Copa-Cogeca omawia przyszłość mięsa owiec

Zdaniem Copa-Cogeca sektor mięsa owiec czeka świetlana przyszłość. Grupa widzi jednak zagrożenia, jakie mogą czekać ten sektor. Jakie?

W tym tygodniu na posiedzeniu grupy analitycznej omawiana jest przyszłość unijnego sektora mięsa owiec. Grupa Copa-Cogeca podkreśliły wyzwania i szanse, przed jakimi staje ten sektor.

Copa-Cogeca zaapelowały o wzmocnienie środków promocji, zwiększenie przejrzystości na rynku i ograniczenie biurokracji. Ich zdaniem trzeba zagwarantować rentowność w sektorze mięsa owiec w przyszłości, albowiem przyczynia się do wzmacniania gospodarki obszarów wiejskich, a także do wzrostu zatrudnienia, gdyż w tych rejonach często brakuje alternatywnych miejsc pracy.

Owce odgrywają również ważną rolę środowiskową, ponieważ na 70% obszarów z naturalnymi utrudnieniami w Unii Europejskiej prowadzi się wypas owiec, dzięki czemu utrzymane są użytki zielone i pastwiska.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Copa-Cogeca.

Czy kogut jest potrzebny, aby kura znosiła jajka?

"Piejo kury, piejo! Ni mają koguta" śpiewała słynna ludowa śpiewaczka Anna Malec. Czy aby na pewno kury "piejo" i potrzebują koguta? Obalamy wiejskie mity!

25 czerwca 2017

Jakie poidła dla piskląt?

Wybór poideł jest bardzo istotny zwłaszcza jeżeli chodzi o poidła dla piskląt. Jak odpowiednio dobrać poidło do rodzaju chowu i na co zwrócić uwagę?

17 czerwca 2017

Skuteczna ochrona sadu – większe i lepsze plonowanie

Zaniedbany sad to z pewnością przykry widok. Drzewa w takich sadach są właściwie bezlistne i pozbawione owoców.

24 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij