Wzrosła liczba zakażeń ptasią grypą we Francji

Wzrosła liczba zakażeń ptasią grypą we Francji

Ptasia grypa w niezwykłym tempie rozprzestrzenia się na terenie Francji. Które regiony są szczególnie zagrożone?

Do 16 grudnia br. liczba ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu we Francji wzrosła do 30. 

Epidemia rozprzestrzeniła się teraz w promieniu ponad 400 km – z gospodarstw położonych w pobliżu granicy z Hiszpanią do Limoges, w regionie Limousin, w środkowej części kraju. Jak do tej pory dokonano we Francji przymusowego uboju dziesiątek tysięcy kaczek, kurcząt, perliczek i innych gatunków drobiu.

Na zakażonych fermach wykryto 3 różne podtypy wirusa wysokozjadliwej ptasiej grypy – H5N1, H5N2 i H5N9, a ostatnio również nisko zjadliwą postać wirusa – H5N3. Francuskie służby weterynaryjne podkreślają, że żaden z nich nie powoduje zakażeń wśród ludzi, ale jeszcze nigdy choroba nie rozprzestrzeniała się tak szybko i była spowodowana różnymi podtypami wirusa w tym samym czasie.

Dobrostan bydła: podstawowe wymagania

Zapewnienie odpowiednich warunków bytowych hodowanym zwierzętom to jeden z priorytetów w rolnictwie. O czym należy pamiętać?

6 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij