Włoskie truskawki — zapowiada się dobry sezon

fot. Adobe Stock

Włoskie truskawki są chętnie kupowane przez cały rok, choć ich sprzedaż dodatkowo napędzają takie święta jak Walentynki, Dzień Kobiet czy Dzień Matki. Nawet w najtrudniejszych czasach pandemii atrakcyjności tych owoców w ofercie nic nie zachwiało. Okazały się być odporne na wszelkie kryzysy.

Włoskie truskawki mają nie tylko doskonały smak i wysoką jakość owoców. Są one wyjątkowe ze względu na swoje właściwości odżywcze, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz witaminy A i C. Truskawki produkowane w południowych Włoszech oraz w Hiszpanii, są sprzedawane na rynkach krajowych i północnoeuropejskich.

Reklama

Jakie włoskie truskawki można kupić w tym momencie?

Carmela Suriano, dyrektor Nova Siri Genetics powiedziała, że obecnie w ofercie firmy znajdują się odmiany Melissa, Rossetta® i Marimbella®. Miejscem ich produkcji są Włochy (regiony Kampania, Basilicata, Kalabria i Sycylia). Ponadto region Huelva (Andaluzja) w Hiszpanii jest kolejnym ośrodkiem ich  produkcji.

Włoskie truskawki na święta

Pierwszym świętem w roku, kiedy odnotowujemy wzrost spożycia truskawek, są Walentynki — mówi Suriano. Owoce te są traktowane jako

włoskie truskawki

Włoskie truskawki są odporne na wszelkie kryzysy, a ich popularność — niezachwiana

fot. Adobe Stock

symbol miłości i nie przez przypadek Rossetta® jest określana jako „truskawkowe serca”.

W związku z okresem świątecznym zawsze wzrasta zainteresowanie odmianami, które można znaleźć przez całą zimę. W szczególności, że kreacje od Nova Siri Genetics owocują od listopada do czerwca.

Zalety nowych włoskich odmian

Włoskie truskawki Melissa, Rossetta® i Marimbella® wyselekcjonowano pod kątem upraw pod osłonami. Są one odporne na zmiany pogodowe, jakie mają miejsce zimą. Włoskim i hiszpańskim plantatorom oprócz łagodnego klimatu sprzyja też nasłonecznienie, które jest prawdziwą siłą śródziemnomorskiej uprawy truskawek.

Innymi unikatowymi cechami odmian NSG są ich właściwości organoleptyczne i atrakcyjny wygląd owoców. Nawet w niskiej temperaturze owoce wykazują doskonałą, jaskrawoczerwoną pigmentację na całej powierzchni oraz mają słodki i aromatyczny czerwony miąższ. Dodatkowo elastyczna skórka zapewnia wysoką trwałość, dzięki czemu dobrze wytrzymują transport i ekspozycję na sklepowych półkach.

Dzięki hodowli nowych odmian włoskie truskawki są obecne na rynku w okresie kiedy konsumenci najbardziej pożądają świeżych owoców. I mimo niepewności jaka panuje na rynku świeżych owoców, truskawka zawsze znajduje swoich amatorów.

źródło: italiafruit.net

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *