Wzrosła liczba zakażeń ptasią grypą we Francji

Ptasia grypa w niezwykłym tempie rozprzestrzenia się na terenie Francji. Które regiony są szczególnie zagrożone?

Do 16 grudnia br. liczba ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu we Francji wzrosła do 30. 

Epidemia rozprzestrzeniła się teraz w promieniu ponad 400 km – z gospodarstw położonych w pobliżu granicy z Hiszpanią do Limoges, w regionie Limousin, w środkowej części kraju. Jak do tej pory dokonano we Francji przymusowego uboju dziesiątek tysięcy kaczek, kurcząt, perliczek i innych gatunków drobiu.

Na zakażonych fermach wykryto 3 różne podtypy wirusa wysokozjadliwej ptasiej grypy – H5N1, H5N2 i H5N9, a ostatnio również nisko zjadliwą postać wirusa – H5N3. Francuskie służby weterynaryjne podkreślają, że żaden z nich nie powoduje zakażeń wśród ludzi, ale jeszcze nigdy choroba nie rozprzestrzeniała się tak szybko i była spowodowana różnymi podtypami wirusa w tym samym czasie.

Grzybica bydła: jak z nią walczyć?

Grzybica bydła jest bardzo niebezpieczną chorobą. Nie tylko dla zwierząt, ale też dla człowieka. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

6 grudnia 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016

Jaki powinien być odpowiedni mikroklimat w oborze?

Jaki powinien być mikroklimat w oborze, by zwierzęta czuły się dobrze? Na co warto zwrócić uwagę?

4 grudnia 2016