Wzrosła liczba zakażeń ptasią grypą we Francji

Ptasia grypa w niezwykłym tempie rozprzestrzenia się na terenie Francji. Które regiony są szczególnie zagrożone?

Do 16 grudnia br. liczba ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu we Francji wzrosła do 30. 

Epidemia rozprzestrzeniła się teraz w promieniu ponad 400 km – z gospodarstw położonych w pobliżu granicy z Hiszpanią do Limoges, w regionie Limousin, w środkowej części kraju. Jak do tej pory dokonano we Francji przymusowego uboju dziesiątek tysięcy kaczek, kurcząt, perliczek i innych gatunków drobiu.

Na zakażonych fermach wykryto 3 różne podtypy wirusa wysokozjadliwej ptasiej grypy – H5N1, H5N2 i H5N9, a ostatnio również nisko zjadliwą postać wirusa – H5N3. Francuskie służby weterynaryjne podkreślają, że żaden z nich nie powoduje zakażeń wśród ludzi, ale jeszcze nigdy choroba nie rozprzestrzeniała się tak szybko i była spowodowana różnymi podtypami wirusa w tym samym czasie.

Bioasekuracja w chlewni: nie tylko w czasie zagrożenia ASF!

Każdy hodowca powinien stosować się do zasad bioasekuracji. W innym wypadku występuje ryzyko pojawienia się niebezpiecznych chorób.

15 stycznia 2017

Hodowla gęsi: jak to wygląda w praktyce?

Wiesław Wojtczak opowiada o swoim gospodarstwie jako doświadczony hodowca, ekspert drobiarstwa, prezes PZHiPG! Zobaczcie jego hodowlę!

9 stycznia 2017

Kokcydiozy: groźne pasożyty atakujące trzodę chlewną!

Kokcydiozy to pasożyty, które mogą być szczególnie groźne dla młodych prosiąt. Jakie są objawy zakażenia i jak można go uniknąć?

11 stycznia 2017