Ziemniak – o jego wartościach przed zbiorami

Download PDF

Tani, łatwo dostępny, ale niezbyt doceniany? Ziemniak to dziś nadal jedna z najpopularniejszych upraw na polskiej wsi i w polskiej kuchni. W końcu zyskuje należne mu miejsce w polskiej kuchni. Oto kilka zdań jak go używać, żeby wykorzystać wszystkie atuty?

Sałatkowy pozostanie zwarty, a mączysty sklei kluski. Trzeci typ – ogólnoużytkowy – można podać jako dodatek do mięsa czy sosu. Mamy w Polsce ponad 120 odmian ziemniaka, bo naprawdę go lubimy. Nie znamy go jednak zbyt dobrze i nie umiemy skorzystać z jego potencjału.

Klienci nie odróżniają odmian ziemniaka

– Odmiany ziemniaka powinny być znakowane, bo to ułatwiłoby nam rozeznanie i dokonanie odpowiedniego wyboru. Oznaczone ziemniaki dostępne są w Makro czy Tesco. Na bazarkach trzeba pytać, bo wtedy sprzedawcy będą dbali o to, aby towar opisać – mówi producent Lesław Kotorski.

Ziemniak to skarbnica witamin i mikroelementów

Ziemniak jest bardzo znany w Polsce. Jednak znajomość wielu odmian tej rośliny jest znikoma wśród klientów sklepów

Zdaniem nie tylko rolników ziemniak jest traktowany przez Polaków niesprawiedliwie.

 – Słyszymy o szkodliwości fast foodów, więc świadomi konsumenci poszukują żywności naturalnej. Gotowi są wydawać na to duże pieniądze. A tymczasem zwykły ziemniak wspaniale mieści się w kategorii slow food i jest pod ręką każdego: bogatego i biednego, w mieście i na wsi. Można na nim oprzeć zdrowe odżywianie. Trzeba tylko pozbyć się kompleksów i zwalczyć stereotypy, jak ten, że ziemniaki tuczą. Tyjemy z własnej winy, bo jemy za dużo, za tłusto – kontynuuje Kotorski.

Ziemniak to kopalnia mikroelementów

Ziemniak rzeczywiście nie jest bardzo kaloryczny. Ugotowany i podany bez sosu ma tylko 69 kcal w 100 gramach masy. W dodatku jest bogaty w witaminę C, magnez, mikroelementy. Zawiera do 3 procent błonnika, co korzystnie wpływa na przemianę materii.

W wielu miejscach wykorzystuje się w 90 procentach produkty lokalne, w tym często z własnego ogrodu. Klienci kupują zwykle ogólnoużytkową Irgę, bo ta jest dostępna. Jednak na rynku jest cała gama bardzo dobrych odmian takich jak Agria – ziemniak ogólnoużytkowy, który zostaje biały nawet po upieczeniu, a wielu konsumentów lubi takie ziemniaki.

Następna odmiana Bellarosa, ziemniak ogólnoużytkowy o jasnokremowym miąższu i czerwonej skórce Marabel czy mająca żółtą skórkę Georgina, która preferuje gleby średnie na stanowiskach w dobrej kulturze rolnej. Producenci tych odmian w celu uzyskania wysokiego plonu handlowego unikają stanowisk w pobliżu łąk i nieużytków oraz gleb zakamienionych.

Smak i jakość ziemniaka zależy od gleby

Wiele odmian ziemniaka jest ciągle do odkrycia przez konsumentów

Ziemniak i jego liczne odmiany mają walory smakowe uzależnione od typu gleby na której rosną

W Polsce ziemniaki najczęściej nie są oznaczane, klienci nie pytają o odmiany. Dopiero powoli pojawia się w naszej świadomości wiedza, że ziemniaki – podobnie jak inne płody ziemi, mają wiele wcieleń, a ich smak zależy także od jakości gleby, na której rosną.

– Ja też jem ziemniaki i mam zwyczaj sprawdzać co w nich ‚siedzi’. Jak się do siebie kleją, to znaczy, że mają więcej skrobi. Wystarczy potrzeć o siebie połówki przekrojonego ziemniaka i wtedy widać, czy wytrąci się biała pianka. To wiedza praktyczna, ale się sprawdza – podkreśla uprawiający ziemniaki jadalne Stanisław Mikułowski z woj. łódzkiego.

Użycie określonych odmian do właściwych im celów sprawi, że dania będą smaczniejsze, a wiedza o tym, skąd dany produkt pochodzi, przyczyni się do dobrostanu regionu. Ziemniaki są elementem polskiego krajobrazu kulinarnego i jako takie mają wielki potencjał w kuchni narodowej. Mogłyby być naszym produktem flagowym, z którego będziemy dumni jak Francuzi ze swych serów czy wina, a Hiszpanie z oliwy. Tak jak w przypadku oliwek, jabłek czy fasoli, smak poszczególnych odmian może być radykalnie różny. Warto poznać ziemniaka i przyjrzeć się bliżej jego bulwiastym wcieleniom – w zależności od tego, czy na kolację robimy sałatkę ze śledziem czy pyzy, lepiej jest użyć właściwej odmiany.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o