Tradycja w parze z nowoczesnością

Tradycja w parze z nowoczesnością

By zapewnić zwierzętom prawidłowo wymieszany PMR, Arnold Hurek użytkuje ciągany wóz paszowy z systemem poziomym. Zobacz, jakie są efekty!

W Krośnicy w woj. opolskim znajduje się wzorcowo prowadzone gospodarstwo rolne państwa Hurków mające wielopokoleniowe tradycje w hodowli bydła mlecznego rasy HF. Pan Arnold Hurek sprawnie zawiaduje gospodarstwem.

Arnold Hurek

Arnold Hurek

Grunty własne i dzierżawione o powierzchni ok. 85 ha przeznaczono pod produkcję roślinną w całości wykorzystywaną do skarmiania zwierząt. Pogłowie bydła wynosi 160 szt., w tym 76 krów dojnych. By zapewnić zwierzętom prawidłowo wymieszany PMR, hodowca użytkuje ciągany wóz paszowy z systemem poziomym King 130 NT firmy Blattin.

Jakość ponad wszystko

Arnold Hurek preferuje system wolnostanowiskowy, argumentując swój wybór lepszą zdrowotnością bydła. Dba również o odpowiednie warunki bytowe zwierząt. Nowoczesny jałownik ma cztery lata. Z kolei obora dla krów mlecznych i zasuszonych została wybudowana w 1998 r. Pięć lat temu budynek poddano modernizacji w związku z zakupem robota udojowego.

Gospodarz wie jednak, że dużo zależy także od samych zwierząt. Jak twierdzi, nogi, wymię i długowieczność to podstawowe atrybuty dobrego stada.

Dążę do tego, by mocno poprawić zdrowotność i długowieczność. Najważniejsze to właściwie ustawić żywienie – mówi pan Hurek.

Nogi, wymię i długowieczność to podstawowe atrybuty dobrego stada.

Jarosław Janicki, doradca handlowy firmy Blattin, już od dziesięciu lat zaopatruje pana Arnolda w komponenty białkowe, mieszanki witaminowo-mineralne, folie, wyroby specjalistyczne oraz produkty Crystalyx. Widać, że spełniają swoje zadanie, bo stado jest stosunkowo zdrowe, chętnie pobiera PMR oraz paszę. Stosunek ceny do jakości produktów jest obopólnie zadowalający. W dodatku w laboratorium firmy Blattin kiszonki z gospodarstwa państwa Hurków poddawane są specjalistycznym badaniom. W zależności od stopnia ich jakości korekcie ulegają dawki żywieniowe.

Wybór był prosty

W laboratorium firmy Blattin kiszonki z gospodarstwa państwa Hurków poddawane są specjalistycznym badaniom.

„Jak jest dobrze, to po co zmieniać?” – takiej maksymy trzyma się pan Arnold. W gospodarstwie od kilku lat pracuje robot udojowy, w związku z czym nie ma podziału na technologiczne grupy żywieniowe. Średnia roczna produkcja mleka wynosi 10,4 tys. l. Mieszanka PMR, którą charakteryzuje mniejszy udział pasz treściwych i relatywnie większy pasz objętościowych, jest zadawana raz dziennie – zawsze rano – z uwzględnieniem premiowania jednostek wysoko dojnych. Pomysł na wóz paszowy pojawił się u gospodarza niejako z automatu.

Od 2003 r. miałem do dyspozycji wóz paszowy z systemem poziomym innej marki, z tym że tylko z dwoma ślimakami. Przeszło dwa lata temu na wystawie w Kamieniu Śląskim zauważyłem wóz z tym samym systemem, ale już z czterema ślimakami. To mnie naprawdę zainteresowało. Gdy starą maszynę oddałem do gruntownego remontu, otrzymałem na testy poziomy wóz paszowy z firmy Blattin. I tak już został! – mówi pan Hurek.

Dobry sprzęt – dobra pasza!

Pomysł na wóz paszowy pojawił się u gospodarza niejako z automatu.

Patrzę na jakość. To jest dla mnie najważniejsze, tego nauczyli mnie moi przodkowie – dodaje gospodarz. Wóz paszowy King 130 NT firmy Blattin jest podpinany pod ciągnik o mocy 110 KM, aczkolwiek pan Arnold twierdzi, że 80-konny w zupełności by wystarczył. Według niego wóz paszowy powinien być takich gabarytów, by uzyskać 35% tzw. wolnej przestrzeni. Czas mieszania jednej dawki mieszanki w gospodarstwie państwa Hurków to ok. 20 minut. Z pełnym załadunkiem proces ten trwa nie dłużej niż 30 minut.

