ARiMR zapobiegła zmarnowaniu żywności

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa działa nie tylko na rzecz rolników, ale także obywateli. Tym razem, dzięki sprawnym działaniom ARiMR zapobiegła zmarnowaniu ponad 1400 ton żywności. Było to możliwe w ramach ,,Programu dla szkół”.
Spis treści
Żywność nie została zmarnowana pomimo epidemii koronawirusa
Pandemia koronawirusa doprowadziła do zamknięcia szkół, przez co dostarczanie owoców, warzyw i produktów mlecznych uczniom nie było możliwe. Pomimo tego, ,,Program dla szkół” nadal kontynuowano, tylko w innej formie. Dostawcy żywności mieli w magazynach nadwyżki żywności w związku z tym, ARiMR podjęła kroki, aby zapobiec zmarnowaniu żywności.
W porozumieniu z MRiRW Agencja przekazała ponad 1 400 ton produktów do miejsc i instytucji takich jak:
- szpitale
- policja
- wojsko
- inne służby mundurowe
- organizacje charytatywne
- domy pomocy społecznej
- hospicja
- domy dziecka
- rodziny zastępcze
Była to żywność świeża i zdrowa w postaci: owoców, warzyw i produktów mlecznych.
,,Program dla szkół” pomógł zapobiec zmarnowaniu żywności
ARiMR zapobiegła zmarnowaniu żywności, a było to możliwe dzięki realizacji ,,Programu dla szkół”.
Więcej o działaniach Agencji w tym zakresie przeczytasz w Aktualnościach.
Na tegoroczną dystrybucję owoców i warzyw w szkołach Komisja Europejska przekazała 145 mln euro, natomiast 105 mln euro trafiło na dystrybucję mleka i produktów mlecznych wśród uczniów.
Wdrożenie ,,Programu dla szkół” utrudnił koronawirus, ale mimo ,,siły wyższej” KE pozwoliła państwom członkowskim uzyskać zwrot kosztów dostawcom towarów łatwo psujących się. Chodzi przede wszystkim o owoce i warzywa, a także produkty mleczne, które dzięki temu mogą trafić do najbardziej potrzebujących.
ARiMR zapobiegła zmarnowaniu żywności, a KE przygotowała ,,plan awaryjny”
Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski zapewnił, że Komisja Europejska wzięła pod uwagę zamknięcie szkół wdrażając tegoroczny ,,Program dla szkół”:
,, Podjęliśmy środki, aby upewnić się, że w tegorocznym programie uwzględniono fakt, że szkoły musiały zostać zamknięte w całej Europie z powodu pandemii koronawirusa. Ważne jest jednak, abyśmy nadal patrzyli naprzód, przygotowywali się na przyszłość i wysyłali mocny znak, że życie będzie się toczyć dalej, gdy wspólnie zakończymy ten kryzys.”
Więcej informacji o owocach, warzywach i mleku w szkołach można przeczytać na stronie Komisji Europejskiej.
