Ciepło sprowadzi choroby i szkodniki. Jakie?

Download PDF

Pierwsze cieplejsze dni maja spowodowały przyspieszenie wegetacji zbóż i rzepaku. Ciepło lubią też choroby i szkodniki. Jakie?

Jeśli chodzi o szkodniki, to w zbożach pojawią się liczniej skrzypionki, były widoczne już kilka dni temu pomimo chłodów mówi dr Anna Tratwal z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów i Ekonomiki Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. Z chorób najbardziej obawiamy się mączniaka, bo na pewno skorzysta z cieplejszej pogody. Mączniak nie lubi konkurencji i prawdopodobnie będzie dominującą chorobą w zbożach.

choroby i szkodniki

Larwa skrzypionki w jęczmieniu (fot. AgroFoto.pl, Wielkopolanin)

Skrzypionki najchętniej pojawiają się na jęczmieniu, pszenicy, pszenżycie i owsie – bardzo rzadko na życie. Chrząszcze skrzypionki zbożowej są zielonkawe lub niebieskawe o metalicznym połysku i mają ok. 4–5 mm. Chrząszcze skrzypionki błękitnej są mniejsze – do 4 milimetrów. Są niebieskie z metalicznym połyskiem.

Skrzypionki żerują na liściach, a po kopulacji samice składają jaja, od połowy maja do połowy czerwca wyjaśnia dr Tratwal. Jaja mają długość ok. 1 mm, są koloru miodowożółtego. Samica składa je na górnej stronie blaszki liściowej zbóż wzdłuż nerwów pojedynczo lub po kilka w jednym rzędzie.

Po upływie ok. 2 tygodni z jaj wylęgają się larwy, które wyjadają tkankę miękiszową wzdłuż nerwów liścia. Także chrząszcze wyjadają tkankę miękiszową, tworząc podłużne otwory wzdłuż nerwów w różnych partiach liścia.

Próg szkodliwości dla skrzypionek wynosi:

  • 1–2 larwy na 1 źdźble pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta;
  • 1 larwa na 2–3 źdźbła jęczmienia ozimego i jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.

Zwalczanie skrzypionek przeprowadza się w okresie, kiedy na plantacjach zbóż następuje masowy wyląg larw z masowo składanych jaj i jednocześnie obserwowane są larwy obu gatunków, wielkości ok. 4 mm z najwcześniej złożonych jaj.

Mączniaka prawdziwego zbóż i traw rolnikom przedstawiać nie trzeba. Przypomnijmy więc tylko, że zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia.

choroby i szkodniki

Rdza żółta (fot. AgroFoto.pl, szprych)

Jak mówi specjalistka, pojawia się także rdza na zbożach, ale w niewielkich ilościach. Niewielkim zagrożeniem są także septoriozy.

A w rzepaku?

W zasadzie kończy się czas szkodliwości słodyszka, wśród chorób najbardziej szkodliwe mogą być zgnilizny, ale w obecnej fazie rzepak jest dość odporny na choroby wyjaśnia dr Tratwal. Większego zagrożenia będziemy mogli się spodziewać, gdy pojawią się już łuszczyny.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o