Zwalczanie chwościka w burakach cukrowych – jak to zrobić skutecznie?

Download PDF

Chwościk jest jedną z najgroźniejszych chorób jakie dotykają buraka cukrowego. Plantacje, które nie są chronione albo też ochrona na nich nie jest skuteczna, mogą wydać nawet o ponad połowę niższy plon. Zwalczanie chwościka w burakach cukrowych urasta do miana najważniejszego w strategii ochrony fungicydowej tej rośliny. 

Pierwsze objawy na starszych liściach

Chwościk buraka jest w stanie ograniczyć plon korzeni nawet o 50%. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: damiano32

Chwościk uwielbia temperatury, które są idealne na wakacje. Jego rozwojowi sprzyja bowiem sytuacja, kiedy słupki rtęci znajdują się w przedziale 25 – 30°C. Jeśli dołączymy do tego wysoki poziom wilgotności powietrza, częste deszcze, to mamy gotową receptę na pojawienie się chwościka w burakach cukrowych. Choroba ta pojawia się naszym kraju co roku – jednak ze względu na różny przebieg pogody stopień nasilenia nie jest identyczny dla poszczególnych lat.

Chwościk buraka jest efektem zainfekowania przez patogen – Cercispora beticola. Pierwszymi objawami choroby jest pojawienie się na liściu niewielkich brunatnych plam o kształcie okręgu. Są one otoczone czerwonymi, czerwonobrunatnymi lub też brunatnymi obwódkami. Skąd się biorą? W momencie, kiedy panują wysokie temperatury, a do tego mamy do czynienia z przekropnym okresem, zarodniki grzybowe wnikają do wnętrza liścia poprzez szparki oddechowe. To początek infekcji.

Implementacja do ochrony wciąż tych samych substancji czynnych to droga donikąd –  powoduje rozszerzanie się zjawiska odporności przez co sami możemy sobie zamknąć drogę do skutecznej ochrony i satysfakcjonującego plonu w kolejnych latach.

Choroba ta jest w stanie błyskawicznie opanować całą plantację. Dalsze ciepłe temperatury wspomagają jej dynamiczny rozwój. Z czasem może dojść do całkowitego zaschnięcia, a w konsekwencji zamarcia liścia, dlatego zwalczanie chwościka w burakach cukrowych ma kluczowe znaczenie. Pamiętajmy, że porażony liść ma znacznie ograniczoną powierzchnię asymilacyjną, a wraz z rozwojem choroby dochodzi do jego całkowitego wyłączenia z wszelkich procesów życiowych buraka. Co prawda roślina w naturalny sposób będzie dążyć do odbudowy utraconych liści, ale coś kosztem czegoś… Na odbudowę zostanie rzuconych sporo sił, czyli w celu regeneracji z korzenia zostanie przetransportowana część zgromadzonego już cukru. Proces ten odbije się z kolei na plonie korzeni i ilości cukru.

Chwościk występuje w całej Polsce

Chwościk buraka jest najgroźniejszy w południowej części Polski – jest to związane m.in. z wysoką intensyfikacją uprawy tej rośliny w południowych regionach. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: damiano32

Chwościk dotyka w zasadzie wszystkich plantacji buraków cukrowych. Są jednak regiony, które są bardziej narażone na zainfekowanie tą chorobą. Niestety najbardziej narażone na jego występowanie są te gospodarstwa, które buraka produkują najwięcej. Jest to związane z intensywnością produkcji. W związku z tym, że w gospodarstwach tych burak należy do głównych roślin często plantatorzy nie są w stanie utrzymać kilkuletniej przerwy w uprawie na danym stanowisku i roślina ta uprawiana jest co 2 lub 3 lata. Większe zagrożenie chwościkiem jest też charakterystyczne dla ciepłych regionów z jednocześnie dużą sumą opadów. Najtrudniejsza sytuacja jest w Polsce południowej – tam choroba zazwyczaj rozwija się szybko i dotyka najwięcej plantacji. Plantatorzy buraków cukrowych na północy również nie mogą uśpić swojej czujności – w tych regionach kraju występowanie chwościka również staje się już normą.

Zwalczanie chwościka w burakach cukrowych

Dobór odpowiednich preparatów do zwalczania chwościka stanowi podstawę skutecznej walki z tym rywalem. Jak najwyższa skutecznność jest bardzo istotna, ponieważ silne porażenie chwościkiem może prowadzić do wysokich strat – zgodnie z różnymi badaniami nawet do około 50% niższego plonu korzeni i do 3%-owej obniżki zawartości cukru. Niestety wiele substancji aktywnych stosowanych jest w naszym kraju niezmiennie od wielu lat. Takie działania doprowadziły do pojawienia się zjawiska odporności chwościka na fungicydy. Epoksykonazol, tebukonazol czy tiofanat metylowy – powszechnie stosowane rozwiązania, jeśli chodzi o zwalczanie chwościka w burakach cukrowych lub ich ochronę, od lat – nie są już tak skuteczne. W różnych regionach kraju odporność na nie wykazuje od 50 do nawet 100% izolatów grzyba. Rotacja jest niezbędna, aby przerwać zjawisko odporności. Firma Syngenta proponuje zupełnie nowe substancje aktywne – dotąd niestosowane w ochronie buraka cukrowego w Polsce. Zostały one zawarte w preparatach Armure 300 EC oraz Spyrale 475 EC.

Nowe substancje aktywne – skuteczne zwalczanie i wysoki plon

zwalczanie chwościka w burakach cukrowych

Liście porażone chwościkiem finalnie mogą zamierać. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: damiano32

Armure 300 EC zawiera dwie substancje aktywne, które dotychczas nie były stosowane w ochronie buraka w naszym kraju. Difenokonazol oraz propikonazol – bo o nich mowa – działają tak zapobiegawczo, jak i interwencyjnie. Zapewnia to najwyższy poziom ochrony przed chwościkiem, a przede wszystkim przerywa zjawisko odporności. Co warte podkreślenie – preparat Armure 300 EC posiada wyjątkowo krótki okres karencji – zaledwie 21 dni. Dedykowana do zwalczania chwościka dawka to 0,6 l/ha. Wpływ pełnej ochrony tym preparatem zaowocował w doświadczeniach zaledwie 15,5% – owym porażeniem przez chwościka, podczas gdy stosowane od lat w buraku substancje aktywne pozwoliły na znacznie niższy poziom ochrony – porażenie na poziomie 24% i wyżej. Sprawdzono także plon cukru w odniesieniu do kontroli oraz zabiegu z użyciem znanych już w ochronie buraka cukrowego substancji aktywnych. Wyniósł on 136,4%. Tiofanat metylowy, epoksykonaol oraz tebukonazol pozwoliły na osiągnięcie wyniku oscylującego w granicach 109 – 122,9% w stosunku do kontroli (100%).

Drugą z propozycji Syngenty jest preparat Spyrale 475 EC. Opart został on o fenpropidynę oraz difenokonazol. Zalecana dawka to 1l/ha. Poziom porażenia w badaniach wyniósł 15%.  W doświadczeniach plon cukru przy dwukrotnym zabiegu preparatem Spyrale wyniósł 134,2%.

Zwalczanie chwościka w burakach cukrowych daje najlepsze efekty, kiedy zachodzi synergia obu preparatów, czyli ochrona dwuzabiegowa w oparciu raz o jeden, raz o drugi produkt. W tym przypadku poziom porażenia chwościkiem wyniósł jedynie 8,2% i był zdecydowanie najniższy w badaniach. Równie dobrze prezentował się wpływ ochrony z implementacją obu produktów na plon cukru (126,2%).

Propozycje od Syngenty w badaniach uzyskały najwyższy poziom zwalczania chwościka. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: master20002

Nowe substancje to inwestycja na dziś i jutro

Chwościk buraka jest bardzo groźnym przeciwnikiem naszych plantacji. Zastosowanie nowych substancji aktywnych w istotny sposób może podnieść nasz plon – jest to pokłosie wyższej skuteczności zwalczania chwościka aniżeli dotąd stosowanymi substancjami. Implementacja do ochrony wciąż tych samych substancji czynnych to droga donikąd –  powoduje rozszerzanie się zjawiska odporności przez co sami możemy sobie zamknąć drogę do skutecznej ochrony i satysfakcjonującego plonu w kolejnych latach.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o