Copa-Cogeca omawia przyszłość mięsa owiec

Zdaniem Copa-Cogeca sektor mięsa owiec czeka świetlana przyszłość. Grupa widzi jednak zagrożenia, jakie mogą czekać ten sektor. Jakie?

W tym tygodniu na posiedzeniu grupy analitycznej omawiana jest przyszłość unijnego sektora mięsa owiec. Grupa Copa-Cogeca podkreśliły wyzwania i szanse, przed jakimi staje ten sektor.

Copa-Cogeca zaapelowały o wzmocnienie środków promocji, zwiększenie przejrzystości na rynku i ograniczenie biurokracji. Ich zdaniem trzeba zagwarantować rentowność w sektorze mięsa owiec w przyszłości, albowiem przyczynia się do wzmacniania gospodarki obszarów wiejskich, a także do wzrostu zatrudnienia, gdyż w tych rejonach często brakuje alternatywnych miejsc pracy.

Owce odgrywają również ważną rolę środowiskową, ponieważ na 70% obszarów z naturalnymi utrudnieniami w Unii Europejskiej prowadzi się wypas owiec, dzięki czemu utrzymane są użytki zielone i pastwiska.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Copa-Cogeca.

Ptasia grypa: bez żelaznej dyscypliny ani rusz!

Ptasia grypa dalej szerzy się w kraju! Można temu zapobiec, ale trzeba konsekwentnie przestrzegać kilku zasad. Jakich?

13 stycznia 2017

Dój karuzelowy: jak wydoić 300 krów w godzinę?

Rolnictwo wymaga ciągłych inwestycji. Jednym z rozwiązań dla hodowców bydła mlecznego jest dój karuzelowy. Jakie ma zalety?

12 stycznia 2017

Synbiotyki w żywieniu drobiu i trzody chlewnej sposobem na zwiększenie odporności zwierząt!

Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu wpłynęło na zmianę sposobu postępowania hodowców. Pojawiły się synbiotyki!

14 stycznia 2017