Dzień Polskiej Żywności

Download PDF

Dzień Polskiej Żywności to data nowa w naszym kalendarzu i jednocześnie wyjątkowa. To nietypowe święto zaistniało w kalendarzu w 2013 roku. 

Dlaczego Dzień Polskiej Żywności na koniec sierpnia?

Dzień Polskiej Żywności obchodzony jest 25 sierpnia. Dlaczego ta data? Ponieważ wówczas na krajowych straganach możemy już przebierać w niezwykle bogatej ofercie rodzimych warzyw i owoców. To również czas, kiedy jesteśmy już po żniwach. Data ta więc bardzo dobrze komponuje się z dożynkami.

Inicjatorzy Dnia Polskiej Żywności wyjaśniają, że nie chodzi o wyróżnienie konkretnego produktu, ale promowanie oferty naszej krajowej żywności jako całokształtu. Tłumaczą, że chodzi o odkrywanie polskiego bogactwa kulinarnego całkiem na nowo.

Kolejna inicjatywa promująca polską żywność

Niekoniecznie propozycje zagranicznych producentów są lepsze. Polscy konsumenci już doceniają krajową żywność

Dzień Polskiej Żywności jest kolejną – skądinąd świetną  – inicjatywą, której celem jest promocja naszych polskich produktów. W tym wszystkim nie idzie bowiem o odrzucanie oferty żywnościowej innych krajów, ale zwrócenie uwagi na to, abyśmy kierowali się m.in zdrowym rozsądkiem w wyborze produktów na półkach marketu. Niekoniecznie propozycje zagranicznych producentów są lepsze. Zresztą – wydaje się, że polscy konsumenci już doceniają krajową żywność. Dlaczego nie? Skoro Zachód już zauważył, że polska jakość =  dobra jakość. Włączajmy się aktywnie w tę akcję – wszak poprzez takie działania wspieramy naszą tradycję, przemysł spożywczy, a co za tym idzie krajową gospodarkę.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o