Wszystkich polskich jabłek nie da się zjeść. Co dalej?

Wszystkich polskich jabłek nie da się zjeść. Co dalej?

W Polsce produkuje się zbyt wiele jabłek. Gdyby rynek rosyjski nie był zamknięty, znalazłyby zbyt. Co dalej?

W Polsce produkuje się zbyt wiele jabłek. Gdyby rynek rosyjski nie był zamknięty, znalazłyby zbyt. Jeśli Rosja polskich jabłek nie kupi część z nich może skończyć jako paliwo w biogazowniach.

Z moich szacunków wynika, że w tej chwili jabłek deserowych jest w chłodniach jakieś 700-800 tys. ton mówi prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. Do końca tego sezonu, czyli do końca lipca 2016 r. w Polsce zjemy jeszcze maksymalnie 200 lub 250 tys. ton. Drugie tyle zostanie wyeksportowane. Pozostaje jeszcze około 300 tys. ton, które jeśli nie zostaną wyeksportowane do Rosji to trafią albo do przemysłu albo do… biogazowni.

W związku z trudną sytuacją w porozumieniu z prezesami zarządów Związku Sadowników RPKrajowego Zrzeszenia Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Unii Owocowej prof. Makosz zwrócił się z prośbą do Premier Beaty Szydło o podjęcie rozmów z rządem Federacji Rosyjskiej w sprawie eksportu do Rosji 300 tys. ton naszych jabłek deserowych do końca lipca br.

W tej chwili 300 tys. ton jabłek w chłodniach warte jest około 300 mln zł wylicza profesor. Jeśli nie wyjadą do Rosji i zostaną sprzedane jako jabłka przemysłowe będą warte 5 razy mniej. Miejmy nadzieję, że większość z nich zostanie przerobiona na soki.

BASF – podsumowanie trudnego sezonu 2018

Spadek rynku środków ochrony roślin na poziomie europejskim o 4 %. BASF wychodzi obronną ręką! Sprawdź relację z wydarzenia!

Zakup nowego kombajnu. Na co zwrócić uwagę?

Bezawaryjność, dobra separacja, niskie koszty utrzymania to czynniki brane pod uwagę podczas wyboru kombajnu. Jakie jeszcze cechy są ważne?

13 grudnia 2018

Spoczynek zimowy – jak przygotowane są do niego zboża

Zboża powoli będą przechodziły w spoczynek zimowy. Dowiedz się, czy są do niego przygotowane oraz jakie problemy wystąpiły na plantacjach!

15 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close