Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. jedzenie z drukarki 3D

W ostatnim czerwcowym wydaniu „100 sekund” mówimy m.in. o dwóch inicjatywach związanych z żywnością. W Korei Południowej powstaje jedzenie z drukarki 3D, a polscy studenci ratują niesprzedane warzywa i owoce przed wyrzuceniem.

Wsparcie dla młodych rolników

Wystartował nabór wniosków o premię dla młodych rolników.

Rolnicy w wieku od 18 do 40 lat mogą starać się o wsparcie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z budżetu PROW 2014–2020. Pomoc ma charakter bezzwrotnej premii w wysokości 100 tysięcy złotych. Wnioski można składać w oddziałach regionalnych ARiMR. Nabór potrwa od 29 czerwca do 30 lipca br. Więcej informacji, w tym wzory dokumentów i instrukcje ich wypełniania, dostępnych jest pod tym adresem.

Według raportu FDPA, rolnictwo jest wyłącznym źródłem dochodów zaledwie dla 10% mieszkańców polskich wsi

Wieś to nie tylko rolnictwo

Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA) opublikowała nowy raport, dotyczący stanu polskiej wsi w 2018 roku. Wynika z niego, że rolnictwo jest wyłącznym źródłem dochodów dla zaledwie 10% mieszkańców wsi. Z życia na wsi zadowolonych jest jednak aż 85% osób.

Wiejskie tereny stanowią największą część powierzchni Podkarpacia, a najmniejszą – Śląska. W pierwszym z tych województw na wsi mieszka 59% osób, a w drugim – 23%.

Utrzymujące się upały sprzyjają polskiemu winiarstwu.

Dobry rok dla winiarzy

Tegoroczne upały sprzyjają uprawie winorośli na Podkarpaciu. Jej początki sięgają X wieku. Według ekspertów zapowiada się wyjątkowo urodzajny rok. Winnice uginają się od zawiązków owoców, które – dzięki brakowi opadów – zostały uchronione przed chorobami grzybowymi. Na Podkarpaciu działa blisko 150 winnic. Zajmują one w sumie powierzchnię 150 ha.

Jedzenie z drukarki 3D

fot. pixabay.com

Jedzenie z drukarki 3D powstaje dzięki wkładom ze sproszkowanymi składnikami.

Jedzenie z drukarki 3D

W Korei Południowej trwają zaawansowane badania nad zastosowaniem drukarki 3D w produkcji żywności. Taka technologia pozwala na obniżenie kosztów transportu i magazynowania produktów oraz dostosowanie ich do indywidualnych potrzeb. To również szansa na sprostanie zwiększającemu się zapotrzebowaniu na żywność na świecie.

Soki MIONSZ

fot. facebook.com/mionszjuices

Póki co w ofercie dostępne są cztery kombinacje smakowe soków MIONSZ.

Na ratunek warzywom i owocom

Grupa przedsiębiorczych studentów z warszawskiego SGH wystąpiła przeciwko marnowaniu żywności. W ramach projektu MIONSZ ratuje przed wyrzucaniem owoce i warzywa z targowisk i sklepów, które nie zostały sprzedane, a nadal nadają się do spożycia lub przetworzenia. Produkowane przez nich zdrowe, niepasteryzowane soki zostały nagrodzone w konkursie Enactus Poland 2018.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Sezon na sadzeniaki

Na chipsy, na frytki, albo na giełdę. Ziemniaki w większości są już zasadzone. Ich uprawa nie należy do tanich.

21 maja 2019

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Zbyt niska pomoc unijna?

Jak wpadamy na tle innych krajów UE pod kątem wysokości dopłat? Gdzie policja będzie chronić uprawy podczas zbiorów? Bądź na bieżąco!

Czy to jeszcze plac zabaw, czy już survival?

Miejsce rekreacji i zabawy dla najmłodszych dzieci powinno być pod szczególnym nadzorem dorosłych.

22 maja 2019