Ziemniaki: nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Powszechnie spożywane. Są prawie nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Mogą być przyrządzane na wiele sposobów, a jednak często ich nie doceniamy. Ziemniaki! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
W naszej kuchni trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Tak nam jednak spowszedniały, że zapominamy o zawartych w nich wartościach odżywczych. A tych jest całkiem sporo, są też dobrze przyswajalne.
Spis treści
Wartości odżywcze
– Ziemniaki mają niską wartość energetyczną (79 kcal w 100 g), zawierają węglowodany złożone (skrobia), błonnik i białko; są cennym źródłem witaminy C – wylicza dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie. – Wprawdzie pojedynczy ziemniak nie ma jej wiele, ale te warzywa spożywa się powszechnie i w większych porcjach, co daje dobry wynik. Ponadto są źródłem potasu, magnezu, a także niacyny i witaminy B6.
Nasz ekspert podkreśla, że ilość wartości odżywczych w ziemniakach jest jednak uwarunkowana sposobem ich przygotowania. Najwięcej składników mineralnych i witamin zachowują te gotowane w łupinach bądź na parze. Obrane ziemniaki powinniśmy natomiast wrzucać do wrzącej wody i gotować w najmniejszej możliwej jej ilości. Sól najlepiej dodawać pod koniec gotowania, wtedy można ograniczyć jej dodatek przy zachowaniu odpowiedniego smaku.
Przepisy na dania z ziemniaków
Maria Błaszczyk, doświadczona gospodyni, kulinarne umiejętności szlifowała w Kole Gospodyń Wiejskich w Szarlejce w gm. Kłobuck. Ziemniaki przyrządza na wiele sposobów. Ze swoich zbiorów wydobyła dla nas kilka przepisów.
Pieczone ziemniaki podawane z dipem
- 8 dużych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- sól
Ziemniaki wyszorować, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową z dodatkiem masła i soli. Piec w piekarniku do zmięknięcia (ok. 40 minut). Po upieczeniu przekroić na pół i podawać z dipem.
Dip:
- 30 dag twarożku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
- pieprz, sól
Zamiast frytek
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- sól
- zioła prowansalskie
Ziemniaki wyszorować (nie obierać) i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem, oprószyć solą i ziołami. Piec w piekarniku aż zmiękną (ok. 40 minut) i się zrumienią.
Kopytka (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1–2 jajka
- sól
- gałka muszkatołowa
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- masło
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Jeszcze gorące obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jaja, przyprawić solą oraz gałką muszkatołową. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić na ok. 12 kawałków. Kluski wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować 2–3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Kluski szare
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3–4 surowe ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 1 cebula
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody. Dodać mąkę (surowe ziemniaki z mąką mają stanowić ¼ masy ugotowanej). Sporządzić ciasto i uformować niewielkie płaskie kluski. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3–4 minuty. Podawać z przesmażonym boczkiem i cebulką.
Sezon kartoflany w pełni. Zachęcamy zatem do kulinarnych eksperymentów z ziemniakiem w roli głównej. Smacznego!