Ziemniaki: nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Ziemniaki: nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Powszechnie spożywane. Są prawie nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Mogą być przyrządzane na wiele sposobów, a jednak często ich nie doceniamy. Ziemniaki! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Powszechnie spożywane. Są prawie nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Mogą być przyrządzane na wiele sposobów, a jednak często ich nie doceniamy. Ziemniaki! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

W naszej kuchni trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Tak nam jednak spowszedniały, że zapominamy o zawartych w nich wartościach odżywczych. A tych jest całkiem sporo, są też dobrze przyswajalne.

Wartości odżywcze

– Ziemniaki mają niską wartość energetyczną (79 kcal w 100 g), zawierają węglowodany złożone (skrobia), błonnik i białko; są cennym źródłem witaminy C – wylicza dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie. – Wprawdzie pojedynczy ziemniak nie ma jej wiele, ale te warzywa spożywa się powszechnie i w większych porcjach, co daje dobry wynik. Ponadto są źródłem potasu, magnezu, a także niacyny i witaminy B6.

Nasz ekspert podkreśla, że ilość wartości odżywczych w ziemniakach jest jednak uwarunkowana sposobem ich przygotowania. Najwięcej składników mineralnych i witamin zachowują te gotowane w łupinach bądź na parze. Obrane ziemniaki powinniśmy natomiast wrzucać do wrzącej wody i gotować w najmniejszej możliwej jej ilości. Sól najlepiej dodawać pod koniec gotowania, wtedy można ograniczyć jej dodatek przy zachowaniu odpowiedniego smaku.

Przepisy na dania z ziemniaków

Maria Błaszczyk, doświadczona gospodyni, kulinarne umiejętności szlifowała w Kole Gospodyń Wiejskich w Szarlejce w gm. Kłobuck. Ziemniaki przyrządza na wiele sposobów. Ze swoich zbiorów wydobyła dla nas kilka przepisów.

Pieczone ziemniaki podawane z dipem

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól

Ziemniaki wyszorować, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową z dodatkiem masła i soli. Piec w piekarniku do zmięknięcia (ok. 40 minut). Po upieczeniu przekroić na pół i podawać z dipem.

Dip:

  • 30 dag twarożku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
  • pieprz, sól

Zamiast frytek

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • zioła prowansalskie

Ziemniaki wyszorować (nie obierać) i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem, oprószyć solą i ziołami. Piec w piekarniku aż zmiękną (ok. 40 minut) i się zrumienią.

Kopytka (4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków
  • 1–2 jajka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • masło

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Jeszcze gorące obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jaja, przyprawić solą oraz gałką muszkatołową. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić na ok. 12 kawałków. Kluski wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować 2–3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Kluski szare

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3–4 surowe ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody. Dodać mąkę (surowe ziemniaki z mąką mają stanowić ¼ masy ugotowanej). Sporządzić ciasto i uformować niewielkie płaskie kluski. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3–4 minuty. Podawać z przesmażonym boczkiem i cebulką.

Sezon kartoflany w pełni. Zachęcamy zatem do kulinarnych eksperymentów z ziemniakiem w roli głównej. Smacznego!

IV Spotkanie ziemniaczane Syngenta – relacja!

Nowości, wykłady oraz piękna pogoda towarzyszyły tegorocznym dniom ziemniaka w Kościerzynie. Sprawdź relację z tego wydarzenia!

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close