Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sprzedaż ziemi

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sprzedaż ziemi

Dowiedz się, jakie zmiany nastąpią w obrocie ziemią, i zobacz urządzenie dostosowujące się gleby, na jakiej pracuje.

Grudzień to czas podsumowań. Bieżący rok przyniósł m.in. wzrost eksportu produktów rolnych. Warto jednak pamiętać, co czeka nas w przyszłości, np. jeśli chodzi o sprzedaż ziemi.

eksport polskiej żywności

fot. fotolia.pl

Polski rynek produktów rolnych staje się coraz bardziej samowystarczalny.

Sprzedajemy więcej za granicę

Polski eksport ma się coraz lepiej. Jak podał minister Jan Krzysztof Ardanowski, w 2018 r. wyeksportowaliśmy produkty rolne o łącznej wartości ok. 30 mld euro. To o 3 mld euro więcej niż w poprzednim.

Co ciekawe, towarzyszy temu spadek importu. Z zagranicy przywieźliśmy produkty warte o 10 mld euro mniej niż rok temu. Wszystko wskazuje więc na to, że coraz bardziej liczymy się na światowym rynku.

Spadły ceny żywności

W listopadzie światowe ceny żywności spadły do najniższego poziomu od ponad dwóch lat. Szczególnie mocno potaniały oleje roślinne. Według danych FAO, osiągnęły one najniższy poziom aż od 12 lat! Oprócz tego mniej płaciliśmy m.in. za produkty mleczne, mięso i kasze. Podrożał jedynie cukier.

bz wbk leasing ziemia

Nowe przepisy pozwolą nabywać nierolnikom działki rolne do 1 hektara.

Sprzedaż ziemi będzie ułatwiona

Sprzedaż ziemi ma zostać wkrótce ułatwiona. Do tej pory nabywcą działek powyżej 0,3 ha mógł być wyłącznie rolnik. Projektowana obecnie nowelizacja przewiduje, że każdy chętny będzie mógł kupić nawet hektar ziemi rolnej. Stanowi to spore ułatwienie szczególnie dla osób, które pragną zamieszkać na wsi.

Steyr SoilXplorer

fot. Steyr

Narzędzie SoilXplorer analizuje strukturę gleby w czasie rzeczywistym.

Urządzenie dostosuje się do gleby

Rodzaj ziemi może mieć bezpośredni wpływ na pracę urządzeń rolniczych. Dowodem na to jest narzędzie SoilXplorer, które analizuje strukturę gleby w czasie rzeczywistym. Czujnik pozwala dostosować głębokość orki oraz zmniejszyć zużycie paliwa i koszty konserwacji.

Mapy uwzględniające szereg parametrów tworzone są samoistnie dzięki wykorzystaniu systemu GPS. Dane pojawiają się na bieżąco na tablecie, umieszczonym w kabinie ciągnika.

Proso

fot. pixabay.com

Studenci przetestowali wiele innych zbóż, zanim zdecydowali się na proso.

Studenci stawiają na rośliny

Niektórzy z nas ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować ze spożywania nabiału. Grupa warszawskich studentów biotechnologii postanowiła więc stworzyć alternatywę dla tradycyjnego jogurtu. Krowie mleko zastąpili napojem z prosa.

Pomysł wyróżniono podczas biznesowej konferencji Plant Powered Perspectives. Nie wiadomo jeszcze, kiedy wegański jogurt trafi do sklepów i jaka będzie jego cena.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Podsumowanie roku 2018 – jak go oceniacie?

30 proc. rolników zakończyło 2018 rok pod kreską! Ilu gospodarstwom udało się podjąć inwestycje?

16 stycznia 2019

Śliska sprawa: odszkodowanie

Każdy poszkodowany w zdarzeniu na nieodśnieżonej drodze, może się starać o odszkodowanie. Choć nie zawsze przynosi to skutek.

11 stycznia 2019

Dyrektywa azotanowa – jakie zmiany w stosowaniu nawozów?

Nowe przepisy regulują m.in. odległość od cieków wodnych, w jakiej można stosować nawozy naturalne i mineralne.

16 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close