Ziemniaki: nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Powszechnie spożywane. Są prawie nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Mogą być przyrządzane na wiele sposobów, a jednak często ich nie doceniamy. Ziemniaki! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Powszechnie spożywane. Są prawie nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Mogą być przyrządzane na wiele sposobów, a jednak często ich nie doceniamy. Ziemniaki! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

W naszej kuchni trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Tak nam jednak spowszedniały, że zapominamy o zawartych w nich wartościach odżywczych. A tych jest całkiem sporo, są też dobrze przyswajalne.

Zdrowe

Ziemniaki mają niską wartość energetyczną (79 kcal w 100 g), zawierają węglowodany złożone (skrobia), błonnik i białko; są cennym źródłem witaminy C – wylicza dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie. – Wprawdzie pojedynczy ziemniak nie ma jej wiele, ale te warzywa spożywa się powszechnie i w większych porcjach, co daje dobry wynik. Ponadto są źródłem potasu, magnezu, a także niacyny i witaminy B6.

Nasz ekspert podkreśla, że ilość wartości odżywczych w ziemniakach jest jednak uwarunkowana sposobem ich przygotowania. Najwięcej składników mineralnych i witamin zachowują te gotowane w łupinach bądź na parze. Obrane ziemniaki powinniśmy natomiast wrzucać do wrzącej wody i gotować w najmniejszej możliwej jej ilości. Sól najlepiej dodawać pod koniec gotowania, wtedy można ograniczyć jej dodatek przy zachowaniu odpowiedniego smaku.

Smaczne

Maria Błaszczyk, doświadczona gospodyni, kulinarne umiejętności szlifowała w Kole Gospodyń Wiejskich w Szarlejce w gm. Kłobuck. Ziemniaki przyrządza na wiele sposobów. Ze swoich zbiorów wydobyła dla nas kilka przepisów.

Pieczone ziemniaki podawane z dipem

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól

Ziemniaki wyszorować, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową z dodatkiem masła i soli. Piec w piekarniku do zmięknięcia (ok. 40 minut). Po upieczeniu przekroić na pół i podawać z dipem.

Dip:

  • 30 dag twarożku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
  • pieprz, sól

Zamiast frytek

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • zioła prowansalskie

Ziemniaki wyszorować (nie obierać) i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem, oprószyć solą i ziołami. Piec w piekarniku aż zmiękną (ok. 40 minut) i się zrumienią.

Kopytka (4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków
  • 1–2 jajka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • masło

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Jeszcze gorące obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jaja, przyprawić solą oraz gałką muszkatołową. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić na ok. 12 kawałków. Kluski wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować 2–3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Kluski szare

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3–4 surowe ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • cebula

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody. Dodać mąkę (surowe ziemniaki z mąką mają stanowić ¼ masy ugotowanej). Sporządzić ciasto i uformować niewielkie płaskie kluski. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3–4 minuty. Podawać z przesmażonym boczkiem i cebulką.

Sezon kartoflany w pełni. Zachęcamy zatem do kulinarnych eksperymentów z ziemniakiem w roli głównej. Smacznego!

Targi i wystawy rolnicze 2017: co planuje DODR?

Sprawdź, kiedy na Dolnym Śląsku odbędą się najważniejsze targi i wystawy rolnicze 2017 r. Na jakich imprezach nie może Cię zabraknąć?

18 lutego 2017

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Dzieje DODR sięgają roku 1960. Ile od tego czasu się zmieniło i z jakimi problemami zmagają się dolnośląscy rolnicy?

19 lutego 2017