Smak truskawek — z produkcji konwencjonalnej i ekologicznej

Smak truskawek zależy od wielu czynników. Co jednak sprawia, że niektóre truskawki smakują lepiej niż inne? Według Marvina Prittsa profesora ogrodnictwa na Cornell University, jest to odwieczne pytanie.
Smak truskawek jest niepowtarzalny a czynnikami, które mogą no to wpływać to m.in. odmiana i pora zbiorów. Jednakże plantatorzy spekulują także na temat poziomu składników odżywczych w glebie, pogody czy nawet sposobu prowadzenia ochrony. Więc nasuwa się pytanie, czy truskawka ekologiczna smakuje inaczej niż konwencjonalna?
Spis treści
Czy truskawka ekologiczna smakuje inaczej niż konwencjonalna?
Zdaniem profesora Prittsa w literaturze przedmiotu można znaleźć wiele komentarzy na temat produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. W ich świetle smak truskawek z upraw ekologicznych jest lepszy niż z upraw konwencjonalnych.
Jednak co się stanie, kiedy porówna się tą samą odmianę uprawianą w tej samej lokalizacji? Odpowiedzi na to pytanie miały udzielić badania polowe przeprowadzone w latach 2018–2020 przez Prittsa i specjalistę Cornell Extension Anya Osatuke. Miały na celu wskazanie odpowiedzi na to pytanie przy jednoczesnej kontroli dojrzałości, rodzaju gleby, opadów, promieniowania słonecznego i długości wegetacji.
Sposób uprawy a smak truskawek – wyniki badań
Nie twierdzę, że truskawki uprawiane ekologicznie nie mogą przynieść korzyści smakowych. Mówię tylko, że w ciągu trzech lat, kiedy prowadziliśmy badania, nie byliśmy w stanie wykryć takich różnic – mówi Pritts.
Próbki truskawek odmiany Jewel [(Senga Sengana x NY E-58) x Holiday] z 22 gospodarstw zostały pobrane pod kątem Brix, kwasowości miareczkowej (TA) i lotnych substancji, które odpowiadają za smak. Zespół z Uniwersytetu Cornell doszedł do wniosku, że metody uprawy nie miały istotnego wpływu na kilka czynników, w tym Brix, TA, procent plonu handlowego, jędrność, zawartość węgla w liściu, smak, zapach i zawartość fenoli.
Zdaniem profesora Prittsa nie ma zbyt wielu korzyści w zakresie poprawy smaku truskawek, jeśli chodzi o metodę uprawy.
Jedyną wartą odnotowania różnicą było to, że zawartość azotu dolistnego i plon całkowity były wyższe przy konwencjonalnym zarządzaniu i wyższych dawkach azotu. Według Prittsa uprawa ekologiczna nie przynosi żadnych korzyści producentom zwracającym uwagę wyłącznie na związki smakowe. Wiąże się to głównie z dodatkowymi kosztami, takimi jak koszty pracy przy zwalczaniu chwastów, preparaty mikrobiologiczne i nawozy organiczne.
Od czego zależy smak truskawek?
Zdaniem profesora Prittsa, prawdziwym czynnikiem decydującym o różnicy jest pogoda.
Im jest chłodniej, tym słodsze będą owoce truskawek. Wydaje się, że to jest czynnik, który wpływa na wszystko — pogoda podczas rozwoju owoców. Ciepłe dni, chłodne noce. To w zasadzie cała historia – podsumowuje Pritts.
Reasumując, wyniki zespołu profesora Prittsa wskazują na pogodę jako główny czynnik odpowiadający za smak truskawek. Jednakże sposób uprawy również ma znaczenie jeśli chodzi o inne właściwości truskawek.
Przykładowo, wyniki uzyskane w Instytucie Ogrodnictwa–PIB w Skierniewicach pokazały, że owoce ekologiczne miały więcej witaminy C i substancji biologicznie czynnych takich jak antocyjany. Więc prawda kryje się gdzieś pośrodku, a klienci sami wybiorą owoce, które będą im najbardziej smakowały.
źródło: www.growingproduce.com
