Dzień kukurydzy i mleka: co przygotowano?

Dzień kukurydzy i mleka: co przygotowano?

Hodujesz bydło mleczne? Chcesz się dowiedzieć, jak wykorzystać właściwości kukurydzy i przygotowując odpowiedni TMR, zwiększać produkcję mleka?

Dzień kukurydzy i mleka – już jutro, w Dobrodzieniu w woj. opolskim, odbędzie się wyjątkowa impreza. Dla rolników to znakomita okazja, by pogłębić swoją wiedzę na temat kukurydzy i sposobów jej wykorzystania w procesie żywienia bydła.

Już we wtorek, punktualnie o 11:00, w Dobrodzieniu w woj. opolskim, odbędzie się Dzień kukurydzy i mleka. Podczas imprezy goście będą mogli na własne oczy przekonać się, że odpowiednia jakościowo kiszonka z kukurydzy to podstawa właściwej i pełnowartościowej diety krów mlecznych. Organizatorami imprezy są m.in. firmy: Blattin, Saatbau, DSV, a także Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu.

Podczas warsztatów terenowych uczestnicy będą mogli usłyszeć, jaki wpływ na jakość kiszonki z kukurydzy ma wybór odpowiedniej odmiany.

Dariusz Kowalik, Blattin

– Dzień Kukurydzy i Mleka to okazja, aby zweryfikować swoją widzę na temat odmian kukurydzy i optymalnego przygotowania kiszonek – mówi Dariusz Kowalik, Dyrektor Działu Higieny, Folii i Nasion firmy Blattin Polska. – Podczas warsztatów terenowych uczestnicy będą mogli usłyszeć, jaki wpływ na jakość kiszonki z kukurydzy ma wybór odpowiedniej odmiany. Pokazana zostanie optymalna wysokość cięcia kukurydzy przez sieczkarnię oraz zaprezentowane zostaną techniki określania właściwego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę.

Uczestnicy spotkania będą też mieć okazję, by dowiedzieć się, jak prawidłowo zabezpieczyć kiszonki folią i siatką ochronną w silosie oraz na pryzmie, a także jak prawidłowo przygotować odpowiedni TMR.

 

Zobacz też: Syngenta: dwa spotkania kukurydziane we wrześniu

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij