Truskawka Leyre® – owoc premium, słodka jak cukierek!

Truskawka Leyre® to marka pod jaką sprzedaje się wyhodowana w Masiá Ciscar nowa odmiana oznaczona jako A14 09.
Odmiana truskawki Leyre® wchodzi do sprzedaży w segmencie premium na razie na rynki niemiecki, austriacki i szwajcarski. Reklamuje się ją hasłem: tak słodka jak cukierek. Na początku owoce będą importowane z Grecji a następnie z Hiszpanii, z regionu Huelva.
Spis treści
Trwałość owoców Leyre® – przede wszystkim
Truskawka Leyre® ma owoce średnie do dużych, o wydłużonym, stożkowatym kształcie. Kolor owoców jest intensywnie czerwony z mocnym połyskiem. Orzeszki (zwane powszechnie ziarenkami) są u większości owoców lekko zapadnięte, czasami na równi z wowocem. Owoce nie mają wolnej przestrzeni w środku (rdzenia) lub ewentualnie niewielką.
Jej smak uważa się za wykwintny, a wartość Brix utrzymuje się wysoko przez cały sezon i okres owocowania. Owoce charakteryzują się ponadprzeciętną trwałością, co ułatwia ich logistykę nawet na duże odległości.
Czym charakteryzuje się truskawka Leyre® w uprawie?
Truskawka Leyre® formuje wyprostowane rośliny o luźnej strukturze ułatwiającej dostęp do owoców. Kwiaty znajdują się na długich ogonkach, co ułatwia ich zapylanie a następnie zbiór owoców. Rośliny można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w podłożach naturalnych i sztucznych.
Rośliny mateczne wytwarzają dużo rozłogów i sadzonek w szkółce. Producenci rozsady z okolic Morza Śródziemnego wytwarzają ją na piaszczystych i piaszczysto-gliniastych glebach, skąd sadzonki pobierane są w drugiej połowie sezonu wegetacyjnego.
Po posadzeniu łatwo adaptuje się do różnych warunków glebowych. Owocuje ona umiarkowanie wcześnie i w dobrych warunkach uprawy wydaje plon już 90 dni od posadzenia.
W uprawie zaleca się głębokie przeoranie gleby przed sadzeniem roślin, by rozbić podeszwę płużną i ułatwić podsiąkanie wody. Preferowane są gleby przepuszczalne by ograniczyć hamujący wpływ nadmiaru wody na wzrost korzeni. Truskawka Leyre® wymaga zrównoważonego nawożenia, ponieważ nadmiar azotu zmniejsza jej plonowanie i pogarsza jakość owoców.
Wg informacji producenta truskawka Leyre® jest tolerancyjna w stosunku do mączniaka prawdziwego. Wykazuje też tolerancję na Phytophthora cactorum – sprawcę zgnilizny korony, a w trakcie owocowania – skórzastej zgnilizny owoców. Jest też umiarkowanie odporna na zasiedlenie przez mszyce. Czyli wszystkie najgroźniejsze agrofagi występujące szczególnie pod osłonami.
Leyre® a możliwości polskich producentów – podsumowanie
Jak widać na rynku truskawek cały czas coś się dzieje. Opracowuje się nowe odmiany kierowane do coraz bardziej wymagającego klienta, zarówno konsumenta, jak i handlowca. Właśnie dla oferujących świeży produkt na odległy rynek ta odmiana będzie szczególnie przydatna. W Polsce z pewnością również chętnie byłaby uprawiana i z pewnością z powodzeniem. Nasi ogrodnicy dysponują możliwościami, sprzętem i zapleczem – zarówno produkcyjnym, doradczym, jak i dystrybucyjnym.
źródła: fruchthandel.de, masiaciscar.es, emcocal.com
