Dzień kukurydzy i mleka: co przygotowano?
Dzień kukurydzy i mleka – już jutro, w Dobrodzieniu w woj. opolskim, odbędzie się wyjątkowa impreza. Dla rolników to znakomita okazja, by pogłębić swoją wiedzę na temat kukurydzy i sposobów jej wykorzystania w procesie żywienia bydła.
Już we wtorek, punktualnie o 11:00, w Dobrodzieniu w woj. opolskim, odbędzie się Dzień kukurydzy i mleka. Podczas imprezy goście będą mogli na własne oczy przekonać się, że odpowiednia jakościowo kiszonka z kukurydzy to podstawa właściwej i pełnowartościowej diety krów mlecznych. Organizatorami imprezy są m.in. firmy: Blattin, Saatbau, DSV, a także Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu.
Podczas warsztatów terenowych uczestnicy będą mogli usłyszeć, jaki wpływ na jakość kiszonki z kukurydzy ma wybór odpowiedniej odmiany.
– Dzień Kukurydzy i Mleka to okazja, aby zweryfikować swoją widzę na temat odmian kukurydzy i optymalnego przygotowania kiszonek – mówi Dariusz Kowalik, Dyrektor Działu Higieny, Folii i Nasion firmy Blattin Polska. – Podczas warsztatów terenowych uczestnicy będą mogli usłyszeć, jaki wpływ na jakość kiszonki z kukurydzy ma wybór odpowiedniej odmiany. Pokazana zostanie optymalna wysokość cięcia kukurydzy przez sieczkarnię oraz zaprezentowane zostaną techniki określania właściwego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę.
Uczestnicy spotkania będą też mieć okazję, by dowiedzieć się, jak prawidłowo zabezpieczyć kiszonki folią i siatką ochronną w silosie oraz na pryzmie, a także jak prawidłowo przygotować odpowiedni TMR.
Zobacz też: Syngenta: dwa spotkania kukurydziane we wrześniu