Choroby zbóż – jak z nimi walczyć?

Choroby zbóż – jak z nimi walczyć?

Choroby zbóż mogą zaatakować wiele organów rośliny. Zobacz, jak chronić swoje uprawy przed najgroźniejszymi chorobami grzybowymi!

Zboża w Polsce nadal stanowią największy udział w strukturze zasiewów, który kształtuje się na poziomie ok. 70%. Co za tym idzie, to właśnie ta grupa roślin uprawnych jest najczęściej chroniona chemicznie. Taka struktura zasiewów powoduje, że zboża niestety często są uprawiane w monokulturze. Jest to zjawisko bardzo niepożądane i szkodliwe, biorąc pod uwagę chwasty, szkodniki i choroby zbóż.

Jeżeli jednak rolnik decyduje się na uprawę zbóż w monokulturze, to musi postawić na stosowanie środków chemicznych o dobrej jakości

Monokultura sprzyja gromadzeniu się czynników chorobotwórczych, szkodników i chwastów w tych samych miejscach. Taka kompensacja agrofagów utrudnia walkę z nimi. Dlatego, aby skutecznie przeciwdziałać występowaniu np. chorób, najlepiej jest zastosować rozwiązanie hybrydowe, czyli prowadzić ochronę chemiczną, wspomaganą metodami niechemicznymi, takimi jak np. prawidłowa agrotechnika (płodozmian, właściwe nawożenie, niszczenie resztek pożniwnych), czy sięganie po odmiany bardziej odporne. Jeżeli jednak rolnik decyduje się na uprawę zbóż w monokulturze, to musi postawić na stosowanie środków chemicznych o dobrej jakości. Inaczej z całą pewnością będzie miał problem z chorobami grzybowymi, które u zbóż mogą wystąpić na różnych organach i w różnych fazach rozwojowych.

Jakie choroby zbóż zagrażają uprawom?

Choroby podstawy źdźbła

Ważną grupą chorób zbóż jest kompleks chorób podstawy źdźbła, zwanych też chorobami podsuszkowymi, o których pisaliśmy w tekście Choroby podstawy źdźbła – rozpoznawanie, prewencja i zwalczanie. Porażenie zbóż przez sprawców chorób podsuszkowych powoduje obniżenie plonu o 10-30%, a w skrajnych przypadkach nawet o połowę lub więcej. Uszkodzenie tkanek podstawy źdźbła jest przyczyną zaburzenia transportu wody i składników pokarmowych. Konsekwencją jest np. łamanie źdźbeł i wyleganie całych roślin oraz niewykształcanie ziarna.

Monokultura sprzyja gromadzeniu się czynników chorobotwórczych, szkodników i chwastów w tych samych miejscach.

Choroby grzybowe liści

U zbóż często porażeniu ulegają także liście. W tej grupie chorób wyróżniamy powszechnie występującego mączniaka prawdziwego zbóż i traw, rdze brunatne żyta i pszenicy, rdzę jęczmienia, brunatną plamistość liści (DTR) oraz septoriozę liści. Szkodliwość chorób występujących na liściach polega głównie na ograniczeniu powierzchni asymilacyjnej liści, przez co utrudniona jest fotosynteza. Jeżeli następują ograniczenia w tym procesie,  to automatycznie następują także zaburzenia w prawidłowym wzroście i ogólnym rozwoju roślin. Sprowadza się to do jednego – mniejsze i  osłabione rośliny są równoznaczne z mniejszym plonem ziarna, który chcielibyśmy uzyskać.

Choroby kłosów

Równie ważne jest ograniczenie chorób kłosów, na których może pojawić się septorioza plew oraz groźna z punktu widzenia wytwarzanych mykotoksyn fuzarioza kłosów. Nie można dopuścić, aby doszło do wystąpienia chorób na tym organie rośliny, ponieważ będzie się to przekładało bezpośrednio na wielkość oraz jakość otrzymanego plonu ziarna.

5

Dobór środka na choroby zbóż

Jak widać, u zbóż można mieć do czynienia z wieloma chorobami występującymi na różnych organach roślin. Dlatego ważny jest odpowiedni dobór chemicznego środka ochrony roślin. Jego działanie powinno być kompleksowe pod względem patogenów, przeciw którym ma działać. Dobrze byłoby, aby preparat chemiczny posiadał rejestrację na kilka rodzajów zbóż. Kolejnym ważnym aspektem wyboru preparatu jest jego skład – istotne jest, by zawierał więcej niż jedną substancję czynną i aby substancje te były z różnych grup chemicznych. Ostatni z elementów jest ważny z punktu widzenia ograniczenia uodparniania się roślin na stosowane związki chemiczne. Często połączenie różnych substancji czynnych powoduje obniżenie ryzyka powstania odpornych form patogenów.

sap choroby zbóż yamato

fot. Sumi Agro Poland

Środka Yamato 303 SE można używać na następujące rośliny zbożowe: pszenicę ozimą i jarą, jęczmień ozimy i jary, a także żyto.

Takie połączenie uzyskano w środku Yamato 303 SE, zawierającym tiofanat metylu z grupy benzimidazoli i tetrakonazol z grupy triazoli. Obie substancje dobrze radzą sobie w przypadku zarówno chorób podstawy źdźbła, chorób liści, jak i chorób występujących na kłosach. Rośliny zbożowe, na których można wykonać zabieg preparatem Yamato 303 SE, to pszenica ozima i jara, jęczmień ozimy i jary oraz żyto. Zatem środek ten wykazuje kompleksowe zwalczanie wszelkiego rodzaju patogenów grzybowych, może być stosowany na kilku rodzajach zbóż, a do tego jego stosowanie wpisuje się w tzw. strategię antyodpornościową, czyli obniża ryzyko pojawienia się odpornych ras grzybów.  Yamato 303 SE jest preparatem o działaniu układowym i może być stosowany zarówno prewencyjnie, jak i interwencyjnie po zauważeniu pierwszych symptomów chorób.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Jak opóźniony siew pszenicy wpływa na uprawę? [WYWIAD]

Co zrobić, gdy siew się opóźni? Posłuchaj rad eksperta ds. nasiennictwa!

13 września 2018

Jesienna ochrona zbóż przed chwastami [Agrotechnika zbóż ozimych, cz.3]

Chwasty konkurują ze zbożem o wodę oraz składniki pokarmowe. Rozpocznij walkę z nimi już jesienią!

14 września 2018

Kombajny dla każdego gospodarstwa

Kombajn zbożowy to nieodłączne narzędzie pracy każdego rolnika. Jego wybór nie jest jednak łatwym zadaniem. Czym się sugerować?

19 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close