Ziemniaki: schyłek polskiej potęgi

Download PDF

Jeszcze 30–40 lat temu zwierzęta gospodarskie jadły parowane ziemniaki ze śrutą. A polskie mięso było najsmaczniejsze na świecie…

W latach 60. ubiegłego wieku w Polsce ziemniakami obsadzano 3 mln ha. Dziś jest to zaledwie 280 tys. ha.

Kilkadziesiąt lat temu wszyscy jedli ziemniaki: i ludzie, i zwierzęta mówi Mieczysław Łepkowski, specjalista ds. roślin okopowych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, pasjonujący się produkcją ziemniaków. Gospodarstwa rolne działały w cyklu zamkniętym. Rolnik uprawiał zboże i ziemniaki, tym były żywione zwierzęta, a gdy u sąsiadów odbywało się świniobicie, to zapach wyrobów niósł się po całej wsi.

ziemniaki

fot. AgroFoto.pl, OSP647M

A teraz wszyscy stali się wygodni.

I na wsi, i w miastach mówi pan Mieczysław. Doskonale to rozumiem. Nikomu już nie chce się dziś przygotowywać kilka razy dziennie parowanych ziemniaków ze śrutą dla zwierząt domowych. Kiszonka jest wygodniejsza.

Jednak w latach 60. i 70. XX w. polskie mięso i polskie wędliny słynne były na całym świecie. Polska szynka była towarem eksportowym nawet w Stanach Zjednoczonych.

Było to mięso wykarmione ziemniakami wspomina pan Mieczysław. Na 4 kg ziemniaków dodawało się 1 kg śruty i parowało. W czasie przed świniobiciem dodawało się jeszcze śruty jęczmiennej, żeby słonina miała piękne przerosty.

Było to mięso wykarmione ziemniakami. Na 4 kg ziemniaków dodawało się 1 kg śruty i parowało.

Mieczysław Łepkowski, specjalista ds. roślin okopowych WODR

Zdaniem pana Mieczysława może to być właściwy kierunek do produkcji żywności tradycyjnej.

Mięso odchowane na ziemniakach smakuje inaczej mówi specjalista. Może taki chów trzody, tradycyjnymi metodami to dobry pomysł na bezpośrednią sprzedaż od rolników. Gdyby klienci spróbowali, na pewno byliby chętni, choć takie mięso musiałoby być droższe niż to ze sklepu.

W latach 60. XX w. w Polsce produkowano ponad… 50 mln t ziemniaków.

Jedliśmy ziemniaki, przerabiał je przemysł, eksportowaliśmy ziemniaki… wylicza pan Mieczysław. Produktywność polskich gleb wynosi ok. 60% produktywności gleb niemieckich, a plony były bardzo dobre. Jakbyśmy dziś powiedzieli, była to produkcja ekologiczna, bez chemii i wszyscy chętnie jedli ziemniaki. A teraz nawet nam, ludziom, przestają smakować. Szkoda.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Z forum

Powiązany temat:

Jaka odmiana ziemniaka
Zenek88
Dnia 13.03.2013 o 10:44, damii1 napisał: stasia plenna bardzo ale smak kijowy... znajoma ja miała i sie wycofała bo nie dał sie zjesc... a tetyde mam osobiscie i po...
zobacz więcej »
mlody111
Odmiana Queen anne. Coś ciekawego o nich? Ktoś sadzi? 
zobacz więcej »
Darozioom
Catania i Ricarda 👌👌
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o