We Francji odkryto ognisko ptasiej grypy

We Francji odkryto ognisko ptasiej grypy

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1!

Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły 24 listopada wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji.

Zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek. Zanotowano 22 padnięcia drobiu, a pozostałe 10 sztuk poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono również strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE.

ognisko ptasiej grypy

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne.

Francuski minister rolnictwa Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne. Zarządził jednak uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia. Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. 

Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy niektóre kraje, np. Egipt i Japonia, wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji. 

Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zanotowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zwykle w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%.

Stół paszowy: jak powinien być skonstruowany?

Jak powinien być skonstruowany stół paszowy i jaką rolę odgrywa we współczesnym żywieniu bydła mlecznego i mięsnego?

16 listopada 2017

Rynek drobiu i jaj – co przyniesie 2018 rok?

Polski rynek drobiu i jaj pozytywnie wyróżnia się na tle innych krajów UE. Jakie są prognozy na najbliższy rok?

20 listopada 2017

Przygotowanie chlewni do zimy

Jak przygotować chlewnię do zimy? Ważna jest sprawna wentylacja i prawidłowa dezynfekcja. Im lepsze warunki dla zwierząt, tym mniej problemów z chorobami.

21 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij