Samozbiory 2023 na plantacjach jagody kamczackiej

Czerwiec to okres dojrzewania owoców jednego z bardziej wartościowych gatunków roślin jagodowych — jagody kamczackiej. Plantacje otwierają drzwi dla zainteresowanych tą jagodą. Dlaczego warto się wybrać na samozbiory 2023 jagody kamczackiej?
Czerwiec na plantacji jagody kamczackiej to doskonała okazja do poznania tych, jednych z najwcześniejszych, owoców jagodowych w sezonie. Na samozbiory 2023 jagody Haskap zaprasza łącznie 12 plantacji zlokalizowanych w 8 województwach Polski.
Spis treści
Jagoda kamczacka — czym się charakteryzuje?
Jagoda kamczacka to jeden z najzdrowszych polskich superowoców. Są one bogate w związki fenolowe takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe. Wymienione substancje mają silne właściwości przeciwutleniające i ograniczają szkodliwy wpływ wolnych rodników tlenowych. Innym naturalnym przeciwutleniaczem zawartym w jagodzie kamczackiej jest witamina C. Poza nią owoce kamczatki zawierają witaminy A oraz z grupy B. Do tego są bogatym źródłem takich składników mineralnych jak: żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź, fosfor. Ponadto jagoda kamczacka zawiera epikatechiny oraz kwasy organiczne, w tym kwas kawowy i chlorogenowy.
Co się robi z jagody kamczackiej?
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju przetworów, zarówno same, jak i zmieszane z innymi owocami. Obecnie, kiedy trwa sezon na truskawki, można owoce jagody wykorzystać do zrobienia dżemów truskawkowo-jagodowych. Szczególnie warto sięgnąć w takim przypadku po te odmiany jagody, które charakteryzują się cierpkim smakiem. Przełamie on naturalną słodycz truskawek. Dzięki temu uzyskuje się niepowtarzalne połączenie smakowe. Ponadto taki dżem łączy w sobie wszystkie prozdrowotne zalety obu gatunków.
Do konfitury z owoców jagody kamczackiej, podczas produkcji, można dodać kwiaty kwitnącej w tym samym terminie lawendy. To oryginalne połączenie aromatów czyni domowy wyrób niezwykle wykwintnym.
Z owoców jagody kamczackiej można wytwarzać także soki, nalewki i wina, wszystkie o prozdrowotnych właściwościach. Owoce Haskap doskonale nadają się jako dodatek do domowych wypieków czy nawet sałatek owocowo-warzywnych.
Gdzie odbędą się samozbiory 2023 jagody kamczackiej?
W tym roku na samozbiór jagody kamczackiej zaprasza 12 plantacji zlokalizowanych w 8 województwach. Pierwsze samozbiory 2023 zaczynają się już 17–18 czerwca, następne tydzień i dwa tygodnie później.
W poszczególnych województwach są to:
- Lubelskie:
– Opole Lubelskie, 17–18 i od 24 czerwca do 2 lipca;
–”U Pani Babci”, Piłatka koło Janowa Lubelskiego — 24 czerwca i do 2 lipca; - Łódzkie:
– Gospodarstwo Haskap, Warulik, Mokra Prawa — 24–25 czerwca oraz 1–2 lipca; - Małopolskie:
– Zdrowejagody.pl w Nowej Wsi koło Skały, 17–18 i 24–25 czerwca;
– Muniakowice koło Słomnik, 17–18 i 24–25 czerwca; - Mazowieckie:
– Gospodarstwo Jagodowe Boglewice, 7–18 oraz 24–25 czerwca; - Podlaskie:
– plantacja w Kamiennej Nowej, 24–25 czerwca i 1–2 lipca;
– plantacja w miejscowości Orla, powiat Bielsk Podlaski, 24–25 czerwca i 1–2 lipca; - Pomorskie:
– Jagodowe Marzenie, Chrzanowo, 24–25 czerwca; - Świętokrzyskie:
– „Jagodowe Pole”, Modliborzyce, tylko 25 czerwca;
– „Jagodowe smaki”, Wszachowa, 24–25 czerwca - Wielkopolskie:
– Plantacje braci Miedzińskich w Bożatkach koło Rzgowa — 24–25 czerwca i 1–2 lipca
Jakie atrakcje czekają na plantacjach jagody kamczackiej?
Czerwiec na plantacji jagody kamczackiej to nie tylko okazja do samozbioru, który pozwala samodzielnie zebrać i kupić te owoce taniej niż na placach targowych. Do tego to atrakcja szczególnie dla dzieci licznie przybywających z rodzicami. Płaci się bowiem tylko za owoce zważone w pojemnikach.
To także doskonała okazja do bezpośredniego zapoznania się z pracą sadownika i jej „odmitologizowaniem”. Na niektórych plantacjach będzie to też okazja do spróbowania wyrobów z jagody, soków, dżemów, alkoholi i innych.
Dlatego warto spędzić czerwiec na plantacji jagody kamczackiej, bo to niepowtarzalna okazja do poznania tej jakże niezwykłej jagody. Ponadto nieco rekreacji na świeżym powietrzu. Dodatkowo możliwość poznania lub wymiany doświadczeń z innymi osobami zbierającymi i przetwarzającymi te owoce na własny użytek. A jeśli o to chodzi, wielu chętnie opowiada o swojej kulinarnej przygodzie z „kamczatką”. Do tego wiedzą co mówią, gdyż jak informuje Justyna Kusibab-Mruk, w ubiegłym roku odwiedzający plantację podczas tych dwóch weekendów zebrali tylko w Muniakowicach łącznie 5 ton owoców.
Samozbiory z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem, do tego stopnia, że w obecnym już przed otwarciem plantacji w Muniakowicach przed bramą oczekiwało liczne grono smakoszy jagody kamczackiej.
