16 października: Światowy Dzień Żywności

16 października: Światowy Dzień Żywności

Zbliża się Światowy Dzień Żywności. Warto z tej okazji zrobić rachunek sumienia, jak wiele wyrzucamy jedzenia.

Aż ¹/₃ Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność do śmieci – tak wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. Najczęściej w koszu na śmieci lądują warzywa, wędliny i pieczywo.

Wędliny, warzywa i pieczywo to jednak nie jedyne produkty, jakie zdarza nam się wyrzucać. Do koszy na śmieci trafiają też ziemniaki, sery, jogurty, mleko czy jaja. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, robienie zbyt dużych zakupów, niewłaściwe przechowywanie produktów żywnościowych czy przygotowywanie zbyt dużych posiłków. Wynika z tego, że wyrzucanie żywności nie wynika ze złej woli konsumentów, a raczej z nieświadomości dotyczącej niemarnowania żywności.

Kilka razy do roku w sklepach dużych sieci handlowych organizowane są zbiórki żywności, które następnie trafiają do osób, które tej żywności potrzebują.

16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Żywności, warto więc z tej okazji uświadomić sobie, jak wiele jedzenia wyrzucamy do śmieci i poszukać rozwiązań, jak ten proceder ograniczyć.

– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

O pełne wykorzystanie żywności walczą w Polsce Banki Żywności. Od wielu lat tworzą one sprawnie działający system, dzięki któremu nadwyżki żywności przekazywane są osobom potrzebującym, a co za tym idzie – poziom marnowania jedzenia stale się zmniejsza.Kilka razy do roku w sklepach dużych sieci handlowych organizowane są zbiórki żywności, które następnie trafiają do osób, które tej żywności potrzebują.

Z okazji Światowego Dnia Żywności w całej Polsce odbędzie się ponad 25 wydarzeń, które promować będą zdrowe nawyki żywieniowe oraz zachęcać do ograniczenia marnowania żywności. Podczas przygotowanych przez Banki Żywności imprez odbywać się będą warsztaty kulinarne, happeningi, a także zbieranie jabłek w sadach.
Więcej o aktualnych działaniach przeczytasz w tekście: Światowy Dzień Żywności – święto każdego rolnika

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. identyfikacja zwierząt

Tym razem opowiadamy m.in. o problemach zdrowotnych rolników, nowych zasadach uboju zwierząt i innowacyjnym systemie ich identyfikacji.

16 lutego 2018

Efektywna produkcja mleka – na konferencjach Blattin

Rusza cykl konferencji Blattin dla producentów i hodowców bydła. Efektywna produkcja mleka to ich temat przewodni. Nie zwlekaj, zapisz się już dziś!

22 lutego 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. marnowanie żywności

W ostatnim lutowym wydaniu mówimy m.in. o najlepszej alternatywie dla produkcji trzody chlewnej oraz inteligentnym zarządzaniu plonami.

23 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij