Copa-Cogeca omawia przyszłość mięsa owiec

Zdaniem Copa-Cogeca sektor mięsa owiec czeka świetlana przyszłość. Grupa widzi jednak zagrożenia, jakie mogą czekać ten sektor. Jakie?

W tym tygodniu na posiedzeniu grupy analitycznej omawiana jest przyszłość unijnego sektora mięsa owiec. Grupa Copa-Cogeca podkreśliły wyzwania i szanse, przed jakimi staje ten sektor.

Copa-Cogeca zaapelowały o wzmocnienie środków promocji, zwiększenie przejrzystości na rynku i ograniczenie biurokracji. Ich zdaniem trzeba zagwarantować rentowność w sektorze mięsa owiec w przyszłości, albowiem przyczynia się do wzmacniania gospodarki obszarów wiejskich, a także do wzrostu zatrudnienia, gdyż w tych rejonach często brakuje alternatywnych miejsc pracy.

Owce odgrywają również ważną rolę środowiskową, ponieważ na 70% obszarów z naturalnymi utrudnieniami w Unii Europejskiej prowadzi się wypas owiec, dzięki czemu utrzymane są użytki zielone i pastwiska.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Copa-Cogeca.

Paratuberkuloza – czy nasze stada bydła są zagrożone?

Paratuberkuloza bydła jest trudna do zdiagnozowania, niemożliwa do wyleczenia i może powodować wysokie straty. Czy nasze krowy są bezpieczne?

24 kwietnia 2017

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

20 kwietnia 2017

Rozród bydła mięsnego: jaki system jest najlepszy?

Bardzo duży wpływ na opłacalność i efektywność hodowli ma system zarządzania rozrodem bydła mięsnego. Jaki system rozrodu będzie najlepszy?

15 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij