Kolejne ogniska ptasiej grypy we Francji

Kolejne ogniska ptasiej grypy we Francji

Zaledwie tydzień po stwierdzeniu we Francji ogniska ptasiej grypy, znaleziono 2 kolejne. Tym razem u kaczek i gęsi!

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie kolejnych 2 przypadków ptasiej grypy.

Tydzień po wykryciu ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w przydomowym gospodarstwie drobiarskim w departamencie Dordogne stwierdzono 2 nowe przypadki tej choroby. Oba w tym samym departamencie – jeden u kaczek w miejscowości Domme, 90 km na południe od pierwszego przypadku (wirus szczepu H5N2), a drugi u gęsi w Saint-Paul-La-Roche, 50 km na północ (nieznany serotyp). Co istotne, Dordogne jest głównym regionem hodowli gęsi i kaczek do produkcji pasztetu z odtłuszczonych wątróbek (foie gras).

Wprowadzono niezwłocznie środki zwalczania choroby wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE, w tym określono obszary zapowietrzone i zagrożone. 3 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazała się w dodatku decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2015/2239 z 2 grudnia 2015 r. dotycząca niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 we Francji. Decyzja ma obowiązywać do 31 marca 2016 r.

Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że wykryty we Francji szczep wirusa wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 powstał niedawno w wyniku mutacji wcześniej wykrytej w Unii Europejskiej nisko zjadliwej postaci wirusa w postać o wysokiej zjadliwości. Szczep ten ma inne cechy genetyczne niż wirus H5N1, który po raz pierwszy pojawił się w Europie w 2005 r. W wyniku pojawienia się ognisk ptasiej grypy co najmniej 8 krajów, w tym Chiny, Japonia i Egipt, wprowadziło tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.

Antyżywieniowe działanie NSP u drobiu i trzody chlewnej

Udział zbóż w mieszance treściwej musi być ograniczany ze względu na występowanie w nich polisacharydów nieskrobiowych. Dlaczego?

14 grudnia 2017

Dobrostan bydła: podstawowe wymagania

Zapewnienie odpowiednich warunków bytowych hodowanym zwierzętom to jeden z priorytetów w rolnictwie. O czym należy pamiętać?

6 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij