Szkodniki i choroby kapusty pekińskiej
W Polsce kapustę pekińską uprawia się na obszarze 5–7 tys. hektarów. Co może zaszkodzić uprawie tego warzywa? Wymieniamy najgroźniejsze choroby i szkodniki kapusty pekińskiej. Jak je zwalczać?
Optymalne plony uzyskuje się na glebach piaszczysto-gliniastych i próchnicznych. O ile oczywiście zadbamy o to, by uprawa była wolna od chorób czy szkodników, które mogą uszkodzić kapustę pekińską.
Spis treści
Choroby kapusty pekińskiej – zgorzel siewek
Zgorzel siewek (Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophtora spp.). Choroba grzybowa. Atakuje już w stadium kiełkowania nasion. Na siewkach i wschodach, w części podliścieniowej, pojawia się brunatniejące przewężenie. W rezultacie rośliny więdną i zamierają. Zimują zarodniki w resztkach roślinnych i glebie. Ochrona to po pierwsze dezynfekcja gleby w okresie wiosennym, a po drugie stosowanie środka zawierającego izotocjanian.
Czerń krzyżowych
Czerń krzyżowych (Alternaria spp.). Choroba grzybowa. Na liścieniach porażonych roślin pojawiają się plamki z ciemnym, aksamitem nalotem. Na starszych liściach są widoczne koncentryczne, brunatne plamy z ciemnym nalotem. Zimują zarodniki w resztkach roślinnych i na nasionach.
Ochrona przed tą chorobą kapusty pekińskiej polega na wysiewaniu zdrowych nasion. Dobre będzie też stosowanie środka mikrobiologicznego lub fungicydów z grupy anilidów, strobiluryn i triazoli.
Mączniak rzekomy
Mączniak rzekomy (Peronospora parasitica). Grzybowa choroba kapusty pekińskiej. Na zainfekowanych liścieniach i liściach młodych roślin, od góry pojawiają się oliwkowożółte plamki, a od dołu białoszary nalot. Porażone liście w końcu więdną, brązowieją i obumierają. Zarodniki zimują w glebie i nasionach. Ochrona to przede wszystkim zmianowanie, jak również stosowanie fungicydów z grupy strobiluryn.
Pozostałe choroby kapusty pekińskiej
Szara pleśń (Botrytis cinerea). Choroba grzybowa. Porażone siewki gniją. Na liściach starszych roślin pojawiają się wodniste plamy pokryte szarym nalotem. W efekcie, w okresie późniejszym na liścia tworzą się białe grudki, które z czasem czernieją, a formujące się główki brunatnieją i gniją.
Ochrona. Usuwanie resztek roślinnych. Stosowanie środków mikrobiologicznych z grupy anilin, strobiluryn i triazoli.
Inne choroby kapusty pekińskiej to, m.in.: bakteriozy, kiła kapusty, mączniak prawdziwy, sucha zgnilizna, zgnilizna twardzikowa.
Szkodniki w kapuście pekińskiej
- Śmietka kapuściana (Delia radicum). Muchówka. Te szkodniki kapusty pekińskiej są białawe. Beznożne larwy uszkadzają korzenie i
szyjkę korzeniową roślin. Największe zagrożenie stwarzają w okresie wiosennym (wczesne odmiany) i letnio-jesiennym (późne odmiany).
W ochronie pomocne jest usuwanie resztek roślinnych oraz zastosowanie insektycydów: limonoidu lub środków z grupy pyretroidów i antranilowych diamidów. - Pchełki (Phyllotreta spp.). Są to chrząszcze, długości do 3 mm, koloru czarnego lub czarne z dwoma żółtymi paskami. Wygryzają one liczne otworki w liścieniach i liściach. Co gorsza, największe szkody wyrządzają po posadzeniu rozsady na polu. Zimują chrząszcze w ściółce lub wierzchniej warstwie gleby.
Ochrona. Interwencyjne zwalczania środkami z grupy neonikotynoidów. - Mszyca kapuściana (Brevicoryne brassiae). Pluskwiak. Te szkodniki kapusty pekińskiej mają do 2 mm, są popielato-zielone i pokryte woskiem. Uszkodzone przez nie liście ulegają zniekształceniu i odbarwieniu, a roślina w rezultacie jest zahamowana we wzroście. Największym zagrożeniem są w czerwcu oraz w lipcu. Zimują w stadium jaja w resztkach głąbów, przechowalniach, na wysadkach oraz na chwastach.
Zapobiegawczo działa usuwanie resztek roślinnych i głęboka orka zimowa. Zaś interwencyjnie można stosować insektycydy: sulfoksymina, limonoid, polimer silikonowy, olejek roślinny lub środki z grupy karboksamidów i pyretroidów.
Pozostałe szkodniki
- Tantniś krzyżowiaczek (Plutella xylostella). Motyl. Szkodnikami są zielone gąsienice, długości do 12 mm. Zeskrobują tkankę z dolnej części liści. W efekcie powstają liczne, niewielkie otwory w liściach. Największe szkody wyrządzają w początkowym okresie zawiązywania główek kapusty. Zimuje motyl lub poczwarka na resztkach roślinnych lub otaczającej roślinności.
Ochrona to po pierwsze niszczenie resztek roślinnych i chwastów. Po drugie insektycydy: środki bakteryjne, limonoid lub z grupy makrocyklicznych laktonów, antranilowych diamidów i pyretroidów. - Piętnówka kapustnica (Mamestra brassicae). Motyl. Szkodnikami są gąsienice o zmiennym ubarwieniu: zielone, brązowe, szarobrunatne lub czarne z jaśniejszymi pasami po bokach ciała, długości do 40 mm. W okresie zwijania się główek, aż do późnej jesieni, gąsienice wgryzają się głęboko do ich wnętrza, zanieczyszczając je odchodami. Zimują poczwarki w glebie.
Ochrona. Wykonanie głębokiej orki zimowej po zbiorach. Insektycydy: zalecane do zwalczania tantnisia krzyżowiaczka. - Inne szkodniki kapusty pekińskiej: bielinki, chowacze, mączlik warzywny, paciornica krzyżowianka, wciornastki, pchełki.