Szkodniki i choroby kapusty pekińskiej

W Polsce kapustę pekińską uprawia się na obszarze 5–7 tys. hektarów. Co może zaszkodzić uprawie tego warzywa? Wymieniamy najgroźniejsze choroby i szkodniki kapusty pekińskiej. Jak je zwalczać?

Optymalne plony uzyskuje się na glebach piaszczysto-gliniastych i próchnicznych. O ile oczywiście zadbamy o to, by uprawa była wolna od chorób czy szkodników, które mogą uszkodzić kapustę pekińską.

Reklama

Choroby kapusty pekińskiej – zgorzel siewek

Zgorzel siewek (Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophtora spp.). Choroba grzybowa. Atakuje już w stadium kiełkowania nasion. Na siewkach i wschodach, w części podliścieniowej, pojawia się brunatniejące przewężenie. W rezultacie rośliny więdną i zamierają. Zimują zarodniki w resztkach roślinnych i glebie. Ochrona to po pierwsze dezynfekcja gleby w okresie wiosennym, a po drugie stosowanie środka zawierającego izotocjanian.

Czerń krzyżowych

Czerń krzyżowych (Alternaria spp.). Choroba grzybowa. Na liścieniach porażonych roślin pojawiają się plamki z ciemnym, aksamitem nalotem. Na starszych liściach są widoczne koncentryczne, brunatne plamy z ciemnym nalotem. Zimują zarodniki w resztkach roślinnych i na nasionach.
Ochrona przed tą chorobą kapusty pekińskiej polega na wysiewaniu zdrowych nasion. Dobre będzie też stosowanie środka mikrobiologicznego lub fungicydów z grupy anilidów, strobiluryn i triazoli.

Mączniak rzekomy

Mączniak rzekomy (Peronospora parasitica). Grzybowa choroba kapusty pekińskiej. Na zainfekowanych liścieniach i liściach młodych roślin, od góry pojawiają się oliwkowożółte plamki, a od dołu białoszary nalot. Porażone liście w końcu więdną, brązowieją i obumierają. Zarodniki zimują w glebie i nasionach. Ochrona to przede wszystkim zmianowanie, jak również stosowanie fungicydów z grupy strobiluryn.

Pozostałe choroby kapusty pekińskiej

Szara pleśń (Botrytis cinerea). Choroba grzybowa. Porażone siewki gniją. Na liściach starszych roślin pojawiają się wodniste plamy pokryte szarym nalotem. W efekcie, w okresie późniejszym na liścia tworzą się białe grudki, które z czasem czernieją, a formujące się główki brunatnieją i gniją.
Ochrona. Usuwanie resztek roślinnych. Stosowanie środków mikrobiologicznych z grupy anilin, strobiluryn i triazoli.

Inne choroby kapusty pekińskiej to, m.in.: bakteriozy, kiła kapusty, mączniak prawdziwy, sucha zgnilizna, zgnilizna twardzikowa.

Szkodniki w kapuście pekińskiej

  • Śmietka kapuściana (Delia radicum). Muchówka. Te szkodniki kapusty pekińskiej są białawe. Beznożne larwy uszkadzają korzenie i
    szkodniki kapusty pekińskiej

    Kapusta pekińska uszkodzona przez larwy śmietki

    szyjkę korzeniową roślin. Największe zagrożenie stwarzają w okresie wiosennym (wczesne odmiany) i letnio-jesiennym (późne odmiany).
    W ochronie pomocne jest usuwanie resztek roślinnych oraz zastosowanie insektycydów: limonoidu lub środków z grupy pyretroidów i antranilowych diamidów.

  • Pchełki (Phyllotreta spp.). Są to chrząszcze, długości do 3 mm, koloru czarnego lub czarne z dwoma żółtymi paskami. Wygryzają one liczne otworki w liścieniach i liściach. Co gorsza, największe szkody wyrządzają po posadzeniu rozsady na polu. Zimują chrząszcze w ściółce lub wierzchniej warstwie gleby.
    Ochrona. Interwencyjne zwalczania środkami z grupy neonikotynoidów.
  • Mszyca kapuściana (Brevicoryne brassiae). Pluskwiak. Te szkodniki kapusty pekińskiej mają do 2 mm, są popielato-zielone i pokryte woskiem. Uszkodzone przez nie liście ulegają zniekształceniu i odbarwieniu, a roślina w rezultacie jest zahamowana we wzroście. Największym zagrożeniem są w czerwcu oraz w lipcu. Zimują w stadium jaja w resztkach głąbów, przechowalniach, na wysadkach oraz na chwastach.
    Zapobiegawczo działa usuwanie resztek roślinnych i głęboka orka zimowa. Zaś interwencyjnie można stosować insektycydy: sulfoksymina, limonoid, polimer silikonowy, olejek roślinny lub środki z grupy karboksamidów i pyretroidów.

Pozostałe szkodniki

  • Tantniś krzyżowiaczek (Plutella xylostella). Motyl. Szkodnikami są zielone gąsienice, długości do 12 mm. Zeskrobują tkankę z dolnej części liści. W efekcie powstają liczne, niewielkie otwory w liściach. Największe szkody wyrządzają w początkowym okresie zawiązywania główek kapusty. Zimuje motyl lub poczwarka na resztkach roślinnych lub otaczającej roślinności.
    Ochrona to po pierwsze niszczenie resztek roślinnych i chwastów. Po drugie insektycydy: środki bakteryjne, limonoid lub z grupy makrocyklicznych laktonów, antranilowych diamidów i pyretroidów.
  • Piętnówka kapustnica (Mamestra brassicae). Motyl. Szkodnikami są gąsienice o zmiennym ubarwieniu: zielone, brązowe, szarobrunatne lub czarne z jaśniejszymi pasami po bokach ciała, długości do 40 mm. W okresie zwijania się główek, aż do późnej jesieni, gąsienice wgryzają się głęboko do ich wnętrza, zanieczyszczając je odchodami. Zimują poczwarki w glebie.
    Ochrona. Wykonanie głębokiej orki zimowej po zbiorach. Insektycydy: zalecane do zwalczania tantnisia krzyżowiaczka.
  • Inne szkodniki kapusty pekińskiej: bielinki, chowacze, mączlik warzywny, paciornica krzyżowianka, wciornastki, pchełki.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 1 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *