Kolejne ogniska ptasiej grypy we Francji

Zaledwie tydzień po stwierdzeniu we Francji ogniska ptasiej grypy, znaleziono 2 kolejne. Tym razem u kaczek i gęsi!

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie kolejnych 2 przypadków ptasiej grypy.

Tydzień po wykryciu ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w przydomowym gospodarstwie drobiarskim w departamencie Dordogne stwierdzono 2 nowe przypadki tej choroby. Oba w tym samym departamencie – jeden u kaczek w miejscowości Domme, 90 km na południe od pierwszego przypadku (wirus szczepu H5N2), a drugi u gęsi w Saint-Paul-La-Roche, 50 km na północ (nieznany serotyp). Co istotne, Dordogne jest głównym regionem hodowli gęsi i kaczek do produkcji pasztetu z odtłuszczonych wątróbek (foie gras).

Wprowadzono niezwłocznie środki zwalczania choroby wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE, w tym określono obszary zapowietrzone i zagrożone. 3 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazała się w dodatku decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2015/2239 z 2 grudnia 2015 r. dotycząca niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 we Francji. Decyzja ma obowiązywać do 31 marca 2016 r.

Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że wykryty we Francji szczep wirusa wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 powstał niedawno w wyniku mutacji wcześniej wykrytej w Unii Europejskiej nisko zjadliwej postaci wirusa w postać o wysokiej zjadliwości. Szczep ten ma inne cechy genetyczne niż wirus H5N1, który po raz pierwszy pojawił się w Europie w 2005 r. W wyniku pojawienia się ognisk ptasiej grypy co najmniej 8 krajów, w tym Chiny, Japonia i Egipt, wprowadziło tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.

Synbiotyki w żywieniu drobiu i trzody chlewnej sposobem na zwiększenie odporności zwierząt!

Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu wpłynęło na zmianę sposobu postępowania hodowców. Pojawiły się synbiotyki!

14 stycznia 2017

Syndrom tłustej krowy: jakie daje objawy?

Syndrom tłustej krowy to kolejna choroba bydła, której przyczyną jest nieprawidłowe żywienie. Jak można jej uniknąć?

16 stycznia 2017

Pasze dla trzody chlewnej: jak stosowanie GMO wpływa na skład paszy?

Wciąż trwają zażarte dyskusje na temat GMO w paszach. Jakie zatem mają korzyści i wady tego rodzaju pasze dla trzody chlewnej?

14 stycznia 2017