Sumi Agro Poland świętuje 30-lecie działalności

Sumi Agro Poland w tym roku obchodzi jubileusz 30-lecia działalności w Polsce. Jubileusz to nie tylko podsumowanie dotychczasowej działalności firmy. To również początek rozwoju kolejnych projektów. 

W ciągu 30-letniej działalności w Polsce, firma Sumi Agro przeszła ogromną transformację. Wiedza i doświadczenie zdobyte w ciągu tych trzech dekad pozwalają dziś oferować rolnikom innowacyjne, często też kompleksowe rozwiązania w ochronie i odżywianiu roślin. To odpowiedź na dynamiczne zmiany na rynku środków ochrony roślin i zgodność ze zrównoważonym zarządzaniem gospodarką azotem.

Reklama

Sumi Agro — od 30 lat w Polsce

Firma Sumi Agro Poland powstała we wrześniu 1994 r. jako jedna z 36 światowych spółek należących do japońskiej grupy Sumitomo Corporation. Tak podsumowuje 30 lat działalności firmy Sumi Agro w Polsce, jej prezes Tomasz Malczewski

Początek lat 90. to przeogromna transformacja nie tylko w rolnictwie, ale w ogóle w Polsce, przejście na system wolnorynkowy i tworzenie się całkowicie nowego systemu dystrybucji w Polsce. Powstawały wówczas podmioty i jednostki gospodarcze w większości prywatne, którym bardzo mocno kibicowaliśmy i pomagaliśmy. Kolejnym kamieniem milowym w wymiarze ekonomiczno-gospodarczym było wejście Polski do Unii Europejskiej w maju 2004 r. Pojawiły się wówczas po raz pierwszy dopłaty bezpośrednie dla rolników i wiele innych mechanizmów, które zmieniły w dużym stopniu również polskie rolnictwo — mówi Tomasz Malczewski, prezes Sumi Agro Poland.

Obecnie firma mierzy się z wyzwaniami, takimi jak Europejski Zielony Ład oraz wydarzenia z ostatnich lat: pandemia Covid, wojna na Ukrainie czy kryzys energetyczny. Niemniej jednak firma Sumi Agro w Polsce zdołała rozwinąć skrzydła. Bowiem z 8-osobowego zespołu firma rozrosła się do niemal 40 pracowników działających na terenie całego kraju. Połowa z zatrudnionych osób pracuje w terenie, blisko rolników. Są to m.in. kierownicy regionalni, ale i handlowcy, którzy jednocześnie są doradcami.

Podsumowanie 30-lecia działalności

Obchody 30-lecia działalności firmy Sumi Agro w Polsce to dobra okazja do podsumowania i przedstawienia zmian, jakie zaszły w ofercie produktowej na przestrzeni trzech dekad. W pierwszych latach Sumi Agro Poland było firmą typowo fitofarmaceutyczną, sprzedającą w Polsce tylko i wyłącznie produkty japońskie. Obecnie firma Sumi Agro zajmuje pozycję lidera na rynku insektycydów, ale nie tylko. Obecnie producenci warzyw mają do dyspozycji szeroką listę kompleksowych rozwiązań oraz produktów, takich jak środki ochrony roślin, biostymulatory czy specjalistyczne nawozy. Zwieńczeniem 30 lat działalności Sumi Agro w Polsce jest silnie rozbudowany sektor produktów biologicznych. Zatem obecnie, obok preparatów chemicznych firma oferuje także biologiczne środki ochrony roślin. Są to m.in. Isomate CTT i CLS, Isonet Z i Mevalone, a także biostymulatory.

Ważne według nas jest wykorzystanie obu tych grup produktów, czyli konwencjonalnych i biologicznych w ramach programu ochrony. Część z rolników zdecyduje się na to, żeby stosować tylko produkty biologiczne, kiedy prowadzą uprawy ekologiczne. Natomiast przy uprawie konwencjonalnej dobrze jest wplatać w to środki biologiczne. Po pierwsze po to, aby właśnie ograniczyć ilość chemicznych substancji czynnych. Po drugie, dbamy w ten sposób bardziej o środowisko, a przede wszystkim o konsumenta. I to da się połączyć. My staramy się to łączyć i proponujemy naszym klientom właśnie takie programy, w których znajdują się oba rodzaje produktów — mówi Urszula Filipecka, dyrektor marketingu Sumi Agro Poland.

Encera — nowy produkt dla producentów warzyw

Jubileusz 30-lecia działalności firmy Sumi Agro był doskonałą okazją do zaprezentowania nowości. Firma bowiem dalej się rozwija i patrzy w przyszłość wraz ze współczesnym producentem. Jedną z firmowych nowości dedykowanych producentom warzyw jest biostymulator Encera. Jest to kolejny krok na drodze do zwiększania plonu, który wpisuje się w strategię zrównoważonego zaopatrzenia roślin w azot. Encera SC to innowacyjny biopreparat, opierający się na bakteriach Gluconacetobacter diazotrophicus, które umożliwiają roślinom wiązanie azotu atmosferycznego z powietrza. Bakterie G. diazotrophicus wyizolowano z trzciny cukrowej w Meksyku. Encera wyróżnia się tym, że wiąże azot bezpośrednio w komórkach, a nie w przestrzeniach komórkowych. Tam bakterie pobierają azot atmosferyczny i w procesie nitryfikacji przetwarzają go w azot amonowy. W tej właśnie postaci bakteria oddaje roślinie azot na każdym etapie swojego życia, a także po obumarciu.

Jak informuje dr Daniel Zawada, dyrektor Działu Rejestracji i Rozwoju Sumi Agro Poland, produkt ten bardzo dobrze sprawdza się w polskich warunkach uprawowych. W 2023 r. prowadzone były badania polowe na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Produkt wykazał bardzo dobre efekty, w postaci przyrostu plonu m.in. w uprawie ziemniaków. Ale z powodzeniem można go stosować w uprawie innych gatunków warzyw. Biostymulator Encera ma bowiem szerokie możliwości wykorzystania i jest polecany do zastosowania w uprawie warzyw kapustnych, cebulowych, korzeniowych, liściowych i owocujących.

Czytaj również: TSW 2024. Fotorelacja z targów warzywniczych

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *