XVIII Dni Kukurydzy w Skrzelewie: co zaplanowano?

XVIII Dni Kukurydzy w Skrzelewie: co zaplanowano?

Jak plonują różne odmiany kukurydzy? Odpowiedź na to i wiele innych pytań będzie można poznać podczas Dni Kukurydzy w Skrzelewie!

Już za niecały tydzień w Skrzelewie w woj. mazowieckim odbędą się XVIII Dni Kukurydzy. To doroczne spotkanie przedstawicieli branży kukurydzianej z roku na rok przyciąga nie tylko coraz więcej wystawców, ale też zwiedzających.

W programie imprezy przewidziano m.in. zbiór z poletek demonstracyjnych odmian kukurydzy na ziarno oraz na kiszonkę, prezentację poletek herbicydowych oraz nawozowych, pokaz maszyn i urządzeń przygotowanych przez firmy związane z branżą rolniczą, a także kiermasz nasion, drzew owocowych, roślin ozdobnych. Nie zabraknie stoisk z regionalną żywnością, np. z miodami.

 Chcielibyśmy pokazać różne maszyny i urządzenia wykorzystywane w agrotechnice uprawy kukurydzy na ziarno i kiszonkę, stosowane w przechowalnictwie, konserwacji i przetwórstwie.

Tadeusz Szymańczak z komitetu organizacyjnego Dni Kukurydzy

Na Dni Kukurydzy do Skrzelewa co roku przyjeżdża ok. 150 wystawców z całej Polski. Dla zwiedzających, przede wszystkim rolników oraz przedstawicieli branży kukurydzianej, to doskonała okazja do porównania upraw różnych odmian (będzie ich zaprezentowanych ponad 100), a także do zapoznania się z różnymi procesami technologicznymi czy obejrzenia, jak poszczególne pojazdy czy maszyny sprawdzają się w praktyce.

 Chcielibyśmy pokazać różne maszyny i urządzenia wykorzystywane w agrotechnice uprawy kukurydzy na ziarno i kiszonkę, stosowane w przechowalnictwie, konserwacji i przetwórstwie – wyjaśnia Tadeusz Szymańczak z komitetu organizacyjnego Dni Kukurydzy. – Wszyscy wystawcy i firmy uczestniczące w pokazie użytkowania maszyn rolniczych brać będą udział w konkursach: na najlepszy pokaz użytkowania maszyn oraz najlepiej zorganizowane stoisko, wystawę, prezentację.

XVIII Dni Kukurydzy odbędą się w niedzielę 2 października w Skrzelewie w gm. Teresin (woj. mazowieckie).

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij