Ceny tuczników: spadki wyhamowały

Spadki cen tuczników wyhamowały. Jednak niekorzystne czynniki wpływające na krajowy rynek trzody chlewnej pogłębiają się. Import prosiąt z Danii wzrasta, deficyt w handlu wieprzowiną pogłębia się, a rosnąca konkurencja na światowych rynkach obniża marże jakie uzyskiwane są z kilograma żywca.

Ceny tuczników na krajowym rynku przestały spadać. Jednak impulsu związanego ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia nie widać – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Z danych resortu rolnictwa wynika, że kilogram żywca wieprzowego oferowany jest obecnie za około 4,20 zł. Czy są szanse na podwyżki?

ceny tuczników

Komisja Europejska prognozuje, że w 2018 roku unijna produkcja trzody chlewnej zwiększy się o 360 tys. ton w skali roku.

fot. pixabay.com

Stabilizacja cen widoczna jest obecnie w Niemczech, Hiszpanii, Holandii, Austrii, Belgii i Danii. Do końca roku na krajowym rynku nie należy spodziewać się wzrostu cen, co oznacza, że wielu rolników nadal znajdować się będzie pod kreską. Ze względu na sezonowość produkcji zwyżki mogą nastąpić w marcu przyszłego roku – prognozuje Łukasz Czech, analityk Banku BGŻ BNP Paribas.

Jakie ceny tuczników – prognoza

Według Zespołu Ekspertów KOWR, cena żywca wieprzowego w grudniu tego roku wyniesie 4,10-4,30 zł/kg, a w marcu 4,30-4,60 zł/kg. Zdaniem Danuty Zawadzkiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „im mniejszy będzie spadek cen w grudniu, tym większe możliwości szybszego przekształcenia tendencji spadkowej we wzrostową w przyszłym roku”.

Jednak zagrożeniem dla tego scenariusza jest dalszy rozwój wirusa afrykańskiego pomoru świń, który może wyeliminować z handlu do krajów trzecich tradycyjnych, unijnych eksporterów wieprzowiny. Na unijnym rynku pozostałoby wówczas znacznie więcej mięsa niż się przewiduje, a to miałoby wpływ na ceny w całej UE, w tym również w Polsce – mówi dla portalu agroFakt Danuta Zawadzka z IERiGŻ.

Nie jest różowo

wsparcie

IERiGŻ przewiduje, że cena trzody chlewnej w UE może wynieść około 130 EUR/100 kg.

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: matias95

Niekorzystne czynniki wpływające na krajowy rynek trzody chlewnej pogłębiają się. Import żywych zwierząt rośnie, głównie prosiąt z Danii (+ ponad 6 proc. w skali roku), a dynamika naszego eksportu słabnie.

Deficyt w handlu wieprzowiną pogłębił się o 18 proc. rok do roku. Wskaźnik ceny tuczników w stosunku do paszy w październiku br. wyniósł zaledwie 3,69, a rok wcześniej jego wartość wyniosła 4,36. Coraz większa konkurencja na światowych rynkach wieprzowiny spłaszcza marże uzyskiwane z kilograma żywca. Powszechnym światowym trendem jest powiększanie skali produkcji warchlaków i tuczników – podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Źródło: Bank BGŻ BNP Paribas/IERiGŻ/KOWR/KZP-PTCH

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *