Zbiory warzyw gruntowych 2025 – najnowsze prognozy GUS

fot. Anna Maciejuk

GUS opublikował nowe, zaktualizowane prognozy zbiorów z upraw rolnych i ogrodniczych. Sprawdźmy zatem, jakie będą zbiory warzyw gruntowych 2025 według najnowszych szacunków specjalistów.

W najnowszym opracowaniu opublikowanym przez GUS w dniu 30 września 2025 r. pt. „Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2025 r.” przedstawiono zaktualizowane prognozy dotyczące tegorocznych zbiorów warzyw polowych. Sprawdzamy przewidywaną wielkość produkcji dla poszczególnych gatunków.

Reklama

Wpływ pogody na tegoroczne zbiory warzyw polowych

W tym roku zwłaszcza pierwsza część sezonu wegetacyjnego okazała się wyjątkowo trudna dla producentów warzyw gruntowych. Bowiem niestabilne warunki atmosferyczne, zmieniające się od deficytu opadów po ich nadmiar, miały istotny wpływ na tempo wzrostu roślin oraz zdrowotność plantacji.

Najważniejsze czynniki pogodowe i ich skutki dla upraw:

  • trudny start sezonu — siewy prowadzono w trzeciej dekadzie marca i na początku kwietnia, następnie brak opadów w kwietniu i w pierwszej połowie maja spowalniał wschody i osłabiał rozwój roślin;
  • chłody i przymrozki — wiosenne spadki temperatur powodowały lokalne straty w uprawach oraz ograniczały efektywność zabiegów agrotechnicznych;
  • poprawa warunków w maju i czerwcu — opady w drugiej połowie maja, w czerwcu oraz w lipcu uzupełniły bilans wodny gleby, co przełożyło się na lepsze przyrosty plonów, zwłaszcza warzyw korzeniowych;
  • duża presja chorób — większa wilgotność sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych, np. na plantacjach ogórków;
  • korzystny sierpień i wrzesień — w tych miesiącach w większości regionów Polski warunki sprzyjały dojrzewaniu i zbiorom warzyw;
  • lokalne niedobory wody — w rejonach z deficytem opadów plony cebuli i warzyw korzeniowych były niższe, a okres wegetacji uległ skróceniu.

Takie zróżnicowanie pogody pokazuje, jak silnie produkcja warzyw gruntowych w Polsce jest uzależniona jest od przebiegu warunków atmosferycznych. A także, jak duże znaczenie ma lokalne zróżnicowanie opadów.

ostateczna wysokość zbiorów warzyw w 2025 r. będzie zależeć od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego oraz w okresie zbiorów warzyw późnych

Ostateczna wysokość zbiorów warzyw w 2025 r. będzie zależeć od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego oraz w okresie zbiorów warzyw późnych. Ale już obecnie wiadomo, że tegoroczna produkcja warzyw będzie o kilka procent wyższa od tej w poprzednim roku.

fot. Anna Maciejuk

Ile wyniosą zbiory warzyw gruntowych w 2025 r.?

Po aktualizacji danych, rzeczoznawcy GUS ocenili tegoroczną produkcję warzyw gruntowych na około 4,1 mln ton, czyli na poziomie o 6% wyższym niż w roku ubiegłym. Przypomnijmy, że we wcześniejszych prognozach była mowa o zbiorach wynoszących 4,0 mln ton (wzrost o 5% wobec poprzedniego roku). Zatem, jak się okazuje, korzystna pogoda zweryfikowała wstępne szacunki i zbiory warzyw będą wyższe niż sądzono latem. Aczkolwiek na ostateczny wynik będą miały wpływ warunki agrometeorologiczne w końcówce sezonu, które będą decydujące dla wielkości produkcji odmian późnych warzyw.

Czytaj również: Jak zapowiadają się zbiory warzyw 2025?

Jakie będą zbiory warzyw poszczególnych gatunków w 2025 r.?

Jak się okazuje, pogoda w drugiej części sezonu zweryfikowała niebo wcześniejsze szacunki. Jak wynika z danych przedstawionych w tabeli, wyższe niż wcześniej przewidywano będą zwłaszcza zbiory warzyw z grupy pozostałe. To rozległa grupa warzyw, obejmująca m.in. takie gatunki, jak: papryka, sałata, rzodkiewka, pory, czosnek, seler naciowy, fasola szparagowa, bób, szparagi, szpinak, rabarbar, chrzan. Większa niż szacowano w lipcu będzie w tym sezonie także produkcja kapusty, kalafiorów i pomidorów gruntowych. Nieznaczny wzrost odnotowano również dla buraków ćwikłowych i kukurydzy cukrowej.

Tab. 1. Zbiory warzyw gruntowych w 2024 r. i wstępne szacunki w 2025 r. (w tys. ton)

Gatunek   Zbiory 2024Szacunek 30 lipca 2025Szacunek 30 września 2025Zmiana 30 lipca/30 września (tys. ton)
Kapusta571,2591606+15
Kalafior108,1109120+11
Cebula675,4639630−9
Marchew559,4627599−28
Pietruszka korzeniowa151,81651650
Buraki ćwikłowe240,7254257+3
Pomidory gruntowe203,4221228+7
Ogórki gruntowe112,71051050
Selery korzeniowe99,91131130
Kukurydza cukrowa160,0191194+3
Dynia, kabaczek, cukinia425,2471455−16
Pozostałe warzywa446,4479519+40

Natomiast pogoda w drugiej części sezonu wegetacyjnego skorygowała w dół zbiory marchwi, dyni, kabaczków i cukinii oraz cebuli. Bowiem produkcja tych warzyw będzie jednak niższa niż początkowo zakładano. Spadek zbiorów najbardziej widoczny jest w przypadku marchwi, której tegoroczne zbiory zmniejszą się z 627 do 599 tys. ton. Jednakże nadal będzie to o niemal 40 tys. ton więcej niż zebrano w 2024 r.

Rzeczoznawcy z GUS zastrzegają, że ostateczna wysokość zbiorów warzyw w 2025 r. będzie zależeć od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego oraz w okresie zbiorów warzyw późnych.

Źródło: www.stat.gov.pl

Czytaj również: Jakie będą ceny warzyw w sezonie 2025/2026? Znamy prognozy

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *