Ciepło sprowadzi choroby i szkodniki. Jakie?

Pierwsze cieplejsze dni maja spowodowały przyspieszenie wegetacji zbóż i rzepaku. Ciepło lubią też choroby i szkodniki. Jakie?

Jeśli chodzi o szkodniki, to w zbożach pojawią się liczniej skrzypionki, były widoczne już kilka dni temu pomimo chłodów mówi dr Anna Tratwal z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów i Ekonomiki Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. Z chorób najbardziej obawiamy się mączniaka, bo na pewno skorzysta z cieplejszej pogody. Mączniak nie lubi konkurencji i prawdopodobnie będzie dominującą chorobą w zbożach.

choroby i szkodniki

Larwa skrzypionki w jęczmieniu (fot. AgroFoto.pl, Wielkopolanin)

Skrzypionki najchętniej pojawiają się na jęczmieniu, pszenicy, pszenżycie i owsie – bardzo rzadko na życie. Chrząszcze skrzypionki zbożowej są zielonkawe lub niebieskawe o metalicznym połysku i mają ok. 4–5 mm. Chrząszcze skrzypionki błękitnej są mniejsze – do 4 milimetrów. Są niebieskie z metalicznym połyskiem.

Skrzypionki żerują na liściach, a po kopulacji samice składają jaja, od połowy maja do połowy czerwca wyjaśnia dr Tratwal. Jaja mają długość ok. 1 mm, są koloru miodowożółtego. Samica składa je na górnej stronie blaszki liściowej zbóż wzdłuż nerwów pojedynczo lub po kilka w jednym rzędzie.

Po upływie ok. 2 tygodni z jaj wylęgają się larwy, które wyjadają tkankę miękiszową wzdłuż nerwów liścia. Także chrząszcze wyjadają tkankę miękiszową, tworząc podłużne otwory wzdłuż nerwów w różnych partiach liścia.

Próg szkodliwości dla skrzypionek wynosi:

  • 1–2 larwy na 1 źdźble pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta;
  • 1 larwa na 2–3 źdźbła jęczmienia ozimego i jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.

Zwalczanie skrzypionek przeprowadza się w okresie, kiedy na plantacjach zbóż następuje masowy wyląg larw z masowo składanych jaj i jednocześnie obserwowane są larwy obu gatunków, wielkości ok. 4 mm z najwcześniej złożonych jaj.

Mączniaka prawdziwego zbóż i traw rolnikom przedstawiać nie trzeba. Przypomnijmy więc tylko, że zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia.

choroby i szkodniki

Rdza żółta (fot. AgroFoto.pl, szprych)

Jak mówi specjalistka, pojawia się także rdza na zbożach, ale w niewielkich ilościach. Niewielkim zagrożeniem są także septoriozy.

A w rzepaku?

W zasadzie kończy się czas szkodliwości słodyszka, wśród chorób najbardziej szkodliwe mogą być zgnilizny, ale w obecnej fazie rzepak jest dość odporny na choroby wyjaśnia dr Tratwal. Większego zagrożenia będziemy mogli się spodziewać, gdy pojawią się już łuszczyny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *