Symbol kuchni polskiej, czyli niedoceniany ziemniak!

Download PDF

Jak ważny jest ziemniak w zdrowym żywieniu? Czy polska kuchnia mogłaby istnieć bez tego warzywa? Na ten temat wypowiadają się dla agroFaktu eksperci i specjaliści od żywienia.

Ziemniak dominuje w polskiej kuchni. Jednak w ostatnich latach zmienia się jego znaczenie na stole i w podejściu do zdrowego żywienia. Jeszcze 2030 lat temu nikt w Polsce nie wyobrażał sobie obiadu bez ziemniaków. Mniej więcej 1015 lat temu, wraz z hasłem „ziemniaki tuczą”, pojawiła się moda na ich eliminowanie ze zdrowej diety. Według najnowszych badań okazuje się, że odpowiednio przyrządzone ziemniaki, np. na parze, z grilla lub piekarnika, są cennym źródłem witamin, minerałów, błonnika i wielu ważnych dla organizmu składników odżywczych.

Co na ten temat mówią eksperci żywienia?

Ziemniaki przez wiele osób coraz częściej są wypierane przez kasze, ryż i makaron, a przez inne osoby są traktowane jako warzywa. Natomiast stanowią one osobną grupę produktów spożywczych i ze względu na wiele wartości odżywczych powinny wchodzić w skład zdrowej, urozmaiconej diety. 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o