Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych w Skierniewicach otwarte

fot. IO-PIB

16 listopada oddano do użytku Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) w Skierniewicach. Jest to nowoczesny obiekt, który będzie działał na pograniczu nauki i praktyki oraz rozszerzy ofertę usługowo-badawczą Instytutu Ogrodnictwa-PIB. Ma ona zainteresować przetwórstwo owoców i warzyw oraz cały sektor z nim związany. 

W otwarciu Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych uczestniczyli przedstawiciele władz samorządowych, wojewódzkich i lokalnych, reprezentanci sektora sadowniczego oraz przetwórczego a także obecni i emerytowani pracownicy IO-PIB.

Reklama

Projekty przetwórcze na skalę przemysłową w CPPO?

Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych ma dwie specjalistyczne hale technologiczne. Możliwe będzie w nich nie tylko kreowanie nowych produktów ale także opracowywanie technologii ich produkcji w skali półprzemysłowej i wytwarzanie pilotażowych partii przetworów, które będą czekały w przyszłości na półkach ze zdrową żywnością. Naukowcy pracujący w CPPO będą realizowali zarówno prace badawcze, jak i rozwojowe na rzecz podmiotów gospodarczych, które zgłoszą się do nich z konkretnymi problemami do rozwiązania.

Wymianę idei i doświadczeń umożliwi innowacyjna formuła Living – Lab. Stanowi ona przestrzeń warsztatową stworzoną w celu ułatwienia bezpośredniego kontaktu i zwiększenia jego efektywności między różnymi grupami interesariuszy.

Soki NFC, puree, pektyny

W obiekcie działają dwie hale technologiczne. Pierwsza z nich dedykuje się produkcji soków, przecierów i wyrobów zagęszczanych. Obecnie na wyposażeniu hali znajduje się m.in. linia do produkcji soku NFC oraz multiprocesor do produkcji puree, dżemów i galaretek.

Suszenie i osmotyczne odwadnianie owoców

Druga z nich z kolei posłuży do wytwarzania suszy owocowych i warzywnych. Wyposażono ją w suszarkę komorową pracującą w trybie konwekcyjnym z możliwością wspomagania procesu promieniowaniem podczerwonym, demonstracyjne urządzenia do osmotycznego odwadniania surowców ogrodniczych oraz w inne urządzenia.

Funkcjonowanie obiektu ułatwi elastyczna konfiguracja, która pozwoli na dowolne zestawianie elementów w celu opracowania i zaprojektowania procesów technologicznych w skali półtechnicznej. W Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych umieszczono też dedykowaną dla mini – przetwórni linię do mycia owoców i warzyw. Dodano także specjalny autoklaw zanurzeniowy gdzie będą utrwalane przetwory warzywne. W obiekcie znajduje się też instalacja do pakowania produktów w torebki typu „doypack”.

Kontrola sensoryczna i konsumencka przetworów w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych

Czym byłoby przetwórstwo i opracowywanie nowych produktów bez ich sprawdzenia i oceny? Projektanci zdawali sobie sprawę z ważności tej rzeczy, dlatego w obiekcie zlokalizowany jest dział zajmujący się badaniami sensorycznymi i konsumenckimi. Dzięki temu wyniki pracy badaczy będą bazować na oczekiwaniach konsumentów. Takie podejście ułatwi rozwój rynku innowacyjnych produktów spożywczych.

Dzięki temu łatwiej będzie rozwijać wysokiej jakości produkty kierowane do konkretnych grup konsumentów. Ponadto usprawni to dostosowywanie samych procesów wytwarzania do potrzeb i możliwości jakie mają przetwórcy owoców i warzyw. W kontakcie między różnymi grupami: konsumentami, przetwórcami i naukowcami pomoże formuła działania Living Lab. W niej będą mogli oni bezpośrednio i efektywnie się komunikować.

Suche ekstrakty triterpenów i liofilizaty owoców – innowacje kreowane od lat

Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych

Nowopowstałe Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych w Skierniewicach

Powstanie CPPO rozszerzy zakres innowacyjnych badań prowadzonych od lat w IO-PIB. Duże osiągnięcia w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw na innowacyjne produkty ma Pracownia Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw. Do jej osiągnięć należą m.in. opatentowana technologie:

  • suszenie owoców techniką osmotyczną wspomaganą ultradźwiękami,
  • sposób otrzymywania suchych ekstraktów triterpenów oraz błonnika i ich zastosowanie jako składników produktów żywnościowych.

W ramach prowadzonych badań testuje się techniki konserwacji produktów ogrodniczych takie jak liofilizacja czy suszenie w różnych warunkach. Badania prowadzono zarówno z owocami roślin jagodowych, jak i pestkowych oraz ziarnkowych.

W pracowni opracowano receptury i sposoby wytwarzania żywności funkcjonalnej kierowanej dla konkretnych grup odbiorców, np. dla osób w podeszłym wieku.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *