Regeneracja gleb dzięki współpracy Danone z rolnikami

Regeneracja gleb to szansa na poprawę stanu gleb, które według unijnej strategii w 70 proc. są w złej kondycji. Działania zmierzające do poprawy stanu gleb podjęli wspólnie rolnicy wraz z firmą Danone. Dzięki tej współpracy korzyści odniesie nie tylko środowisko, ale także producenci.

Z unijnej strategii opublikowanej w listopadzie br. wynika że stan większości gleb w UE nie jest najlepszy. Aby to poprawić firma Danone wspólnie z dostawcami mleka, owoców i warzyw wprowadza praktyki rolnictwa regeneratywnego. Głównym celem tej współpracy jest nie tylko regeneracja gleby, ale także przywrócenie różnorodności biologicznej i zwiększenie zatrzymywania wody w glebie.

Regeneracja gleb służących do wyprodukowania żywności

Jak powszechnie wiadomo gleba odgrywa ważną rolę nie tylko dla rolników, ale także dla konsumentów, gdyż pozwala na wytworzenie 95 proc. żywności. Dlatego ważne jest aby zadbać o jej jakość. Problem ten można rozwiązać dzięki wprowadzeniu rolnictwa regeneratywnego na co zdecydowała się już firma Danone wraz z rolnikami. Szczegóły wspólnej współpracy zdradził Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek Danone:

Produkcja żywności musi iść w parze z dbałością o kondycję Ziemi oraz umiejętnym gospodarowaniem zasobami naturalnymi. Tylko dzięki wysokiej jakości składnikom możemy tworzyć wartościowe produkty i realizować naszą misję niesienia zdrowia poprzez żywność. To zdrowa gleba dostarcza składników niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin. Właśnie dlatego wspieramy naszych dostawców mleka, owoców i warzyw we wdrażaniu rozwiązań rolnictwa regeneratywnego.

Regeneracja gleb w rolnictwie regeneratywnym według trzech zasad

Gleby w Polsce wymagają regeneracji ze względu na zaburzoną różnorodność biologiczną gatunków w niej występujących. Na złą kondycję gleb w Polsce wpływa także niski udział warstwy próchnicznej i powiązanie z nią nadmierne odparowanie wody.

Ta niekorzystna sytuacja może jednak zmienić się dzięki zmianie praktyk rolniczych z konwencjonalnych na regeneratywne. Zmiana przyzwyczajeń należy przeprowadzić według trzech zasad które wyjaśniła dr inż. Beata Studzińska, ekspert ds. upraw ekologicznych:

W rolnictwie regeneratywnym kluczowe są trzy proste zasady, które pomagają złagodzić skutki postępującej degradacji gleb. Po pierwsze: zachowanie stałej okrywy roślinnej – gleba powinna być jak najdłużej okryta roślinnością, i to zarówno roślinnością żywą, jak i resztkami roślinnymi. Drugim czynnikiem, wpływającym na minimalizowanie strat węgla, jest optymalizowanie zabiegów uprawowych. Trzecia to zadbanie o różnorodność roślin w płodozmianie. Korzyści płynące z takich działań, to zwiększenie zawartości próchnicy, zatrzymywanie wody w glebie, tworzenie lepszych warunków dla wzrostu rośliny uprawnej, a w konsekwencji ograniczenie stosowania środków ochrony roślin i zmniejszenie liczby zabiegów uprawowych. Rolnictwo regeneracyjne pozwala zachować balans pomiędzy ekonomią – ważną dla rolnika, a ochroną gleby i środowiska.

Rolnictwo regeneratywne – możliwa regeneracja gleb jeszcze przed nową WPR

Wprowadzenie rolnictwa regeneratywnego pozwala na realizację praktyk korzystnych dla środowiska i klimatu, które niebawem wejdą w życie w ramach ekoschematów.

Jednym z rolników który zdecydował się na rolnictwo regeneratywne i współpracę z firmą Danone był Ryszard Krychowiak, dostawca mleka dla Danone od przeszło 20 lat.

Rolnik z woj. kujawsko – pomorskiego wymienił praktyki, dzięki którym regeneracja gleb była możliwa:

Prowadzę gospodarstwo w województwie kujawsko-pomorskim, gdzie gleby są bardzo słabe – średnia zawartość warstwy próchnicznej jest najniższa w skali kraju, co powoduje że woda nadmiernie odparowuje i jest jej za mało dla roślin. By poprawić sytuację, na 95% naszych gruntów pozostawiamy na zimę warstwę zieloną. Orkę ziemi zastąpiliśmy uprawą pasową – polega to na ograniczeniu zabiegów rolnych do jednorazowego przejazdu maszyną, która jednocześnie wysiewa nasiona i dozuje tylko niezbędną ilość nawozu. Moje doświadczenia pokazują, że taka zmiana nie tylko służy glebie, ale też pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa nawet o 60%.

Czytaj również: Prognozy dla rolnictwa 2022-2023. Co czeka rolników? Sprawdź!

Źródło: Danone

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 8

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *