WHO przekonuje do lepszego odżywiania

Download PDF

Biuro Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przy Unii Europejskiej organizuje w Brukseli warsztaty pod hasłem „Lepsze jedzenie dla zdrowia” (Better Food For Health). Spotkanie odbędzie się 16 lutego. O czym dokładnie będzie na nim mowa?

Choroby niezakaźne są główną przyczyną śmierci w Europie. Nowotwory, choroby układu krążenia i układu oddechowego oraz cukrzyca łącznie są bowiem powodem 86% przedwczesnych zgonów. Do tego problemu odnosi się rezolucja ONZ z 2011 r., która mówi o zwiększeniu globalnych wysiłków w celu zapobiegania i kontroli chorób niezakaźnych poprzez zmniejszanie podstawowych czynników ryzyka i czynników warunkujących zdrowie, w tym diety i aktywności fizycznej.

– Poprawa codziennej diety poprzez mniejsze spożycie przetworzonej żywności może skutkować zmniejszeniem liczby zachorowań na choroby spowodowane złym odżywianiem – przekonują przedstawiciele WHO odpowiedzialni za organizację warsztatów. – Podczas spotkania w Brukseli naukowcy zaprezentują podstawowe relacje między codzienną dietą a zachorowaniami na choroby przewlekłe.

W warsztatach wezmą udział eksperci WHO, politycy, konsumenci i producenci żywności. Także internauci mogą włączyć się do dyskusji, śledząc na Twitterze kanał @WHOatEU pod #BetterFoodForHealth.

Osoby, które chcą zamiast tego osobiście uczestniczyć w spotkaniu, powinny zarejestrować się, korzystając z formularza znajdującego się pod adresem: https://docs.google.com/forms/d/1gc_DSBjirbWAIJDn3De3qgW1YiaSPr_8Ri9mnS-ekMI/viewform?c=0&w=1.

 

Źródło: europa.eu

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o