WorldFood Warsaw: odliczamy dni

Download PDF

Już we wtorek, 19 kwietnia rusza III edycja Targów WorldFood Warsaw. Dlaczego warto tam być?

Kolejna edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trwać będzie od 19 do 21 kwietnia w EXPO XXI w Warszawie. W wystawie wezmą udział przedstawiciele polskiego biznesu spożywczego, ale także wystawcy z Ukrainy, Belgii, Holandii, Hiszpanii, Portugalii, Włoch, Macedonii, Tajlandii i Sri Lanki.

W tegorocznej edycji Targów weźmie udział 250 wystawców z 25 krajów świata. W ubiegłym roku zanotowaliśmy ponad 3 tys. zwiedzających. Szacujemy, że w tym roku liczba wzrośnie – mówi Agnieszka Szpaderska, menadżer Targów.

WorldFood Warsaw to przede wszystkim targi biznesowe, których celem jest budowanie relacji handlowych między polskimi i zagranicznymi firmami, sieciami handlowymi, producentami i dystrybutorami żywności.

WorldFood

Na Targach będzie specjalna sekcja poświęcona wyrobom alkoholowym.

Wszyscy, zarówno wystawcy, jak i zwiedzający, będą mieli niepowtarzalną okazję spotkać reprezentantów branży spożywczej z wielu państw świata, w tym z tak odległych i perspektywicznych rynków jak Chiny czy Tajlandia. Każdy zainteresowany będzie mógł porozmawiać z firmami – potencjalnymi partnerami handlowymi. O korzyściach z udziału w WorldFood Warsaw świadczą liczne sukcesy biznesowe wystawców, w tym kontrakty handlowe w kraju i zagranicą. Można też będzie podpatrzeć innych, zebrać inspirację dla własnej działalności  – mówi Agnieszka Szpaderska.

Podczas Targów będzie można się zapoznać z szeroką ofertą: przetworów mlecznych, wyrobów mięsnych, słodyczy, produktów zbożowych, napojów, owoców i warzyw czy dodatków do żywności i technologii. Dodatkowo zostały wydzielone sektory dedykowane napojom alkoholowym i żywności ekologicznej. Nie zapominać należy o możliwości integracji poprzez wspólne dyskusje i panele tematyczne.

– Każdy dzień WorldFood Warsaw będzie inny. Pierwszy poświęcony będzie tematyce eksportu. Drugi dzień zarezerwowany jest dla nowoczesnego handlu. Trzeciego dnia dominować będzie ekologia.

Agnieszka Szpaderska, menadżer Targów WorldFood Warsaw

Każdy dzień WorldFood Warsaw będzie inny. Pierwszy poświęcony będzie tematyce eksportu. Mówić będziemy o barierach, jakie dotąd napotykamy w handlu zagranicznym oraz karuzeli podatkowej. Drugi dzień zarezerwowany jest dla nowoczesnego handlu. Trzeciego dnia dominować będzie ekologia – po poprzednich edycjach otrzymaliśmy wiele sygnałów, że wystawcy i zwiedzający są coraz bardziej zainteresowani tą tematyką. Do udziału w panelach zaprosiliśmy licznych ekspertów i instytucje działające na rzecz sektora – wyjaśnia Agnieszka Szpaderska.

Polska jest w Europie i na świecie największym producentem czarnej porzeczki oraz maliny, pierwszym w na świecie producentem borówki. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2014 r. wzrosła wielkość produkcji przetworów owocowych i wyniosła 1075 tys. t. Sam eksport warzyw w 2014 r. osiągnął wartość 256 mln euro.

worldfood

fot. AgroFoto.pl, rolnikowa

Rok 2015 był najlepszym czasem dla polskiego handlu zagranicznego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadwyżka w handlu artykułami rolno-spożywczymi wyniosła 7,7 mld euro – o 14,3% więcej niż w 2014 r. Łączna wartość eksportu wyniosła 23,6 mld euro. Bank Zachodni WBK prognozuje kolejne wzrosty sprzedaży zagranicznej w 2016 r., które mają wynieść od 2–6%.

Ponad 40% produkowanej w Polsce żywności trafia na zagraniczne rynki. Już nie tylko europejskie. Zdobywamy partnerów z najodleglejszych zakątków świata. W ostatnim czasie otworzyliśmy rynek kubański na polski drób i produkty mleczarskie, nabiał i mleko może być eksportowane również do Indonezji, a polska konina jest już wysyłana do Japonii.

Na koniec dodajmy, że rejestracja na Targi trwa jeszcze do 15 kwietnia. Każdy zainteresowany może jej dokonać przez stronę internetową WorldFood Warsaw.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o