WHO przekonuje do lepszego odżywiania

WHO przekonuje do lepszego odżywiania

16 lutego w Brukseli odbędą się warsztaty „Lepsze jedzenie dla zdrowia”. Czego dokładnie będą dotyczyć?

Biuro Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przy Unii Europejskiej organizuje w Brukseli warsztaty pod hasłem „Lepsze jedzenie dla zdrowia” (Better Food For Health). Spotkanie odbędzie się 16 lutego. O czym dokładnie będzie na nim mowa?

Choroby niezakaźne są główną przyczyną śmierci w Europie. Nowotwory, choroby układu krążenia i układu oddechowego oraz cukrzyca łącznie są bowiem powodem 86% przedwczesnych zgonów. Do tego problemu odnosi się rezolucja ONZ z 2011 r., która mówi o zwiększeniu globalnych wysiłków w celu zapobiegania i kontroli chorób niezakaźnych poprzez zmniejszanie podstawowych czynników ryzyka i czynników warunkujących zdrowie, w tym diety i aktywności fizycznej.

– Poprawa codziennej diety poprzez mniejsze spożycie przetworzonej żywności może skutkować zmniejszeniem liczby zachorowań na choroby spowodowane złym odżywianiem – przekonują przedstawiciele WHO odpowiedzialni za organizację warsztatów. – Podczas spotkania w Brukseli naukowcy zaprezentują podstawowe relacje między codzienną dietą a zachorowaniami na choroby przewlekłe.

W warsztatach wezmą udział eksperci WHO, politycy, konsumenci i producenci żywności. Także internauci mogą włączyć się do dyskusji, śledząc na Twitterze kanał @WHOatEU pod #BetterFoodForHealth.

Osoby, które chcą zamiast tego osobiście uczestniczyć w spotkaniu, powinny zarejestrować się, korzystając z formularza znajdującego się pod adresem: https://docs.google.com/forms/d/1gc_DSBjirbWAIJDn3De3qgW1YiaSPr_8Ri9mnS-ekMI/viewform?c=0&w=1.

 

Źródło: europa.eu

Kozy? Na tych zwierzętach można zrobić dobry interes!

Hodowla zwierząt będących przez lata synonimem biedy przeżywa renesans. Mleko i produkty kozie stały się rarytasem na naszych stołach

10 czerwca 2018

Sprzedaż gospodarstwa rolnego czy darowizna?

Jakie podatki należy zapłacić przekazując gospodarstwo rolne?

16 czerwca 2018

Ceny owoców będą niższe!

Wyższe zbiory truskawek, jabłek i gruszek przyczynią się do spadku cen, ale nie tak dużego…

22 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close