16 października: Światowy Dzień Żywności

16 października: Światowy Dzień Żywności

Zbliża się Światowy Dzień Żywności. Warto z tej okazji zrobić rachunek sumienia, jak wiele wyrzucamy jedzenia.

Aż ¹/₃ Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność do śmieci – tak wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. Najczęściej w koszu na śmieci lądują warzywa, wędliny i pieczywo.

Wędliny, warzywa i pieczywo to jednak nie jedyne produkty, jakie zdarza nam się wyrzucać. Do koszy na śmieci trafiają też ziemniaki, sery, jogurty, mleko czy jaja. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, robienie zbyt dużych zakupów, niewłaściwe przechowywanie produktów żywnościowych czy przygotowywanie zbyt dużych posiłków. Wynika z tego, że wyrzucanie żywności nie wynika ze złej woli konsumentów, a raczej z nieświadomości dotyczącej niemarnowania żywności.

Kilka razy do roku w sklepach dużych sieci handlowych organizowane są zbiórki żywności, które następnie trafiają do osób, które tej żywności potrzebują.

16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Żywności, warto więc z tej okazji uświadomić sobie, jak wiele jedzenia wyrzucamy do śmieci i poszukać rozwiązań, jak ten proceder ograniczyć.

– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

O pełne wykorzystanie żywności walczą w Polsce Banki Żywności. Od wielu lat tworzą one sprawnie działający system, dzięki któremu nadwyżki żywności przekazywane są osobom potrzebującym, a co za tym idzie – poziom marnowania jedzenia stale się zmniejsza.Kilka razy do roku w sklepach dużych sieci handlowych organizowane są zbiórki żywności, które następnie trafiają do osób, które tej żywności potrzebują.

Z okazji Światowego Dnia Żywności w całej Polsce odbędzie się ponad 25 wydarzeń, które promować będą zdrowe nawyki żywieniowe oraz zachęcać do ograniczenia marnowania żywności. Podczas przygotowanych przez Banki Żywności imprez odbywać się będą warsztaty kulinarne, happeningi, a także zbieranie jabłek w sadach.

Bio owoce narażone na szkodniki – jak je zwalczać

Sadownik, który decyduje się na podjęcie produkcji ekologicznej, musi mieć dużo większą wiedzą na temat ekosystemu jakim jest jego uprawa owoców.

14 września 2017

Ceny wiśni – rekordowo wysokie i rekordowo mała produkcja

Spadek produkcji wiśni, spowodowany głównie przez wiosenne przymrozki, przekłada się na silny wzrost cen owoców.

20 września 2017

Ziemniak – o jego wartościach przed zbiorami

Klienci kupują zwykle ogólnoużytkową Irgę, bo ta jest dostępna. Jednak na rynku jest cała gama bardzo dobrych odmian ziemniaków przeznaczon

15 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij