We Francji odkryto ognisko ptasiej grypy

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1!

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły 24 listopada wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji.

Zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek. Zanotowano 22 padnięcia drobiu, a pozostałe 10 sztuk poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono również strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE.

ognisko ptasiej grypy

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne.

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne. Zarządził jednak uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia. Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. 

Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy niektóre kraje, np. Egipt i Japonia, wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji. 

Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zanotowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zwykle w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%.

Żywienie gęsi rzeźnych: wykorzystaj kiszonki z kukurydzy!

Gdy zabraknie innych pasz objętościowych, w żywieniu gęsi można wykorzystać kiszonkę z kukurydzy! O czym trzeba wtedy pamiętać?

16 stycznia 2017

Dodatki paszowe: po co je stosować?

Jednym z ważnych elementów hodowli jest takie żywienie, które poprawi mleczność i podniesie zdrowotność krów. Co można dodać do paszy?

15 stycznia 2017

Czy w 2017 drobiarstwo będzie opłacalne?

Zdaniem ekspertów polskie drobiarstwo czeka trudny rok. Jakie problemy dostrzegają i co radzą producentom?

19 stycznia 2017