Trwa Międzynarodowy Rok Gleb

Trwa Międzynarodowy Rok Gleb

4 grudnia był Światowym Dniem Gleby. Warto sobie uświadomić, jak wielką rolę odgrywa gleba i jak duży wpływ ma na środowisko.

Często zapominamy, jak wielką rolę odgrywa gleba. Warto sobie uświadomić jej znaczenie, szczególnie w trwającym Międzynarodowym Roku Gleb.

Zgodnie z decyzją ONZ rok 2015 został ogłoszony Międzynarodowym Rokiem Gleb, pod hasłem „Zdrowe gleby, zdrowe życie”. W związku z tym, i przy okazji obchodzonego corocznie od 2012 r. Światowego Dnia Gleby (4 grudnia), Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, we współpracy z FAO zorganizował w Parlamencie Europejskim wystawę zatytułowaną „Zależymy od gleby”. Równocześnie, w przededniu Światowego Dnia Gleby, odbyło się wspólne posiedzenie 3 komisji parlamentarnych: Komisji Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju, na którym europosłowie debatowali o glebach ze Specjalnym Ambasadorem FAO, prof. Tekalingą Mamo z Etiopii.

Gleba jest kluczowym zasobem naturalnym, kluczowym dla rozwoju rolnictwa oraz zrównoważonego środowiska. Stanowi podstawę dla produkcji żywności, paszy, paliwa, włókien, a także innych surowców, oraz dostarcza wielu usług ekosystemowych o zasadniczym znaczeniu. Równocześnie jest jednak zasobem ograniczonym, co oznacza, że jej utraty oraz degradacji nie da się cofnąć na przestrzeni długości życia człowieka. Gleba jest więc bardzo wartościowym zasobem naturalnym, co często jednak bywa niedostrzegane – mówił Czesław Siekierski.

Nieoprocentowana pożyczka dla producentów świń z obszarów ASF!

Nawet 1 mln zł pożyczki może otrzymać producent z obszaru dotkniętego ASF. Jak uzyskać taką pożyczkę? Kto może starać się o nią? Gdzie złożyć wniosek?

12 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Agrolotnictwo. Podniebni rolnicy i ich niesamowite samoloty

Agrolotnictwo w Polsce rozpoczęło swój rozwój od oprysku lasów w 1925 roku, a po raz pierwszy dokonano opylania pól uprawnych już w roku 1927.

13 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij