We Francji odkryto ognisko ptasiej grypy

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły 24 listopada wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji.

Zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek. Zanotowano 22 padnięcia drobiu, a pozostałe 10 sztuk poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono również strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE.

ognisko ptasiej grypy

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne.

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne. Zarządził jednak uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia. Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. 

Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy niektóre kraje, np. Egipt i Japonia, wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji. 

Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zanotowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zwykle w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *