejdzie w życie jeszcze w tym miesiącu lub na początku 2018 r. Będą zapory na granicy wschodniej i inne, dodatkowe rozwiązani prawne. Jakie?

14 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij