Słodko-gorzkie podsumowanie, czyli zbiory truskawek

Truskawkowe żniwa zakończone. Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego tegoroczne zbiory truskawek były wyższe od ubiegłorocznych i wyniosły ok. 207 tys. ton. W tych słodkich wyliczeniach pojawia się jednak nuta goryczy, bo problemów nie brakowało.

Truskawkowe żniwa zakończone. Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego tegoroczne zbiory truskawek były wyższe od ubiegłorocznych i wyniosły ok. 207 tys. ton. W tych słodkich wyliczeniach pojawia się jednak nuta goryczy, bo problemów nie brakowało.

Za niższe plony i złą kondycję truskawek w wielu regionach odpowiadała susza.

Nie był to łatwy sezon dla plantatorów truskawek. Pogoda nie raz płatała im figle. Rośliny dobrze przezimowały, jednak chłodna wiosna i majowe przymrozki zrobiły swoje. W obawie o stan plantacji rolnicy przykrywali owoce folią. Zbiory opóźniły się, a za niższe plony i złą kondycję truskawek w wielu regionach odpowiadała susza.

Kapryśna pogoda nie była jedynym problemem. Dużym ciosem dla plantatorów okazało się rosyjskie embargo, czyli utrata ważnego rynku zbytu. Sen z powiek rolników spędzała również rosnąca konkurencja ze strony Chin. Właśnie tam odnotowano wyższe niż w poprzednim sezonie zbiory, co zdaniem wielu ekspertów mogło wpłynąć na obniżkę cen owoców na europejskim rynku. Plantatorzy skarżyli się też na brak osób chętnych do zbierania truskawek na plantacjach. Wielu z nich zastanawia się nawet nad przestawieniem się na inną produkcję.

***

Więcej o uprawie truskawek i tegorocznych zbiorach możecie przeczytać na największym polskim forum rolniczym AgroFoto.pl.

Ubezpieczenie za późno, bo przymrozki za wcześnie

Dlaczego termin nowelizacji ustawy ubezpieczeniowej był tak ważny? Czy przymrozki zawsze będą zaskakiwać?

22 maja 2017

Ceny cytryn i przetworów cytrusowych mają być niższe

W tym sezonie ceny cytryn i pozostałych cytrusów powinny być niższe w Polsce. Głównym powodem jest dobra pogoda i większa podaż tych owoców na rynkach UE.

18 maja 2017

Wirusy występujące na zbożach w Polsce

Wirusy zbóż długo pozostawały w Polsce mało znane. Dopiero po wystąpieniach żółtej karłowatości jęczmienia zwrócono na nie uwagę. Jak je rozpoznać?

15 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij