16 października: Światowy Dzień Żywności

Zbliża się Światowy Dzień Żywności. Warto z tej okazji zrobić rachunek sumienia, jak wiele wyrzucamy jedzenia.

Aż ¹/₃ Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność do śmieci – tak wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. Najczęściej w koszu na śmieci lądują warzywa, wędliny i pieczywo.

Wędliny, warzywa i pieczywo to jednak nie jedyne produkty, jakie zdarza nam się wyrzucać. Do koszy na śmieci trafiają też ziemniaki, sery, jogurty, mleko czy jaja. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, robienie zbyt dużych zakupów, niewłaściwe przechowywanie produktów żywnościowych czy przygotowywanie zbyt dużych posiłków. Wynika z tego, że wyrzucanie żywności nie wynika ze złej woli konsumentów, a raczej z nieświadomości dotyczącej niemarnowania żywności.

Kilka razy do roku w sklepach dużych sieci handlowych organizowane są zbiórki żywności, które następnie trafiają do osób, które tej żywności potrzebują.

16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Żywności, warto więc z tej okazji uświadomić sobie, jak wiele jedzenia wyrzucamy do śmieci i poszukać rozwiązań, jak ten proceder ograniczyć.

– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

O pełne wykorzystanie żywności walczą w Polsce Banki Żywności. Od wielu lat tworzą one sprawnie działający system, dzięki któremu nadwyżki żywności przekazywane są osobom potrzebującym, a co za tym idzie – poziom marnowania jedzenia stale się zmniejsza.Kilka razy do roku w sklepach dużych sieci handlowych organizowane są zbiórki żywności, które następnie trafiają do osób, które tej żywności potrzebują.

Z okazji Światowego Dnia Żywności w całej Polsce odbędzie się ponad 25 wydarzeń, które promować będą zdrowe nawyki żywieniowe oraz zachęcać do ograniczenia marnowania żywności. Podczas przygotowanych przez Banki Żywności imprez odbywać się będą warsztaty kulinarne, happeningi, a także zbieranie jabłek w sadach.

Rozpoczęły się Centralne Targi Rolnicze 2016

308 wystawców z branży rolno-spożywczej prezentuje się na pierwszych międzynarodowych Centralnych targach Rolniczych 2016. Co można zobaczyć?

25 listopada 2016

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk: ile można zaoszczędzić dzięki AfiFarm?

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk przyniósł kolejne ciekawe prelekcje, w których zawarto wiele cennych wskazówek dla hodowców.

24 listopada 2016

II Forum Ziemniaczane: razem możemy zmienić rynek ziemniaka!

Produkcja, ceny, eksport i zmiany na rynku konsumenta to najważniejsze tematy poruszane podczas II Forum Ziemniaczanego. Oto relacja!

24 listopada 2016