Choroby brojlerów a integralność jelit ptaków

Choroby brojlerów a integralność jelit ptaków

Zdrowe jelita brojlerów przekładają się na wydajność ptaków. Przeczytaj, jak ważna jest integralność jelit i czy dzięki niej unikniemy choroby brojlerów.

Zdrowie zwierzęcia wpływa na jego wydajność. W hodowli brojlerów istotne jest, aby dbać o integralność jelit ptaków. Zaburzenia ich działania mogą wywołać choroby brojlerów. Przeczytaj, co robić, aby do tego nie doszło.

Choroby brojlerów a wydajność ptaków

Wielkość i skład populacji bakterii jelita cienkiego zależy od wielu czynników. Wśród nich znaczną rolę odgrywają: skład mieszanki paszowej, jej stopień rozdrobnienia oraz struktura i kleistość (papki w jelitach). Elementy te mogą wpłynąć na zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory jelit. Szczególnie niekorzystny jest przerost bakterii szkodliwych nad bakterie prozdrowotne. Wówczas patogenna mikroflora dominuje powierzchnię nabłonka wyścielającego jelito cienkie, doprowadzając w ten sposób do upośledzenia procesów trawienia i wchłaniania, a następnie do biegunek. Te z kolei wyniszczają jelita i organizm ptaka, co prowadzi do groźnych powikłań – w konsekwencji zmniejsza się wydajność. W związku z powyższym, w celu zachowania dobrego zdrowia i kondycji ptaków, hodowcy powinni skupić się na poprawie integralności jelit.

choroby brojlerów

Integralność jelit jest rozumiana jako brak procesów zapalnych oraz normalna aktywność wydzielnicza komórek sekrecyjnych jelit. W badaniu sekcyjnym brak jest wodnistej treści i śluzu.

Wszelkie niesprawności układu pokarmowego powinny być diagnozowane możliwie jak najwcześniej, a odchody są pierwszym wskaźnikiem mówiącym o zdrowiu jelit. Proste pomiary wodnistości kału mogą dostarczyć informacji, w jakim stopniu poprawnie funkcjonuje układ pokarmowy. Kał wodnisty sugeruje pojawienie się problemów jelitowych, a obecność w nim krwi jest już mocnym potwierdzeniem poważnych zaburzeń pokarmowych i choroby brojlerów.

Czynniki wpływające na integralność jelit

Na integralność, a zarazem na zdrowie jelit ma wpływ wiele czynników. Spośród nich najważniejsze to:

  • aktywność przeciwbakteryjna,
  • immunosupresja,
  • choroby jelit,
  • czynniki środowiskowe,
  • pasza.

Aktywność przeciwbakteryjna

Antybiotyki, leki i różne suplementy mogą wpływać na zmiany składu naturalnej mikroflory jelitowej. Szczególnie antybiotyki wykazują aktywność antybakteryjną. Zakres działania antybiotyków można określać jako wąski lub szeroki. Mając do wyboru antybiotyki o różnych spektrach działania, starajmy się wybierać ten o wąskim zakresie aniżeli ten o szerokim. Na przykład amoksycylina (antybiotyk o szerokim spektrum), podawana w przypadku zakażeń układu oddechowego bakterią E. coli, oddziaływać będzie również na bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym, doprowadzając w konsekwencji do zaburzeń równowagi mikroflory jelit. Tak więc nieodpowiednie dobranie antybiotyku przeciwko bakteriom będącym przyczyną jednej choroby brojlerów może prowadzić do pojawienia się kolejnych powikłań i osłabienia organizmu.

Immunosupresja i choroby jelit

choroby brojlerów

Zaczerwienienia widoczne na zdjęciu wskazują na toczący się stan zapalny. Choroby brojlerów można ograniczyć dbając o ich jelita.

Immunosupresja oznacza hamowanie wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych przez różne czynniki (np. wirusy). Integralność jelit, poprzez immunosupresję, znacznie osłabiają wirusy wywołujące choroby GumboroMareka. Odpowiednio dobrane programy szczepień mogą zapobiec temu problemowi.

Istnieje też wiele wirusów, które mają niszczący wpływ na komórki jelita.
W przebiegu zakaźnego zapalenia oskrzeli może dojść do faz replikacji w obrębie jelit. Procesy te uszkadzają jelita i pośrednio prowadzą do kokcydiozy oraz zachwiania równowagi bakteryjnej. Rosnąca liczba bakterii patogennych powoduje utratę integralności jelit. Aby wyeliminować ten problem, należy wprowadzić programy kontroli przeciw kokcydiozie i dbać o bezpieczeństwo biologiczne w obrębie fermy.

Czynniki środowiskowe

Proste pomiary wodnistości kału mogą dostarczyć informacji, w jakim stopniu poprawnie funkcjonuje układ pokarmowy

Czynniki środowiskowe, takie jak czystość mikrobiologiczna pomieszczeń, ściółki i elementów wyposażenia, mogą mieć pośredni wpływ na zachowanie zdrowia jelit ptaków. Zanieczyszczona ściółka, niedomyte urządzenia, czy brudne pomieszczenia stanowią rezerwuar drobnoustrojów chorobotwórczych. Wiele bakterii potrafi wywołać choroby brojlerów, nawet jeżeli pozostawały uśpione bardzo długo w środowisku, np. Clostridium dzięki tworzeniu przetrwalników mogą przetrwać dezynfekcje i zaatakować kurczęta dopiero później. Również oocysty kokcydiów utrzymują się bardzo długo w niekorzystnych warunkach środowiskowych.

Pasze

Ostatnią grupą czynników wpływających na integralność i zdrowotność jelit są pasze. Mieszanka powinna być tak skomponowana i zrównoważona, aby pokrywała w pełni zapotrzebowanie na składniki pokarmowe oraz wpływała korzystnie na wydajność zwierząt przy jednoczesnym zachowaniu ich zdrowia i kondycji. Jeżeli chociaż jeden komponent paszy (np. enzym) jest źle wyważony, może mieć to niszczący wpływ na integralność przewodu pokarmowego.

O zdrowych jelitach brojlerów możesz przeczytać więcej w tym artykule.

Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”.

Wartość pokarmowa pszenicy i jej rola w karmieniu trzody

Wartość pokarmowa pszenicy dodanej do mieszanki paszowej będzie miała wpływ na karmione nią zwierze. Czy pszenica jest odpowiednim składnikiem dla świń?

3 listopada 2017

Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego w żywieniu świń

Niektóre produkty uboczne są doskonałymi składnikami pasz. Za ich stosowaniem przemawia między innymi cena, ale plusów jest więcej.

1 sierpnia 2017

Witaminy grupy B w żywieniu bydła mlecznego i ich znaczenie

Mimo że bydło jest w stanie samo wyprodukować witaminy grupy B, to ich uzupełnianie jest ważne. Sprawdź dlaczego!

3 lutego 2017

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close