Rozdrobnij, wymieszaj, sprawdź

pocięty PMR

PMR jest pocięty perfekcyjnie

Wóz King 130 NT ma w standardzie wbudowaną wagę, która jest bardzo pomocna podczas załadunku komponentów. – PMR jest pocięty perfekcyjnie, nieposzarpany, fajnie napowietrzony, dzięki czemu krowy chętnie pobierają pokarm, co przekłada się na jakość i ilość mleka. W skład mieszanki PMR wchodzi sianokiszonka, kukurydza, kiszone ziarno kukurydzy, soja, śruta rzepakowa, śruta zbożowa, bufor, koncentrat, premiks i kiszonka z podsuszonych traw. Tłuszcz jest dodawany do robota w postaci sproszkowanego oleju palmowego i traktowany jako dodatek energetyczny – wymienia jednym tchem gospodarz.

W gotowej mieszance można wyczuć charakterystyczne kłucie poszczególnych składników, tak istotne dla zbawiennego podrażnienia żwacza krowy. Hodowca zwraca baczną uwagę na strukturę mieszanki – na to, jaką długość mają pojedyncze cząstki PMR-u, które w konsekwencji mają wpływ na dobrą strawność paszy. Dlatego dba o to, by raz na jakiś czas sprawdzić na sitach, jaki w mieszance jest udział poszczególnych części, by były one optymalnie wykorzystywane przez krowy. W końcu najważniejsze jest przeżuwanie!

Zwierzęta traktują tę lizawkę jako wartościowy cukierek. Liżą najpierw z ciekawości, później z potrzeby.

Krowa żwaczem się doi

Od dwóch lat pan Arnold za pośrednictwem firmy Blattin kupuje również produkty Crystalyx stymulujące odpowiednie pobieranie pasz objętościowych oraz zwiększające strawność włókna i skrobi. Głównymi składnikami tej wysokoenergetycznej lizawki są odwodniona melasa, tłuszcz roślinny, estry cukrowe i minerały. Wszystkie te elementy mają pozytywny wpływ na stymulację żwacza poprzez zbuforowanie kwasów wytworzonych w nim przez drobnoustroje. Ten dodatek paszowy ma także pozytywny wpływ na przyszłe rozrody krów i ich płodność.

Crystalyxu używam u krów dojnych i zasuszonych. Według mnie najlepiej sprawdza się przy krowach zasuszonych. Nie ma zalegań i porażeń poporodowych, łożyska bardzo dobrze się odklejają – wyjaśnia pan Arnold. – Zwierzęta traktują tę lizawkę jako wartościowy cukierek. Liżą najpierw z ciekawości, później z potrzeby. Krowa jest dzięki temu zdrowsza, lepiej się zaciela, w pewnym sensie dokarmiamy bakterie w żwaczu, co w konsekwencji wpływa na jakość mleka. Trzeba jednak dodać, że żeby osiągnąć takie efekty, proces musi być długofalowy. Z moich obserwacji jest to przede wszystkim łatwo przyswajalna przez krowy energia… i o to chodzi – stwierdza.

Wóz paszowy King 130 NT

Wóz paszowy King 130 NT firmy Blattin jest podpinany pod ciągnik o mocy 110 KM

Na odpowiednim torze

Gospodarz w czasie użytkowania poziomego wozu paszowego King 130 NT zwrócił uwagę na oszczędność czasu i poprawę struktury, czyli homogenności PMR. – Dla mnie rewelacja! Rolnik zyskuje czas i zdrowie krów, gdyż mieszanka jest dokładnie pocięta. Innego wozu nie kupię. Z firmą Blattin współpracuję już od dziesięciu lat i planuję nadal to robić. W moim gospodarstwie mam wpływ na to, co robię. Praca daje mi poczucie wolności i największą satysfakcję. Mam energię, zapał i nadzieję, że robię coś dobrego, a co najważniejsze: lubię to – podsumowuje Arnold Hurek.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Leżenie krów: najważniejsza czynność podczas doby

Okazuje się, że leżenie jest dla krów ważniejsze niż pobieranie paszy czy kontakty w grupie. Dlaczego?

4 listopada 2018

Młóto browarniane: rachunek zysków i strat

Młóto browarniane jako odpad znalazło swoje idealne zastosowanie w żywieniu bydła. Czy aby na pewno ma same plusy ?

16 listopada 2018

Agresja u buhajów

Agresja u buhajów może być poważnym problemem dla hodowców. Jak należy się nimi zajmować, by nie innym zwierzętom i ludziom?

6 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close