Mamy nowe święto! Dziś Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności! [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Bezpieczeństwo żywności to sprawa, która interesuje każdego z nas. Dziś po raz pierwszy obchodzimy dedykowane temu tematowi nowe święto.

Warto zanotować w kalendarzu, że 7 czerwca to Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Zadecydowała tak Organizacja Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 roku. W broszurze informacyjnej czytamy, że każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktów żywnościowych.

nowe święto

Pomysłodawcy ustanowienia święta przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przypominają, że żywność skażona to ogromne straty dla handlu. Przede wszystkim jednak są to niebotyczne ubytki w naszej kondycji i samopoczuciu. Możemy wybierać, czy kupimy produkty dobrej jakości, czy pójdziemy na łatwiznę. Nowe święto ma uczulać na tematy związane ze zdrowiem. A także zwracać uwagę na naszą uczciwość. Dotyczy to zarówno producentów, jak i konsumentów. Wśród zagadnień, które warto poddawać analizie, znalazły się takie, jak: wpływ niebezpiecznej żywności na gospodarkę i środowisko; normy Kodeksu Żywnościowego; certyfikacja, leki weterynaryjne, pestycydy; globalny rynek żywności etc. Tekst broszury dostępny tutaj.

Nowe święto ważne dla każdego z nas

Nie brakuje krajowych inicjatyw skupiających się wokół bezpieczeństwa żywności. Ministerstwo Zdrowia realizuje politykę promocji zdrowia oraz prawidłowych nawyków żywieniowych. Powstało m.in. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pl). Na portalu można znaleźć wiele wartościowych treści związanych z prawidłową dietą, aktywnością fizyczną, a także chorobami wynikającymi z zaniedbań na tym polu.

Źródło: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie

Dodaj komentarz