We Francji odkryto ognisko ptasiej grypy

We Francji odkryto ognisko ptasiej grypy

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1!

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły 24 listopada wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji.

Zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek. Zanotowano 22 padnięcia drobiu, a pozostałe 10 sztuk poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono również strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE.

ognisko ptasiej grypy

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne.

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne. Zarządził jednak uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia. Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. 

Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy niektóre kraje, np. Egipt i Japonia, wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji. 

Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zanotowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zwykle w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%.

Zabieg T1 w zbożach: rozwiązanie na choroby podstawy źdźbła

Efektywniejszy zabieg T1 w zbożach może zapobiec wielu bolączkom trapiącym rolników. Sprawdź, ile daje wykorzystanie oprysków ochronnych i interwencyjnych

10 kwietnia 2018

Technologia otoczkowania nasion w uprawie lucerny

Uprawa lucerny jest niezbędna przy produkcji wartościowych pasz objętościowych. Jak jednak wpłynąć na jej prawidłowy rozwój?

13 kwietnia 2018

Zwalczanie mączniaka prawdziwego w jęczmieniu browarnym

Główne zagrożenie dla zdrowotności jęczmienia browarnego stanowi mączniak prawdziwy zbóż i traw. Przeczytaj o sposobach na jego zwalczanie!

18 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij