Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności obchodzić będziemy 16 października. Święto to proklamowane zostało w 1979 roku.
Spis treści
Światowy Dzień Żywności już od kilku dekad
Jaki jest cel Światowego Dnia Żywności? Ma on propagować międzyludzką i międzynarodową solidarność w obszarze żywności. Szczególną uwagę na to święto powinny zwracać kraje o wysokim poziomie rolnictwa i gospodarki ogółem, ponieważ to właśnie one produkują najwięcej żywności. To jednak nie tylko kwestia produkcji. Światowy Dzień Żywności powinien również zwracać uwagę konsumentów na problemy związane z żywnością. Niestety – zgodnie z wieloma danymi – wciąż wiele żywności na świecie jest marnowane. Dotyczy to niestety tych państw, które są zamożne lub średnio zamożne. Wystarczy, że sami rozejrzymy się wokół nas. Szybko dostrzeżemy ile jedzenia marnujemy każdego dnia… Światowy Dzień Żywności jest popierany m.in. przez ONZ, które ogłosiło lata 2008 – 2017 „Dekadami Walki z Ubóstwem”. Produkcja żywności jest bowiem bezpośrednio związana z tym zjawiskiem.
Zwracamy uwagę na rolnictwo
Niestety – zgodnie z wieloma danymi – wciąż wiele żywności na świecie jest marnowane
Światowy Dzień Żywności powinien również zwracać uwagę na rolnictwo. Wszak to właśnie nasza branża zajmuje się wyżywieniem światowej populacji. To dobra okazja, aby pochylić się nad problemami rolnictwa. Produkcja rolnicza, która nie będzie przynosić zamierzonych efektów ekonomicznych dla rolnika i jego rodziny będzie stanowić równie pochyłą. Nie łudźmy się, że wielkoobszarowe farmy będą w stanie zastąpić w pełni żywność produkowaną przez średnie gospodarstwa rodzinne.
Więcej o tym święcie przeczytasz w tekście: Światowy Dzień Żywności – święto każdego rolnika
