Seminarium polsko-czeskie w Ostrawie

Ewa Lech uczestniczyła w polsko-czeskim seminarium inspekcji kontrolnych, które odbyło się w Ostrawie.

25 listopada Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uczestniczyła w polsko-czeskim seminarium inspekcji kontrolnych w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, które odbywało się w Ostrawie (Republika Czeska).

Omówione zostały zagadnienia związane m.in. z zapobieganiem zafałszowaniom żywności, kontroli żywności pochodzenia zwierzęcego.

Celem seminarium było omówienie najważniejszych zagadnień w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, jak również wspólna identyfikacja kwestii spornych, w tym dotyczących metodyki kontroli produktów rolno-spożywczych przez polskie i czeskie inspekcje.

Ponadto omówione zostały zagadnienia związane z zapobieganiem zafałszowaniom żywności, kontroli żywności pochodzenia zwierzęcego, certyfikacji transportów zwierząt gospodarskich, jak również aktualna sytuacja epidemiologiczna w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń, wścieklizny i białaczki bydła – informuje Biuro Prasowe MRiRW.

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności pod znakiem zapytania

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) ma zacząć działać w 2018. Cały plan może jednak legnąć w gruzach...

2 grudnia 2016

Żywność z krajów UE bez pozostałości ŚOR!

97% próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ilości – podaje raport EFSA.

29 listopada 2016

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016