Dzień Polskiej Żywności
Dzień Polskiej Żywności to data nowa w naszym kalendarzu i jednocześnie wyjątkowa. To nietypowe święto zaistniało w kalendarzu w 2013 roku.
Spis treści
Dlaczego Dzień Polskiej Żywności na koniec sierpnia?
Dzień Polskiej Żywności obchodzony jest 25 sierpnia. Dlaczego ta data? Ponieważ wówczas na krajowych straganach możemy już przebierać w niezwykle bogatej ofercie rodzimych warzyw i owoców. To również czas, kiedy jesteśmy już po żniwach. Data ta więc bardzo dobrze komponuje się z dożynkami.
Inicjatorzy Dnia Polskiej Żywności wyjaśniają, że nie chodzi o wyróżnienie konkretnego produktu, ale promowanie oferty naszej krajowej żywności jako całokształtu. Tłumaczą, że chodzi o odkrywanie polskiego bogactwa kulinarnego całkiem na nowo.
Kolejna inicjatywa promująca polską żywność
Niekoniecznie propozycje zagranicznych producentów są lepsze. Polscy konsumenci już doceniają krajową żywność
Dzień Polskiej Żywności jest kolejną – skądinąd świetną – inicjatywą, której celem jest promocja naszych polskich produktów. W tym wszystkim nie idzie bowiem o odrzucanie oferty żywnościowej innych krajów, ale zwrócenie uwagi na to, abyśmy kierowali się m.in zdrowym rozsądkiem w wyborze produktów na półkach marketu. Niekoniecznie propozycje zagranicznych producentów są lepsze. Zresztą – wydaje się, że polscy konsumenci już doceniają krajową żywność. Dlaczego nie? Skoro Zachód już zauważył, że polska jakość = dobra jakość. Włączajmy się aktywnie w tę akcję – wszak poprzez takie działania wspieramy naszą tradycję, przemysł spożywczy, a co za tym idzie krajową gospodarkę.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!