Czy będzie nas stać na jedzenie? [Aktualności]

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zwołał konferencję prasową, podczas której odpowiadał na pytania związane z rzekomym wzrostem cen żywności.

O czym jeszcze piszemy w dzisiejszych Aktualnościach rolniczych?

Młodzi rolnicy fundamentem spółdzielni rolniczych przyszłości
Dobry przepis kulinarny? Wymyśl sam!
Czy będzie nas stać na jedzenie?

Młodzi rolnicy fundamentem spółdzielni rolniczych przyszłości

21 marca w Walencji odbyło się Forum Biznesowe Cogeca „Młodzi rolnicy i spółdzielnie rolno-spożywcze jutra”. W spotkaniu wzięło udział ponad 300 uczestników z 24 państw członkowskich Unii Europejskiej. Młodzi rolnicy i rolniczki mieli okazję podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat przyszłości sektora agro. Podczas debaty zwracano szczególną uwagę na fakt, że to młodzież rolnicza jest siłą napędową branży. – Spółdzielnie rolne potrzebują młodych rolników tak samo jak młodzi rolnicy potrzebują spółdzielni rolnych – powiedział przewodniczący Cogeca Thomas Magnusson. – To idealny układ, aby wspólnymi siłami móc kreować sektor rolno-spożywczy jutra – dodał.

debata młodzi rolnicy

Rozmawiano o wyzwaniach, jakie stoją przed młodymi rolnikami. Zalicza się do nich przede wszystkim kwestia rentowności prowadzonych przez nich prac rolnych. Potrzebne są dobre biznesplany: nie ogólne, ale dostosowane do konkretnego gospodarstwa. Prezes Cooperativas Agro-alimentarias de España Ángel Villafranca, podkreślił, że dla utrzymania rentowności własnego biznesu potrzeba konkurencyjnych rynków. – Młodzi ludzie potrzebują projektów szytych na miarę. Dlatego spółdzielnie posiadające jasną strategię i plany na przyszłość są najlepszym wyborem dla europejskich producentów. Musimy wyjść naprzeciw oczekiwaniom tych młodych ludzi, którzy wkrótce staną się liderami naszych spółdzielni. Podczas międzypokoleniowej debaty zwracano również uwagę na istotną rolę spółdzielni jako organu odpowiedzialnego za promowanie rolnictwa i życia na wsi.
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych, Copa Cogeca

Dobry przepis kulinarny? Wymyśl sam!

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w konkursie na najlepszy przepis kulinarny. Mogą wziąć w nim udział uczniowie szkół gastronomicznych. Jednym z warunków uczestnictwa jest przygotowanie potrawy wyłącznie z produktów zarejestrowanych (lub aplikujących o rejestrację) jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

kucharka

Prace będą oceniane dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń komisja konkursowa wybierze 10 najlepszych przepisów. Ich autorzy – i to drugi etap – zostaną zaproszeni do finału, podczas którego będą przygotowywać wymyślone przez siebie potrawy. Celem konkursu jest skatalogowanie nowych pomysłów kulinarnych oraz promocja tradycyjnych polskich produktów. Wszystkie szczegółowe informacje znajdują się na stronach organizatorów. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 29 kwietnia. Materiały do pobrania (regulamin i komplet dokumentów) na stronie KSOW.
Źródło: Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich

Czy będzie nas stać na jedzenie?

Podczas specjalnie zwołanej konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski odniósł się do artykułu prasowego, który sugerował, że polska żywność osiągnie wkrótce zawrotne ceny.Ten tekst mnie bardzo poruszył – mówił szef resortu. – To niedopuszczalne, by sugerować, że podejmowane przez nas działania mogą wytworzyć sytuację galopującej drożyzny. Chcemy zwiększyć możliwości sprzedaży polskiej żywności w sieciach handlowych. Chcemy umożliwić polskim konsumentom dostęp do żywności najwyższej jakości – kontynuował Jan Krzysztof Ardanowski. Wypowiedział się również prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Marek Niechciał. – Nie ma żadnego powodu, dla którego żywność musiałaby podrożeć – stwierdził prezes UOKiK.

minister rolnictwa ardanowski

Zaprezentował również prognozy cen opracowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. Wynika z nich, że wahania cen surowców mogą powodować wzrost cen o 4–5%. – Żadnego armagedonu nie będzie – poinformował minister Ardanowski. Zwracał uwagę, że nieznaczny ruch cen to zjawisko normalne, wynikające ze zmieniających się czynników zewnętrznych, takich jak warunki klimatyczne, obszar zasiewów i sytuacji na poszczególnych rynkach światowych. Pełna wypowiedź ministra na stronie MRiRW.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Koniec „niemieckiej chemii” w polskich sklepach? [Aktualności]

Te same produkty mają mieć identyczną jakość – wszędzie. Wchodzą odpowiednie przepisy.

19 kwietnia 2019

Jakie ceny na Wielkanoc?

Jakie będą ceny na Wielkanoc? Które produkty podrożały, a które staniały?

18 kwietnia 2019