Ceny pszenicy i rzepaku mocno w górę! Wyraźne odbicie

Download PDF

Na rynku zbóż wyraźne odbicie. Ceny pszenicy i rzepaku na giełdzie w Paryżu poszły mocno w górę osiągając wielotygodniowe maksima!

Na jakim poziomie utrzymują się ceny pszenicy i rzepaku? Notowania pszenicy na początku tygodnia poszły w górę osiągając okolice 6-tygodniowych maksimów. Na zamknięciu wtorkowej sesji pszenica w Paryżu została wyceniona na 195,5 euro za tonę. To kolejny wzrost po poniedziałkowym wybiciu o ponad 4 euro. Zwyżkom sprzyja rekordowy eksport francuskiego ziarna.

W marcu Francuzi sprzedali poza UE aż 1,3 mln ton pszenicy (miesięczny rekord). O cenach decydują też złe warunki upraw we Francji i brak opadów (w prognozach) w najbliższych dwóch tygodniach w basenie Morza Czarnego. Według FranceAgrimer udział areału pszenicy ozimej w dobrym lub doskonałym stanie spadł w ciągu tygodnia z 63 proc. do 62 proc.. Natomiast rok temu było to aż 84 proc. W rezultacie zbiory pszenicy we Francji zbliżyły się do rekordu – podaje Internetowa Giełda e-WGT.

Ceny pszenicy i rzepaku wzrosły

ceny pszenicy i rzepaku

Unijne ceny pszenicy i rzepaku poszły w górę! (źródło: agrofoto.pl; użytkownik: Piotrb14).

Na zakończenie warto dodać, że w tym tygodniu widoczne są dobre nastroje na rynkach akcji. Towarom rolnym pomagają wzrosty głównych indeksów giełdowych, jakie odnotowano w poniedziałek. Podsumowując: skąd taki optymizm w dobie koronawirusa?

Wydaje się, że sytuacja związana z pandemią COVID-19 powoli poprawia się we Włoszech, Hiszpanii i Francji. Od kilku dni w tych krajach maleje bowiem liczba ofiar śmiertelnych koronawirusa. Ponadto, jak informuje e-WGT, rynek ropy stabilizuje się na wyższych poziomach w oczekiwaniu na czwartkowy szczyt OPEC i Rosji na którym mogą zapaść decyzje o ograniczeniu produkcji. Natomiast rzepak korzystał z podwyżki olejów roślinnych.

Źródło: e-WGT

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.1 / 5. Liczba głosów 45

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o