Zwalczanie wirusa ToBRFV z wykorzystaniem ozonu

Czy możliwe jest skuteczne zwalczanie wirusa ToBRFV w uprawach pomidorów pod osłonami? Włoska firma specjalizująca się w systemach ozonowych opracowała skuteczny sposób na wyeliminowanie tego wirusa z uprawy.

Testy przeprowadzone przez włoską firmę Ecofarm Storti potwierdziły skuteczność zastosowania ozonu w walce z wirusem ToBRFV. Firma opracowała strategię zwalczania wirusa ToBRV z wykorzystaniem ozonu do dezynfekcji szklarni i pożywki.

Testy przeprowadzone przez włoską firmę Ecofarm Storti potwierdziły skuteczność zastosowania ozonu w walce z wirusem ToBRFV. Firma opracowała strategię zwalczania wirusa ToBRV z wykorzystaniem ozonu do dezynfekcji szklarni i pożywki.

Strategia opracowana przez włoską firmę Ecofarm Storti oprócz dokładnej dezynfekcji obiektu przed rozpoczęciem uprawy, jako integralną część eliminowania wirusa ToBRFV zakłada również dezynfekcję wody stosowanej w trakcie uprawy do fertygacji roślin.

fot. Anna Maciejuk

Reklama

Potwierdzona skuteczność ozonu w eliminacji wirusa ToBRFV

Włoska firma specjalizująca się w systemach ozonowych Ecofarm Storti prowadzi doświadczenia w zakresie innowacyjnego wykorzystania ozonu w rolnictwie. Wynikiem badań jest m.in. opracowanie rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo zdrowotne w uprawach szklarniowych. Ściśle mówiąc, chodzi o strategię, w której stosuje się systemy dezynfekcji z wykorzystaniem ozonu, zapewniające roślinom środowisko wzrostu wolne od patogenów.

Nasze systemy łączą zrównoważony rozwój, skuteczność i opłacalność. Są zrównoważone, gdyż ozon jest wytwarzany z tlenu i zużywa mało energii. Są skuteczne, ponieważ ozon jest skuteczny przeciwko wirusom, bakteriom i grzybom w systemach uprawowych w szklarniach. Testy pokazują, że systemy ozonowe prawidłowo stosowane, wykazują skuteczność przeciwko wirusowi ToBRFV. Są również opłacalne, ponieważ działają automatycznie, zużywają mało energii i nie wymagają żadnych dodatkowych materiałów — czytamy w komunikacie firmy.

Ozon w dezynfekcji szklarni oraz wody do nawadniania

Innowacyjnym rozwiązaniem opracowanym w firmie Ecofarm Storti jest opracowanie strategii z zastosowaniem ozonu, która wykazuje potwierdzoną skuteczność w zwalczaniu wirusa ToBRFV w szklarniowej uprawie pomidorów. Mianowicie, ozon stosuje się do dokładnej dezynfekcji obiektu przed posadzeniem roślin. Wykorzystanie ozonu stanowi uzupełnienie dotychczasowych procedur fitosanitarnych w obiektach szklarniowych i zapewnia środowisko wolne od wirusów. Zapobiega również zakażeniom krzyżowym pomiędzy kolejnymi cyklami uprawowymi.

Ponieważ wirus ToBRFV przenosi się z wodą, ważnym elementem strategii jego zwalczania, jest dezynfekcja wody w systemie nawadniającym.

Ponieważ wirus ToBRFV przenosi się z wodą, ważnym elementem strategii jego zwalczania, jest dezynfekcja wody w systemie nawadniającym.

fot. Anna Maciejuk

Ale na dezynfekcji obiektu się nie kończy. Bowiem ważną częścią strategii jest dezynfekcja wody wykorzystywanej do nawadniania i fertygacji. Jest to integralna część systemu profilaktyki przez wirusem ToBRFV w uprawie hydroponicznej pomidorów. Również w tym procesie do dezynfekcji wody i pożywki wykorzystuje się ozon. Jak informuje włoska firma, ozon jest skuteczny w neutralizowaniu wirusa w systemie nawadniającym, co zapobiega jego dalszemu rozprzestrzenianiu.

Innowacyjna strategia zwalczania wirusa ToBRFV na pomidorze

Korzyści z zaawansowanego podejścia do przestrzegania zasad bezpieczeństwa fitosanitarnego w uprawie szklarniowej pomidorów są dobrze znane plantatorom. Bowiem stanowią cenne narzędzie do minimalizowania ryzyka wystąpienia i rozprzestrzeniania się w obiektach uprawowych wirusa ToBRFV. A także innych patogenów. Jak mówi Giorgio Zaffani, biotechnolog z włoskiej firmy Ecofarm Storti:

Kluczem do sukcesu jest połączenie dokładnej dezynfekcji szklarni i ciągłego uzdatniania wody w całym cyklu produkcyjnym. Ponieważ w walce z patogenami nie liczy się tylko technologia, ale właściwe zastosowanie całej strategii — podkreśla specjalista.

Źródło: www.ecofarmstorti.com

Zobacz również: ToFBV – nowy wirus pomidora szklarniowego

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *