Copa-Cogeca omawia przyszłość mięsa owiec

Zdaniem Copa-Cogeca sektor mięsa owiec czeka świetlana przyszłość. Grupa widzi jednak zagrożenia, jakie mogą czekać ten sektor. Jakie?

W tym tygodniu na posiedzeniu grupy analitycznej omawiana jest przyszłość unijnego sektora mięsa owiec. Grupa Copa-Cogeca podkreśliły wyzwania i szanse, przed jakimi staje ten sektor.

Copa-Cogeca zaapelowały o wzmocnienie środków promocji, zwiększenie przejrzystości na rynku i ograniczenie biurokracji. Ich zdaniem trzeba zagwarantować rentowność w sektorze mięsa owiec w przyszłości, albowiem przyczynia się do wzmacniania gospodarki obszarów wiejskich, a także do wzrostu zatrudnienia, gdyż w tych rejonach często brakuje alternatywnych miejsc pracy.

Owce odgrywają również ważną rolę środowiskową, ponieważ na 70% obszarów z naturalnymi utrudnieniami w Unii Europejskiej prowadzi się wypas owiec, dzięki czemu utrzymane są użytki zielone i pastwiska.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Copa-Cogeca.

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk: ile można zaoszczędzić dzięki AfiFarm?

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk przyniósł kolejne ciekawe prelekcje, w których zawarto wiele cennych wskazówek dla hodowców.

24 listopada 2016

Walka z ASF: nadchodzi obowiązkowa bioasekuracja!

Ministerstwo rolnictwa wprowadza obowiązkowy program bioasekuracji dla wszystkich hodowców trzody chlewnej w kraju!

2 grudnia 2016

Kwasica u bydła: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

23 listopada 2016