Spis świń w gospodarstwie 2023. Zostało mało czasu

fot. Canva

Hodowcy trzody chlewnej są zobowiązani sporządzić raz na 6 miesięcy spis stada świń w swoim gospodarstwie. Drugi termin w tym roku mija już 31 grudnia. O czym jeszcze trzeba pamiętać?

Czasu na drugi w tym roku spis świń w gospodarstwie zostało niewiele. Albowiem tylko do 31 grudnia hodowcy trzody chlewnej muszą dostarczyć uzupełnione dane dotyczące ich stad. Na co powinni zwrócić szczególną uwagę?

Reklama

Spis stanu stada świń — do kiedy 2023?

Przypominamy, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, hodowcy trzody chlewnej muszą sporządzić spis stada świń w gospodarstwie dwukrotnie w ciągu roku. A konkretnie, termin pierwszej ewidencji mija wraz z końcem czerwca, drugiej zaś w grudniu. A zatem na drugie w tym roku spisanie stada świń rolnicy mają czas tylko do 31 grudnia 2023 r.

Jak zrobić spis stada świń?

Spis stada świń w gospodarstwie to jeden z obowiązków posiadaczy zwierząt z gatunku świnie. Sporządza się go dwa razy w roku poprzez podanie liczby:

  • świń oznakowanych, w tym indywidualne numery identyfikacyjne loch,
  • świń nieoznakowanych do 37. dnia życia.

Gdy hodowca ustali dokładną liczbę stada świń w gospodarstwie, umieszcza ją w księdze rejestracji stada, a następnie przekazuje kierownikowi biura powiatowego ARiMR. Na przekazanie takiego spisu rolnik ma zaledwie siedem dni od dnia jego sporządzenia.

Składanie spisu trzody chlewnej do ARiMR

Od daty sporządzenia spisu hodowca świń ma zatem tylko siedem dni na przekazanie go do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dokumenty należy złożyć za pośrednictwem aplikacji IRZplus, wówczas właściciele stad są zwolnieni z obowiązku prowadzenia księgi rejestracji stada w formie papierowej.

Jednakże od tej reguły są pewne wyjątki. Mianowicie niektórzy mogą dostarczyć spis świń w formie papierowej bezpośrednio do biur powiatowych ARiMR. Konkretnie prawo do tego mają hodowcy prowadzący jeden z poniższych typów działalności:

  • chów lub hodowla;
  • pastwisko;
  • siedziba stada, w której dokonywany jest ubój zwierząt w celu produkcji mięsa na własny użytek.

Spisy w formie papierowej należy kierować do biur powiatowych właściwych dla adresu wskazanego w ewidencji producentów. Można je dostarczyć osobiście lub za pośrednictwem przesyłki pocztowej. Takie formularze są dostępne na stronie Agencji. Z zakładki „Dokumenty dotyczące Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt” należy pobrać właściwy formularz, wydrukować go i po wypełnieniu dostarczyć do ARiMR.

Źródło: ARiMR

Czytaj też:  Oziminy bardzo cierpią u naszych zachodnich sąsiadów

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *