Kolejne ogniska ptasiej grypy we Francji

Zaledwie tydzień po stwierdzeniu we Francji ogniska ptasiej grypy, znaleziono 2 kolejne. Tym razem u kaczek i gęsi!

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie kolejnych 2 przypadków ptasiej grypy.

Tydzień po wykryciu ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w przydomowym gospodarstwie drobiarskim w departamencie Dordogne stwierdzono 2 nowe przypadki tej choroby. Oba w tym samym departamencie – jeden u kaczek w miejscowości Domme, 90 km na południe od pierwszego przypadku (wirus szczepu H5N2), a drugi u gęsi w Saint-Paul-La-Roche, 50 km na północ (nieznany serotyp). Co istotne, Dordogne jest głównym regionem hodowli gęsi i kaczek do produkcji pasztetu z odtłuszczonych wątróbek (foie gras).

Wprowadzono niezwłocznie środki zwalczania choroby wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE, w tym określono obszary zapowietrzone i zagrożone. 3 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazała się w dodatku decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2015/2239 z 2 grudnia 2015 r. dotycząca niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 we Francji. Decyzja ma obowiązywać do 31 marca 2016 r.

Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że wykryty we Francji szczep wirusa wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 powstał niedawno w wyniku mutacji wcześniej wykrytej w Unii Europejskiej nisko zjadliwej postaci wirusa w postać o wysokiej zjadliwości. Szczep ten ma inne cechy genetyczne niż wirus H5N1, który po raz pierwszy pojawił się w Europie w 2005 r. W wyniku pojawienia się ognisk ptasiej grypy co najmniej 8 krajów, w tym Chiny, Japonia i Egipt, wprowadziło tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.

Prawidłowa fotosynteza – być albo nie być owoców

Fotosynteza to kluczowy proces w rozwoju każdej rośliny. Co potrzeba o niej wiedzieć, aby zapewnić obfite owocowanie w sadach?

21 maja 2017

Wirusy występujące na zbożach w Polsce

Wirusy zbóż długo pozostawały w Polsce mało znane. Dopiero po wystąpieniach żółtej karłowatości jęczmienia zwrócono na nie uwagę. Jak je rozpoznać?

15 maja 2017

ASF i kary dla rolników

Czy istnieje ryzyko rozprzestrzeniania się AFS w Polsce? Czy kary dla rolników sprzedających świnie są dla nich krzywdzące?

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij